Bijzondere bijbaantjes: talent agent assistent in Los Angeles

Lifestyle door Redactie

Voor deze rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: Maxine, een talent agent assistent in Los Angeles!

Vertel eens wat je over jezelf …

Ik ben Maxine en ik ben 19 jaar oud. Mijn hobby's zijn acteren en zingen en piano spelen, en al sinds ik een klein kind was wilde ik iets met entertainment doen.

Wat is jouw bijbaantje? Waar is het, wat houdt het werk precies in, hoe vaak werk je, et cetera?

Ik werk bij een talent agency in Los Angeles, waar ik nu al bijna een jaar woon. Het is al mijn derde baantje in deze ‘business’. Eerst werkte ik bij een casting office, toen voor een talent manager en nu bij een talent agency. Omdat ik natuurlijk pas net bij het bedrijf werk, worden de belangrijke dingen nog niet aan mij overgelaten. Ik werk bijna elke dag, ook al is dat niet nodig, maar ik wil graag zo veel mogelijk ervaring opdoen. Wat ik sowieso moet doen is elk telefoontje beantwoorden, omdat dat ongeveer het belangrijkste is voor een agent. Want tientallen casting directors, managers, producers en directors bellen hen om te laten weten in welke acteurs van hun agency ze geïnteresseerd zijn in films en tv shows. Deze acteurs zijn hun inkomsten, want een agent krijgt 15 % van het bedrag dat een acteur verdient als die een film of tv show doet. Het lijkt misschien niet veel, maar agents zijn echt absoluut geen arme mensen!

Verder moet ik dingen doen zoals hardcopies samenstellen, dat houdt in hun foto's en cv's klaar maken zodat het kan worden opgestuurd voor audities, en ik moet afspraken maken voor de agents,casting directors opbellen over audities, etc. Maar ik doe ook kleine dingetjes zoals naar de bank gaan en koffie halen enzo. De agency waar ik werk is een goede 'boutique agency' zoals dat genoemd word hier in Hollywood. Het betekent dat het een kleine exclusieve agency is waar er maar 1 locatie van is maar toch veel macht en invloed heeft in deze business. Hun cliëntenlijst bestaat dan ook uit nieuw opkomend talent, veel van hun zijn al te bewonderen in films in de bioscoop en op tv-zenders zoals Disney en Nickelodeon. Daarnaast ben ik ook de manager voor mijn vriendjes band, The Rumors, ze zijn een acoustic rock band. Ze hebben onlangs bij the Whiskey a go go en The Viper Room (de club van Johnny Depp in L.A.) shows gedaan, wat hen veel aandacht geeft. En ik heb onlangs voor ze een show geregeld bij the Roxy, waar ze volgende maand zullen optreden. Check ook www.myspace.com/therumorsband.

Hoe ben je aan dit baantje gekomen? 

Nadat ik mijn vorige stages had afgerond heb ik mijn cv opgestuurd naar de agency, en toen werd ik uitgenodigd voor een gesprek en kreeg ik meteen te horen dat ik daar mocht werken. Ik heb echt veel geluk gehad, want de in de afgelopen 6 maanden heb ik dus al bij 3 bedrijven kunnen meekijken en heel veel dus geleerd.

Wat verdien je? 

Ik krijg hiervoor niets betaalt want het is in principe een stage, maar in deze business kan het wel een tijdje duren totdat je iets betaalt krijgt. Je moet namelijk heel veel ervaring hebben en echt weten wat je doet voordat ze je aannemen als agent/manager/casting director.

Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?

Wat er zo speciaal aan is, is dat ik alle 'inside stuff' te weten krijg en zie hoe veel moeite en tijd er in word gestoken om een acteur aan het werk te krijgen. Ook zie ik waar agents naar zoeken in acteurs en wat belangrijk is. Daarnaast leer ik hoe je professioneel moet zijn in deze wereld en ontmoet ik natuurlijk heel veel leuke interessante mensen.

Zijn er ook nadelen?

Ja, die zijn er zeker. Je krijgt met heel veel vervelende mensen te maken met onwijze kapsones. Die zien jou vaak als een nobody, alleen maar omdat zij een treetje hoger op de ladder staan dan jij. Gek genoeg zijn de belangrijke mensen die echt helemaal boven aan de ladder staan, juist het aardigst en daar leer je het meeste van. Andere nadelen zijn dat je je gewoon echt 100 % moet geven en heel hard moet werken en men moet laten zien dat je heel ambitieus bent. En uiteindelijk krijg je er niets voor betaalt… maar je hoort mij niet klagen, want ik ben zo blij dat ik dit werk doe en vind het echt helemaal geweldig. Maar dat zijn gewoon wat hindernissen waar een paar van mijn vrienden tegen aan zijn gelopen en er dus er ook mee zijn gestopt. 

Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?

Doe vooral iets waar je plezier in hebt, en als dat betekent dat je ook in de entertainment industrie wil werken, dan moet je het wel heel erg graag willen. Want het is heel hard werken en connecties opbouwen. It's a long way to the top. But nothing is impossible!