Kleingeld sparen

Lifestyle door Redactie

Een spaartrucje dat ik zelf al járen doe - ik geloof al vanaf dat ik ben begonnen met bijbaantjes, en dat was op mijn veertiende - is kleingeld sparen. Je merkt er amper iets van en je bent gauw rijker dan je denkt!

Hoe doe je het?
Nou, heel simpel. Je koopt een leuk, schattig, hip spaarpotje waar je kleingeld in stopt. Wat jij kleingeld vindt mag je zelf weten, maar ik stop er alles kleiner dan 50 cent in. Dat is anders toch maar een hoop gewicht in je portemonnee!

Elke keer als je een muntje van 5, 10 of 20 cent hebt, stop je het in het potje. Zet 'm het liefst op een mooie plek in je kamer.
En nog beter: zorg dat het lastig is om 'm open te maken! Ik heb er zelf eentje met een heel irritante rubberen dop als sluiting, waardoor je tien minuten bezig bent om 'm open te maken. Klinkt onhandig, maar is dat juist niet: zo haal je niet steeds geld uit het potje!

Mijn eigen spaarpotje. Shopaholic!

En dan...?
Na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een halfjaar (geloof me, dat vliegt zo om), haal je al het kleingeld eruit en ga je het tellen. Vervolgens doe je het in een zakje, liefst nog uitgesplitst in de verschillende soorten muntjes. Dus een zakje van vijf centjes, zakje van tien cent, enzovoorts.

Vervolgens ga je naar een winkel, de bakker of de supermarkt of desnoods de bank en vraag je of je het in mag leveren en er briefjes voor terug mag krijgen. Vooral kleine winkels doen dit graag, omdat ze vaak een tekort hebben aan kleingeld.
Zorg wel dat je een minimaal bedrag hebt van 10 euro of meer, anders is het ook niet echt de moeite om te gaan.

Maar echt, je zit zó aan zo'n bedrag! Zeker als je regelmatig gaat stappen: dan krijg je vaak allerlei kleingeld terug van de barman. Vlug in het potje, en sparen maar!

Leuke spaarpotten:

Een matroesjka als spaarpot! Expo, € 21,50

Ben jij een lastige spaarder? Met deze spaarpot moet je wel! De enige manier om het geld eruit te krijgen is door het ruitje in te slaan. Brassa.nl, € 15,-

Klassiek zwart varkentje... Expo, 17,50

Lekker basic, Ikea, € 0,99