Lifestyle

Bijzondere bijbaantjes: mystery shopper

Voor deze rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: Tanya, een mystery shopper!

Vertel eens wat je over jezelf…
Ik ben Tanya en ik ben 18 jaar. Ik ben dit jaar begonnen met de studie geneeskunde aan een universiteit. Verder hou ik zoals alle meiden wel van leuke dingen met vrienden doen, uitgaan en natuurlijk shoppen! Na mijn bijzondere bijbaantje, waar ik hieronder over vertel, werk ik voor een zorginstelling.

Wat is jouw bijbaantje?
Ik ben mystery shopper! Veel mensen weten niet wat dit inhoudt… Als mystery shopper bezoek je een winkel in opdracht van je werkgever. Wat je in de winkel moet doen verschilt, soms moet je een artikel kopen en even later weer retourneren, soms moet je alleen iets kopen, soms moet je gesprekken met medewerksters voeren. Het belangrijkste is dat je goed let op hoe de winkel eruit ziet (is alles netjes, staan er lege dozen, branden alle lampen?) en hoe het contact met de medewerksters is (word je begroet bij binnenkomst, word je geholpen bij de paskamers?).
Na je bezoek vul je op internet een uitgebreid rapport in over de winkel. Dit rapport wordt nog gecontroleerd door een quality checker en als hij goedgekeurd wordt, ben je klaar!

Hoe ben je aan dit baantje gekomen?
In een meidenblad las ik een interview met iemand die mystery shopper was. Ik was toen nog geen 18 jaar dus kon het nog niet doen, maar ik vergat het nooit. Ondertussen begon ik een beetje te Googlen en vond toen twee goede mystery shopsite's: www.multi-value.com en www.shopcontrol.nl. Toen ik 18 werd heb ik me gelijk ingeschreven bij deze twee bureaus en kon ik meteen beginnen.

Wat verdien je?
Wat ik verdien verschilt erg. Bij bijna elke winkel die je bezoekt moet je iets kopen, wat vergoedt wordt. Meestal heb je een vergoeding van ongeveer 10 euro voor de aankoop en nog 7,50 of 10 euro extra voor het rapport. Binnenkort ga ik twee winkels bezoeken waarbij ik bij allebei iets mag kopen van 25 euro én nog 7,50 extra krijg. Best veel dus!

Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?
Het is speciaal omdat je zo van je hobby je werk kan maken. Het is goed te combineren met een dagje naar de stad gaan met vriendinnen en het verdient erg goed! Ook heb je op deze manier invloed, als een medewerkster onaardig tegen jou is geweest kan je dit melden en krijgt de winkel het uiteindelijk ook te horen. Je kunt dus echt een verschil maken…

Zijn er ook nadelen?
Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat er een soort competitie is bij het mystery shop bedrijf. Bij één van mijn twee werkgevers krijg je de avond van tevoren een e-mail dat er de volgende dag om 18.00 uur nieuwe mystery visits op de site zullen staan. Je moet dan zorgen dat je dan precis online bent en snel deze winkels uitkiest om ‘te doen’. Er zijn natuurlijk nog meerdere mensen die deze winkels ook graag willen bezoeken, dus als je niet snel genoeg bent zijn ze al weg!

Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?
Kijk in tijdschriften, internet en vraag rond bij vrienden en kennissen! Zoek iets wat bij jou past en waar je echt plezier in hebt. En als je van je hobby je werk kunt maken is dat natuurlijk helemaal geweldig…

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved