Lifestyle

Bijzondere bijbaantjes: fotograaf

Je ziet wel eens van die mensen die van hun hobby hun beroep maken. Superleuk, en dat hebben Annedien en Talisa ook gedaan. Samen zijn ze fotografenduo DinaLisa... Ik interviewde ze!

Vertel eens wat je over jezelf.

Wij zijn Annedien Vermulm en Talisa Stewart, allebei 19 jaar oud en komen uit Rotterdam. Samen vormen we het fotografenduo DinaLisa (Dina=Annedien, Lisa=Talisa). Onze grootste hobby is absoluut fotografie. Hobby is eigenlijk niet eens een goed woord; het is onze passie!

Wat is jullie bijbaantje?

We hebben als fotografes ons eigen bedrijfje opgezet. Sinds augustus 2008 staan we ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en hebben we een grote ruimte bij één van ons thuis omgebouwd tot fotostudio met een klein kantoortje. Dat laatste hebben we gerealiseerd door maandenlang hard te werken en tot in de late uurtjes te klussen. Als we niet aan het fotograferen zijn, zijn we vooral aan het mailen met potentiële klanten, foto’s aan het nabewerken, het internet naspeuren op goede contacten en fotoshoots aan het inplannen.

Foto’s van onze fotostudio op de dag van de opening

Hoe zijn jullie aan dit baantje gekomen?

We zijn altijd al samen bezig geweest met fotograferen; we zijn begonnen met het fotograferen van elkaar met een simpele compact camera.

Foto’s uit de tijd dat we alleen nog maar elkaar fotografeerden!

Tijdens onze middelbare school was onze passie erg lastig te combineren met al het huiswerk dat we hadden; we wilden zoveel uitproberen en doen in de fotografie, maar werkstukken en projecten moesten ook ingeleverd worden! Toch werd het op het gebied van fotograferen allemaal steeds serieuzer: we werden steeds meer benaderd voor samenwerkingen en opdrachten. Toen we ons examenjaar ingingen, hebben we heel veel nagedacht en gepraat over wat we wilden gaan doen. Na heel veel denkwerk en overleg hebben we de beste beslissing die we hadden kunnen nemen genomen: na ons examen gingen we ons eigen bedrijfje opzetten. Een riskant besluit, want wat als we niet slaagden? Gelukkig hebben we allebei ons diploma gehaald en konden we vanaf dat moment beginnen: inschrijving bij de Kamer van Koophandel, ideeën en plannen opgeschrijven, bespreken en uitvoeren, onze eigen fotostudio en kantoor opknappen etc.

Wat verdienen jullie?

Ons bedrijfje loopt intussen aardig; we hebben al redelijk wat betaalde opdrachtjes op het gebied van mode en beauty fotografie, maar onze inkomsten blijven heel verschillend; het hangt ervan af hoeveel opdrachten we binnen hebben kunnen halen. Dat is enorm lastig: want je heb alles behalve een vast maandloon. Gemiddeld verdienen we per maand 400 – 500 euro, als het meezit meer.

Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?
Zijn er ook nadelen?

We hebben van onze passie ons beroep gemaakt: Ideaal, want we doen wat we het allerleukste vinden én we verdienen er geld mee. Een belangrijk onderdeel van ons werk is socializen (op modeshows, fashion events etc.) Zo wordt werk een mooie reden om naar modeshows te gaan!
Daarnaast doen we het met z’n tweeën; samen sta je sterker dan in je eentje, je hebt altijd iemand om op terug te vallen.
Een nadeel is dat je met een eigen bedrijfje je eigenlijk 24/7 over van alles na moet denken: het moet immers allemaal bij jezelf vandaan komen. Een dagje vrij nemen, betekent een dag geen opdrachten binnenhalen en dat betekent weer dat je geen geld binnen zult krijgen. Het is dus enorm hard werken, wil je er ook nog wat succes uithalen!

Op jullie site (www.dinalisa.com) staat jullie werk. Hoe komen jullie aan de modellen voor de shoots? Huren zij jullie in of hoe moeten we dat zien?

Op onze site staat slechts streng geselecteerd portfoliowerk. Daarbij bedenken wij zelf het concept. Omdat we zo’n sterk beeld voor ons hebben bij een concept, zoeken we er een passend model en goeie visagist bij. Dat doen we door middel van oproepjes (Hyves bijvoorbeeld), modellenbureaus benaderen en potentiële modellen persoonlijk aanspreken. Vaak is het dan zo dat we samenwerken op basis van het feit dat alle partijen ervan profiteren: zowel het model, de visagist als wij streven naar een goede aanvulling op onze portfolio. Natuurlijk krijgen we niet altijd reacties terug, maar niet geschoten is altijd mis!

Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?

Probeer een baantje te zoeken in iets wat je later het liefst wil doen! Probeer jezelf te omringen met dingen waar je van houdt; dan houd je je werk het makkelijkst vol. Sterker nog: je zult het niet eens zien als werken! Wil je voor jezelf gaan beginnen? Het beste wat je hiervoor kan doen is praten, heel veel praten! Overleg met je ouders, vrienden, vriendinnen, eventueel mentoren en leraren. Hierdoor kom je er vaak vanzelf achter hoe graag je iets wilt en dat is het allerbelangrijkst: passie en vastberadenheid!

door onze redactrice Cynthia

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved