Lifestyle

Model worden

Veel meiden hebben de droom om model te worden. Maar natuurlijk is het slim om eerst wat te 'verkennen' en informatie erover te lezen, voordat je je daadwerkelijk ergens aanmeldt. Ik help je hiermee !

Verschillende soorten modellen
Je hebt verschillende soorten modellen. Een modellenbureau heeft vaak twee afdelingen (soms meer): Fashion en Specials. Bij de afdeling Fashion zitten meiden die aan strikte eisen voldoen en geboekt worden voor opdrachten wat betreft beauty, fashion, glamour, badkleding en dergelijke. De gemiddelde eisen hiervoor zijn:

Leeftijd: 15 jaar en ouder
Lengte: minimaal 1.72
Maat: confectiemaat 32 t/m 36 (maten: 90-60-90)

In de afdeling specials zitten meiden die niet altijd aan deze eisen voldoen, maar wel erg fotogeniek zijn of een bepaald iets hebben, bv. heel opvallende ogen of apart haar. Voor alle modellen geldt eigenlijk wel de eis dat je fotogeniek, flexibel en enthousiast moet zijn.

Hoe vind je een goed bureau?
Als je van plan bent model te willen worden, zoek dan een goed modellenbureau. Die vind je bv. op http://modellenburo.pagina.nl. Een aantal voorbeelden van goede bureaus: Creative Connection, Max Models, Paparazzi, Cachet en Ulla Models. Let op: een goed modellenbureau vraagt NOOIT om inschrijfgeld. Doen ze dat wel, dan willen ze je vaak alleen maar geld aftroggelen en je vervolgens geen of amper opdrachten geven! Vaak is het wel zo dat je met een eerste opdracht het bureau geld moet terugbetalen voor de portfolio die ze van je maken. Krijg je geen opdrachten, dan wordt dat geld je kwijtgescholden.
Ook een goede site: www.dutchmodelinfo.nl/adressen.html

En hoe schrijf je je dan in?
Je belt of mailt het modellenbureau en vraagt naar wat informatie, bijvoorbeeld hoe je je moet inschrijven en of er speciale eisen zijn (sommige bureaus nemen alleen maar speciale mensen aan of hebben aparte eisen, daarom is het altijd slim dit even van tevoren te vragen). Veel bureaus hebben een website waar al deze voorwaarden al opstaan. Vervolgens stuur je het bureau per post of per mail een aantal foto's. Liefst hebben ze er eentje van je gezicht (een close-up) en eentje waar je helemaal opstaat. Vakantiefoto's of spontane foto's zijn het best, en liefst waar je niet teveel make-up op hebt. Als je foto's hebt van een professionele fotoshoot, zijn deze altijd heel goed om te sturen!

Hierna krijg je als het goed is bericht, vraag altijd eventjes wanneer je een telefoontje o.i.d. kan verwachten, zodat je niet dagenlang zit te wachten bij de telefoon. Zien ze iets in je, dan mag je op gesprek komen. Bereid je hier goed op voor: doe mooie, nette en schone kleren aan, was je haar van tevoren, maak je nagels schoon en doe niet ál te veel make-up op. Zorg ook altijd dat je aan de vroege kant komt, en noteer altijd het nummer van het bureau zodat je ze eventueel kan bellen als je later bent. Het is slim om ook te vragen of je iets speciaals moet meenemen of dat je alvast je maten moet opnemen, of een kopietje moet maken van je identiteitsbewijs. Ook is het fijn om een van je ouders of familieleden mee te nemen.

Krijg je een contract aangeboden, teken dit dan nooit meteen. Neem het mee naar huis en lees het goed door, laat je ouders of familie er naar kijken. Zitten er addertjes onder 't gras, bel dan het bureau om verduidelijking te vragen.

Verdiensten
Professionele modellen verdienen zeker 75 euro per uur, maar echte topmodellen natuurlijk veel meer. Amateurmodellen krijgen vaak veel en veel minder. Het hangt heel erg van de opdracht af, en ook van de locatie en het aantal geboekte modellen.

Feitjes over model zijn
* Je moet altijd veel wachten. Een dik boek, tijdschriften en een mp3-speler meenemen is geen overbodige luxe.
* Je moet mobiel zijn. Dat betekent dat je gemakkelijk moet kunnen reizen, dus als er wordt gevraagd of je naar Amsterdam komt, moet je dit kunnen. Vaak worden reiskosten helaas niet vergoed...
* Het modellenwereldje is snel en vaak erg hard. Niet iedereen is even aardig, en vaak wordt een afspraak een paar uur van tevoren afgezegd of verzet. Daarom moet je ook flexibel zijn, en goed met zulke tegenslagen kunnen omgaan.
* Je moet oproepbaar zijn. Een dagje ziekmelden op school kan er dus soms bijhoren! Kan dit echt niet, overleg dan met het bureau en laat in het contract opnemen dat je bv. alleen beschikbaar bent in weekenden en schoolvakanties.
* Ben je echt professioneel en/of veelgevraagd model, dan kun je je niet permitteren om je uiterlijk helemaal om te gooien. Wil je dreadlocks laten zetten, je haar verven of een tatoeage/piercing laten zetten, dan zul je dit altijd met het bureau moeten overleggen.
* Je moet regelmatig nieuwe, recente foto's aanleveren of laten maken. Dit is omdat je portfolio up-to-date moet blijven.

LOVE dit artikel
12 meiden hebben deze blog geloved