Lifestyle

Bijzondere bijbaantjes: persvrijwilliger

Voor deze rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: Sanne, een persvrijwilliger!

Vertel eens wat je over jezelf. Hoe oud ben je, wat zijn je hobby’s…
Mijn naam is Sanne van Bentum, 19 jaar en ik ben tweedejaars Nieuws en Media aan de Hogeschool van Amsterdam. Mijn vrije tijd spendeer ik het liefst in de stad, op terrasjes en met vrienden. Daarnaast ben ik ben gek op gezelligheid, winkelen en schrijven!

Wat is jouw bijbaantje? Waar is het, wat houdt het werk precies in, hoe vaak werk je, et cetera?
Voor Plan Nederland ben ik persvrijwilliger voor de regio midden Nederland. Dit houdt in dat ik persberichten schrijf naar aanleiding van evenementen die Plan organiseert. Een voorbeeld hiervan is de Moederdagpicknick die op 10 mei (Moederdag) plaatsvond op verschillende locaties door heel Nederland. Deze picknick werd georganiseerd in het kader van de meisjescampagne “Because I am a Girl”. Deze campagne komt op voor de achtergestelde positie van meisjes in ontwikkelingslanden. Meisjes zijn daar minder welkom dan jongens en hierdoor hebben ze minder toegang tot onderwijs. Plan zorgt er concreet voor dat meisjes uit deze situatie komen door ze een kans te geven op educatie en ze te vertellen dat ze rechten hebben. Jammer dat deze rechten vaak geschonden worden, want meisjes kunnen de wereld verbeteren. Als zij de kans krijgen.
Na afloop van een evenement als de Moederdagpicknick schrijf ik een persbericht en zet ik dit uit naar de (lokale) pers. Afhankelijk van het aantal evenementen in de regio, ben ik gemiddeld een paar dagen per maand aan het werk voor Plan.

Hoe ben je aan dit baantje gekomen?
Door een persbericht dat ik binnenkreeg op mijn stage, kwam ik terecht op de website. Plan Nederland sprak me direct aan: het is een open en toegankelijke organisatie waarin kinderen centraal staan. Ik wilde me graag inzetten voor de achtergestelde kinderen elders in de wereld. Bovendien sluit mijn functie als persvrijwilliger goed aan op mijn journalistieke opleiding.

Wat verdien je?
Zoals het woord al zegt, gaat het om een vrijwillige functie. Ik krijg geen vergoeding voor mijn werkzaamheden. Wel krijg ik een onkostenvergoeding als ik met het OV kilometers maak.

Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?
Ik haal voldoening uit het werk. Daarnaast vind ik het fijn dat ik mijn werkzaamheden zelf kan inplannen. Deels is dit afhankelijk van de deadlines van de kranten die ik benader, maar los daarvan ben ik vrij wat betreft het invullen van mijn werkzaamheden.

Zijn er ook nadelen?
De cijfers uit het jaarverslag zijn wrang en confronterend. Wij hebben het zo goed hier, dat realiseren we ons niet. Wist je dat zwangerschap wereldwijd doodsoorzaak nummer een is onder 15 tot 19 jarige meisjes? Ze worden soms op 12-jarige leeftijd al uitgehuwelijkt met een zwangerschap als veel voorkomend gevolg. Maar hun jonge lichaam niet klaar voor zo’n ingrijpende verandering. In veel gevallen overlijden de meisjes aan de gevolgen van hun zwangerschap. Aan de andere kant ben ik hierdoor extra gemotiveerd en wil ik graag iets kunnen betekenen voor de achtergestelde meisjes.

Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?
Ga opzoek naar (vrijwilligers)werk dat past bij jouw studie. Het werk is hierdoor leuker en erg leerzaam. Denk aan evenementen organiseren, deze coördineren maar ook helpen tijdens georganiseerde evenementen; alles is mogelijk.

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved