Een site maken

Lifestyle door Redactie

Hoe maak je een website, die goed loopt en lekker veel bezoekers trekt? Check deze tips !

Hoe begin je?

Je kunt op twee manieren een site maken. Door middel van pagebuilders op internet, of via HTML op je computer.

Via Pagebuilders Op Internet
Meld je aan op www.kinderlines.nl, www.geocities.com, www.lycos.com, of www.freewebs.com. Deze sites hebben allemaal een mogelijkheid om een site te maken. Ze hebben zogenaamde pagebuilders, via een programmaatje op internet kun je allerlei dingen op je site zetten.

Voordelen: het is makkelijk en snel, en nog gratis ook.
Nadelen: een site via zo'n pagebuilder ziet er vaak niet professioneel uit, je krijgt veel (lelijke) reclame banners op je site (door die pagebuilder) en je hebt vaak maar een kleine ruimte om al je bestanden op te zetten. Kortom: je site blijft vaak erg klein.

Via HTML Op Je Computer
Je kunt ook een site op je computer maken, met behulp van HTML. Dat is een speciale codetaal, die niet erg makkelijk is. Zorg dat je eerst HTML onder de knie krijgt, en begin dan pas écht met je site. Sites om HTML te leren zijn: Cursus html, Webles.nl, Mijnhomepage.nl en ga zo maar door. Ik kan heel moeilijk HTML uitleggen, dus je kunt het 't beste gewoon leren via deze sites. Nadat je de site helemaal op de computer hebt gemaakt, moet je hem ergens gaan uploaden. Zie meer daarover bij het kopje Hosting.

Voordelen: je kunt je site zo groot maken als je zelf wilt, en heel makkelijk telkens updaten. Je kunt hem heel professioneel laten ogen, door kleine snufjes toe te passen.
Nadelen: HTML leren kost tijd, niemand kan het meteen. Daarbij is het soms lastig om mee te werken, maar op den duur is het heel handig.

Hosting

Als je je site op de computer hebt gemaakt, moet je hem natuurlijk wel online zetten, op een webruimte ergens op het internet. Dat kan op verschillende manieren:

- Via een gratis hosting. Nadeel hiervan is dat je daar vaak maar weinig ruimte krijgt, de site er vaak afligt en soms overal reclame voor het hostingbedrijf staat. Wil je dit toch, probeer dan sites als www.brinkster.com, www.geocities.com, www.lycos.com.

- Via betaalde hosting. Dit kost dus geld, en hoe groter je je site wilt (dus hoe meer webruimte en dataverkeer je wilt) hoe duurder je hostingpakket wordt. Vaak kun je ook een domeinnaam bij je hosting kopen, soms zit het al in het pakket. Goede betaalde hostingbedrijven zijn bijvoorbeeld: www.yourhosting.nl en www.alphamegahosting.com.

Bezoekers & bekendheid

Bezoekers komen niet zomaar aanwaaien. Die moet je krijgen, en dat kan op verschillende manieren:

- Door te adverteren op andere websites, in kranten of tijdschriften. Dit kan soms gratis, maar is vaak betaald.

- Te zorgen dat je publiciteit krijgt van de media, bv. van radio/krant/tijdschriften/tv. Die krijg je door opmerkelijke dingen te doen, een originele site te hebben et cetera.

- Door te bannerruilen of linkruilen met andere sites. Niet alle sites doen het, maar je kunt het allicht vragen. Het betekent: jij zet een link naar hun, zij een link naar jou. Kost beide partijen niks, maar levert wel wederzijdse bekendheid en bezoekers op.

- Door in zoekmachines te komen. Je kunt je daar aanmelden. Veel sites hebben ook programma's waarmee je je met een paar klikken bij een heleboel zoekmachines aansluit. Bijvoorbeeld bij www.aanmelden-zoekmachines.info.

Zorg dat je je bezoekers vasthoudt. De beste manier is door veel te updaten, zodat ze vaak terugkomen om te kijken of er al wat nieuws op staat. Zeker voor beginnende sites is dit héél belangrijk. Komen mensen terug en zien ze niets nieuws erop staan, dan haken ze al gauw af.

Fabels & Feitjes

- Een site maken is makkelijk. Echt niet ! Het kost veel tijd, moeite en energie.

- Als je eenmaal een site hebt gemaakt, ben je klaar en hoef je er niets meer aan te doen. Ook niet waar! Een goede site is up-to-date en wordt vaak ververst.

- Een hosting is gratis. Gedeeltelijk niet waar; goede, betrouwbare hostings zonder reclame kosten meestal (veel) geld. Je hebt ook gratis hostings, maar daar heb je vaak maar weinig ruimte, ligt de site er vaak af en staat er overal reclame voor het bedrijf.

- Een nl. of .com domein is gratis. Klopt ook niet! Dat kost dus geld, en moet je registreren bij een hosting- of domeinnaambedrijf. Een .tk extensie achter je site is bijvoorbeeld wel gratis, die sluit je af via www.dot.tk.

- Iedereen kan een site maken. Ook niet helemaal waar, veel mensen hebben er te weinig geduld of tijd voor. En je moet het natuurlijk leren, niemand kan het meteen.

- Mijn site heeft meteen op dag één duizend bezoekers. Ook een fabel! Bezoekers moet je langzamerhand krijgen, door te adverteren of in de media te komen.

Extra tips

- Gebruik geen breezertaal op je site. Hou het ABN en maak zo weinig mogelijk spelfouten.

- Houd de site overzichtelijk. Niet téveel tierelantijntjes als muziek, bewegende plaatjes en filmpjes door het scherm heen.

- Zorg dat je tekst leesbaar is. Liefst een lichte achtergrond met een donkere tekstkleur.

- Zorg voor één standaard lettertype op je hele site, die lekker leesbaar is. Pak er een die standaard bij Windows zit, en die dus iedereen heeft. Voor kopjes kun je een ander, opvallender lettertype gebruiken.

- Zorg dat alle links het doen. Niets is vervelender dan allerlei kapotte links.

- Zet de site pas online als er wat op staat. Het staat niet mooi om 'm online te zetten en dat er overal staat 'onder constructie'.

- Zet niet vanalles en nog wat op je site wat niets met elkaar te maken heeft. Wil je een paardensite maken, zet er dan niet ook een aantal pagina's op over bv. roeien. Houd je aan één of een paar onderwerpen.

- Hou de site interactief. Een gastenboek, forum of chatbox doet het altijd goed.

- Wissel tekst af met plaatjes. Volle pagina's vol tekst is saai, en pagina's met alleen plaatjes zijn weer niet zo informatief.

- Update vaak.

- Blijf aardig tegen iedereen, probeer iedereen te helpen.

- Kopieër niet van andere sites. Als je echt feitjes of plaatjes hard nodig hebt, stuur dan een berichtje naar de maker van een andere site. Wacht op antwoord, als het mag zet het dan online, maar ALTIJD met een credit. Dat betekent: eventjes de bron noemen, met de site of persoon erbij.

- En het belangrijkste: doe iets origineels! Van sites als Girlscene, met fashion, beauty & lifestyle, zijn er bijvoorbeeld al heel veel. Doe iets nieuws, unieks & origineels!