Bijzondere bijbaantjes: model

Lifestyle door Redactie

Voor deze rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: Marit, een model!

Vertel eens wat je over jezelf …

Mijn naam is Marit, ben 22 jaar en studeer  rechten aan de Universiteit van Tilburg. Ik ben nu bezig met mijn master (International and European public law) Human Rights en hoop dit jaar af te studeren.
Ik woon samen met twee vriendinnen die ik al ken sinds mijn middelbare school, in een mooi appartementje in het centrum. Ook heb ik een vriendje, Bas, waar ik 2,5 jaar mee samen ben.
Ik zit bij studentenvereniging Plato en bij damesdispuut Conserva, waar ik afgelopen jaar voorzitter van ben geweest. Daarnaast verzorg ik als voorzitter alle sponsoring, PR en advertenties in de media van de vereniging. Ik hou enorm van stappen, een filmpje pakken, uit eten gaan, met vriendinnen en een kopje thee op de bank kletsen en Shoppen met een hoofdletter S!

Wat is jouw bijbaantje?

Ik werk als bijbaantje als model, voornamelijk in Nederland, Duitsland en België, en soms in Engeland en Italië
Ik werk voornamelijk als catwalkmodel voor couturiers als Frans Molenaar, Ronald Kolk, Erny van Reijmersdal en Addy van den Krommenacker. Maar ook als model voor de Bijenkorf, Swarovski, Hunkemöller, winkelcentra en op beurzen. Ook was ik afgelopen jaar een van de modellen in het tv-programma Project Catwalk, wat super was om te doen. Ik doe soms ook fotowerk voor folders en dergelijke.
Ik ben met modellenwerk begonnen toen ik 13 was, dus inmiddels ben ik al 9 jaar aan het werk. Ik heb gemiddeld twee opdrachten per week, maar binnen het seizoen (voorjaar/najaar) is het veel drukker, en daarbuiten heb ik soms weken niets te doen (wat soms ook wel relaxed is).

Hoe ben je aan dit baantje gekomen?

Mijn vader speelde voorheen tennis. Toen ik eens naar een wedstrijd ging kijken vroeg zijn tennispartner, die werkte als model, of ik eens mee wilde naar haar modellenbureau. Daar werd ik voorgesteld aan de directrice en zo is het balletje gaan rollen. Toen heb ik me ook ingeschreven voor een modellenwedstrijd van de Fancy, en kwam daar tot de finale. Hoewel ik niet won, bood modellenbureau Max Models me destijds wel een contract aan, en zo ging het steeds verder.

Wat verdien je?

Het ligt heel erg aan de opdracht wat ik verdien. Voor foto’s in een reclamecampagne, folder of tv-reclame wordt natuurlijk meer betaald dan voor een dag doorpas-werk op een beurs. Ook voor shows en foto's in lingerie wordt meer betaald. Soms doe ik 5 modeshows op een dag met ingewikkelde choreografie in een winkelcentrum voor verschillende kledingzaken voor € 120,-. En soms betaald een couturier € 500,- voor een persshow van een uurtje waar je alleen maar heen en weer hoeft te lopen. Fotowerk betaalt doorgaans nog beter, maar daar heb ik helaas niet veel werk in. Ik geef ook een catwalk-cursus in Eindhoven voor beginnende modellen, en masterclasses bij een modellenbureau.

Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?

Ik vind het zelf niet meer zo speciaal, omdat ik het natuurlijk ook al 9 jaar doe. Maar aan de reacties van andere mensen, als ze horen van mijn bijbaantje, merk ik dat het nog steeds als apart werk wordt ervaren. Ik breng het zelf niet graag ter sprake, omdat ik er niet te koop mee wil lopen of wil “opscheppen”. Ik draai er meestal omheen.
De voordelen zijn voornamelijk het geld, de mooie kleding die je aan mag (waar je overigens vrijwel NOOIT iets van mag houden ;-)), de prachtige foto's die je van jezelf hebt en de aandacht die je krijgt tijdens het werk. Het plukken aan mijn haar en mensen die mijn make-up doen vind ik heerlijk, en ook in de spotlights op het podium staan doet me goed. Je moet wel een beetje op aandacht kicken voor dit werk...

Zijn er ook nadelen?

Het grootste nadeel is het wachten. Wanneer je een show van een uurtje hebt, ben je aan het doorpassen van de collectie, de repetities, haar en make-up minstens 4 tot 5 uur kwijt! En dan doe je dus heel lang niks. Sinds kort heb ik gelukkig een Nintendo DS met 100 spelletjes die mij door heel wat saaie uurtjes heen helpt. Ook kun je natuurlijk niet de hele week fastfood eten (waar ik heel erg van hou!), want zodra de jurkjes niet meer passen heb je toch echt een probleem. Ook moet je wel goed tegen afwijzing kunnen. Bijvoorbeeld wanneer je op een casting naar huis gestuurd wordt omdat je een te dikke kont hebt, of je niet meer teruggeboekt wordt door een opdrachtgever omdat hij vond dat je niet mooi liep.

Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?

Andere jonge meiden die een ook model willen worden zou ik adviseren eerst een betrouwbaar modellenbureau te zoeken, die geen vrachten met geld van jou vragen voor foto's en inschrijving, maar die in jou willen investeren! Meer dan een paar naturelle vrijetijdsfoto's waar je gezicht mooi opstaat (lachend en serieus) en een foto met je hele lichaam, heb je niet nodig. Natuurlijk kun je ook met professionele foto's beginnen, maar weet dan wel goed wat het bureau voor soort foto's van je wil zien! Verzorg je huid en haar goed, iedere avond make-up afhalen, goede gezichtsverzorging et cetera. En hou je lichaam fit door te sporten en gezond én goed te eten.
Als je een gewoner baantje zoekt zou ik eens rondvragen op de markt. Ik heb jaren op de markt gewerkt, dat betaalt best goed en is heel erg gezellig en leuk. Veel rondvragen bij vrienden en bekenden helpt vaak ook, er is altijd wel iemand die iets weet of kan vinden, mond-op-mond-reclame werkt het best.