Lifestyle

Working Girl

Kranten rondbrengen, kassadraaien bij de plaatselijke supermarkt of pizza’s serveren bij de Italiaan. Werken is niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar ook leerzaam, leuk en dé manier om nieuwe mensen te leren kennen. Genoeg redenen dus om op zoek te gaan naar een bijbaantje.

Ben je jonger dan veertien? Dan mag je nog niet écht werken. Maar je kan wel bijverdienen door klusjes te doen voor je buren, een krantenwijk te lopen of op je neefjes te passen. Hoe? Simpelweg door aan te bellen bij de buren of langs te gaan bij dat oude vrouwtje die wel wat hulp kan gebruiken bij de boodschappen. Duik ook even de supermarkt in waar vaak ‘gezocht-briefjes’ hangen. Wie weet vind je daar wel een leuk oppasadres. Voel je er toch meer voor om een krantenwijk te lopen? Let dan op de advertenties in de kranten. Ook kan je eens rondvragen in je omgeving. Misschien weten zij iets en kunnen ze helpen om aan een krantenwijk te komen.

Ben je wel ouder dan veertien en op zoek naar een bijbaantje? Volg dan het stappenplan:

Stap 1: bedenk wat je wilt

Drankjes rondbrengen op een overvol terras, mensen helpen aan een ideale outfit of promotiewerk doen midden in het centrum van Utrecht? De bijbaantjes liggen voor het oprapen, maar je moet voordat je gaat zoeken eerst bedenken wat je precies wilt. Houd je er niet van om elke avond te werken, kies dan niet voor de horeca. Maar kan je goed met ouderen overweg, dan is een baantje in een verzorgingstehuis misschien wel een goed idee. Ben je er niet helemaal zeker van of jouw bijbaantje-in-spé wel zo leuk is als je denkt, surf dan even rond op internet. Op veel fora kan je ervaringen lezen van werkende leeftijdsgenootjes.

Stap 2: zoeken

Nu je weet wat je wilt - en ook juist wat je niet wilt -  is het tijd om te gaan zoeken. Het beste kan je rond gaan kijken in je omgeving. Dus dat betekent de bank af en de stad in.

Veel winkels hangen een briefje op de deur als ze personeel nodig hebben. Wees niet bang en stap gewoon enthousiast naar binnen. Vraag om een sollicitatieformulier en vul die – als het even kan – meteen in. Wees zo eerlijk mogelijk en laat vooral blijken dat je er zin in hebt om daar te werken. Hangen er geen briefjes? Stap dan evengoed naar binnen en vraag of ze nog personeel nodig hebben. Dit werkt ook goed als je in de horeca wilt werken.

Je kunt jezelf ook inschrijven bij het uitzendbureau. Vaak zijn dit gemakkelijke baantjes (telefoontjes aannemen, post sorteren, inpakwerk, lopende band werk), waar je toch lekker mee verdient.

Wil je liever promotiewerk doen of bij een callcenter werken? Kijk dan eens rond op het internet. Je vindt genoeg bedrijven die wat extra hulp nodig hebben. Wees er snel bij, want deze baantjes zijn erg geliefd.

Stap 3: het gesprek

Jaa! Je bent gebeld en uitgenodigd voor een gesprek. Erg spannend, maar vooral leuk! Zorg er ten eerste voor dat je goed bent voorbereidt. Je hoeft niet de hele geschiedenis van het bedrijf te weten, maar verwacht wel een vraag als: “Waarom zou je bij ons willen komen werken?”. Zorg er ook voor dat je er verzorgd uitziet. Een nette outfit inclusief rok, blouse en blazer is misschien wat overdreven, maar een leuke outfit kan nooit kwaad. Zolang je jezelf blijft en spontaan en enthousiast overkomt, kan er weinig mis gaan. Toch wel erg nerveus voor het gesprek? Don’t worry; iedereen vindt het eng en spannend en diegene waarmee je het gesprek hebt kan dat vast wel begrijpen.

Stap 4: Ja of nee?

Misschien hoor je het meteen na afloop van je gesprek of je moet je een paar daagjes wachten tot je het verlossende antwoord krijgt: je bent aangenomen, of juist niet. Als je niet bent aangenomen, wees niet getreurd en ga vol goede moed op zoek naar een baantje dat vast veel leuker is.

Als je de job wel hebt: gefeliciteerd! Waarschijnlijk vragen ze je of je langs wilt komen om het loonbelastingformulier in te vullen en je contract te ondertekenen. Lees dit contract altijd goed door! Vertrouw je het niet of wil je liever dat je ouders er naar kijken? Vraag dan of je het thuis op je gemak mag doorlezen. Op deze manier weet je zeker dat je geen foute papieren ondertekent. Maak ook een kopietje en bewaar deze goed.

Stap 5: ready, steady, go!

Nu het gesprek erop zit en je de papieren hebt ingevuld, begint het pas echt: je gaat werken. De eerste dag is altijd spannend en alles is nog nieuw. Je leert je collega’s kennen en je wordt ingewerkt door iemand die er al een tijdje werkt. Ga er niet vanuit dat je het meteen heel leuk vindt, vaak zijn de eerste dagen wat onwennig en zit je er nog niet helemaal in. Gewoon volhouden! En mocht je ideale baantje toch niet zo ideaal zijn; je hebt vaak een proeftijd van één à twee maanden dus opzeggen kan altijd. Is je baantje wel alles wat je ervan verwachtte? Gefeliciteerd! Je bent nu officieel een working girl!

Door Eline

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved