Bijzondere bijbaantjes: webcolumnist

Lifestyle door Redactie

Voor deze rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: Charlot, een webcolumnist!

1. Vertel eens wat je over jezelf …
Ik ben Charlot Kroon, 16 jaar oud en ik zit nu in mijn vierde jaar van de HAVO. Dus ik moet nog even twee jaartjes hard werken tot ik mijn diploma heb en ik naar de Hogeschool van Journalistiek kan, in Utrecht. In mijn vrije tijd ga ik erg graag shoppen, doe ik met vriendinnen leuke dingen, ga ik uit, doe ik veel met foto's en fotograferen, doe ik veel aan sport, luister ik muziek, kijk ik leuke films. En werk ik ook nog twee keer per week als kledingverkoopster.

2. Wat is jouw bijbaantje?
Ik ben columnist voor de site Scholieren.com. De site waar wij natuurlijk allemaal onze samenvattingen, boekverslagen en werkstukken vanaf halen. Ik moet een keer in de week, meestal op zondag een artikel schrijven. Dit kan een column, recensie, een artikel over het nieuws of een interview met een BN’er zijn. Over het algemeen mag ik zelf weten waar ik over schrijf. Maar ik krijg soms ook een opdracht. Zo moet ik nu bijvoorbeeld naar een persvoorstelling van de nieuwe film 'Confessions of a Shopaholic' en moet ik daar een recensie over schrijven. Of wordt me gevraagd of ik bijvoorbeeld naar een festival wil, of een interview wil houden met iemand.

3. Hoe ben je aan dit baantje gekomen?
Ik schrijf veel en hou er erg veel van. Ik had al meerdere keren mijn columns ingestuurd naar verschillende bedrijven en tijdschriften. Soms werd een column of artikel gepubliceerd en soms hoorde ik helemaal niets. Bij scholieren.com ben ik er eigenlijk ingerold. Via via kwam ik in contact met de hoofdredactrice van de site en zij vertelde me dat ze iemand zochten. Van het een kwam het ander en nu schrijf ik alweer bijna een jaar voor de site!

4. Wat verdien je?
Ik krijg per maand betaald. Dat is zo rond de 40, 50 euro. Soms is iets zo klaar en soms ben ik er wel even mee bezig. Met een grote opdracht bijvoorbeeld, zoals een recensie schrijven. Dan moet je toch wel eerst het hele album geluisterd hebben tot je er een goede recensie over kan schrijven. En ik moet vaak ook eerst research doen over dingen, want je kan natuurlijk niet iets in je artikel verwerken dat helemaal niet klopt.

5. Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?
Er gaan natuurlijk heel veel deuren voor mij open. Om op de Hogeschool van Journalistiek te komen wordt je uitgelood en mensen met al enige ervaring worden er eerder uitgepikt dan mensen zonder ervaring. En het is natuurlijk geweldig om naar zo'n persvoorstelling te mogen. Of een BN’er te interviewen of een gratis CD thuis gestuurd te krijgen. En er ook nog eens betaald voor krijgen! En, ondanks dat dit een baantje is vind ik het ook een soort van 'betaalde stage'. Ik leer enorm veel en kan zeker doorgroeien in wat ik nu doe.

6. Zijn er ook nadelen?
Eigenlijk kan ik bijna geen nadelen opnoemen. Hoewel ik laatst wel iets naars had. Ik had per ongeluk een foto bij mijn artikel gezet zonder de naam van de fotograaf of iets. Binnen no time kreeg mijn baas op z'n donder en wilde de fotograaf een pak geld zien. Dit zijn natuurlijk mindere dingen. Maar je leert er ook van. Ik haal het nu bijvoorbeeld niet meer in mijn hoofd om zomaar een foto ergens neer te zetten.

7. Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?
Wees niet bang. Durf te laten zien dat je ergens goed in bent en vertel veel mensen erover. Je weet maar nooit wie jou verhaal hoort en wat diegene allemaal kan. Geloof in je eigen kunnen. Ook al lijkt het een bespottelijk idee, je weet het nooit! Misschien pakt het wel heel anders uit dan je had verwacht!