Bijzondere bijbaantjes: ambassadrice van het goede doel

Lifestyle door Redactie

Voor deze nieuwe rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: Anne, een ambassadrice van het goede doel.

1. Vertel eens wat je over jezelf. Hoe oud ben je, wat zijn je hobby’s…

Ik ben Anne Rombouts, 15 jaar oud en ik zit op het Carmel College in Emmen waar ik nu in mijn vierde jaar van het VWO tweetalig zit. Ik heb het profiel Natuur & Gezondheid gekozen, maar ik weet echt nog niet wat ik hierna wil gaan doen. Verder vind ik het erg leuk om creatief bezig te zijn, te koken en te bakken. Ik ben vaak in de stad te vinden om wat te shoppen, maar ook om gewoon gezellig met mijn vriendinnen te zijn.

2. Wat is jouw bijbaantje? Waar is het, wat houdt het werk precies in, hoe vaak werk je, et cetera?

Ik ben Youth Ambassador van 2010 voor Zip your Lip. Dit is een landelijke vasten actie die jaarlijks wordt gehouden. Het is de bedoeling dat jongeren 24 uur niets eten en hiervoor sponsors zoeken om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Dit geld gaat naar hiv- en aids projecten in Oeganda, Oost-Congo en Somaliland. Daar wordt het geld besteed aan aidspreventie, les op school en eten en drinken.

Ik ga in Oktober met nog negen andere jongeren uit heel Nederland zulke aidsprojecten bezoeken in Oeganda. Voor een week zullen we met eigen ogen zien hoe het er nou echt aan toe gaat. Omdat we het zelf hebben gezien kunnen we onze verhalen beter overbrengen op de jongeren in Nederland en hen bewuster maken van de aids problematiek en hen enthousiast maken om mee te doen met Zip your Lip. Dit doen we door scholen in Nederland te bezoeken en over onze ervaringen te vertellen.

3. Hoe ben je aan dit baantje gekomen?

Ik doe sinds de eerste klas al actief mee op onze school met Zip your Lip. Dit jaar belandden we met onze school in de top 15 van scholen met de hoogste opbrengst. Hierdoor maakte één leerling van onze school kans op een reis naar Afrika. Maar... hier ging wel een hele selectie procedure aan vooraf. We moesten op een creatieve manier laten zien wat wij wilden doen aan de aids problematiek in de wereld. Ik bedacht om een liedje te schrijven en ik elk couplet een oplossing te zetten. (Denk aan veilig vrijen, voorlichting geven, opvang voor aids wezen etc.) Een paar dagen nadat ik dit had opgestuurd kreeg ik bericht dat ik naar de selectiedag op het kantoor in Amersfoort mocht komen, samen met 3 andere leerlingen van onze school. Daar hadden we en persoonlijk gesprekje, moesten we onszelf presenteren en discussies voeren over stellingen die met aids, ontwikkelingshulp en armoede te maken hadden. Dat was allemaal super leuk en een dag later werd ik gebeld dat ik van onze school uitgekozen was om Youth Ambassador te zijn van 2010!

4. Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?

Wat is er niet speciaal aan? De reis naar Oeganda, de scholentour, de ervaringen die we opdoen. Alles. Ik leer hier heel veel van. Dingen zoals blogs schrijven, voor de camera praten, mijzelf presenteren maar ook kom ik veel meer te weten over hoe de mensen daar leven en zo krijg ik veel meer besef van hoe het er op 8 uur vlieg afstand aan toe gaat.  Want wist je dat er per jaar 1 miljoen kinderen sterven aan de gevolgen van aids? En wist je dat er 12 miljoen aids wezen zijn per jaar? Hier kunnen we echt iets aan veranderen!

5. Zijn er ook nadelen?

Vaccinaties halen. Nee, haha, dat viel eigenlijk heel erg mee. Ik zal wel wat lessen missen op school en dus een aantal toetsen moeten inhalen. En het zal een erg heftige, confronterende reis worden. Het is dus niet zomaar een vakantie.

6. Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?

Kijk goed om je heen, kies iets wat echt bij je past en waar je interesses liggen. Zo heb je er veel meer plezier in en kun je je er beter voor inzetten. En natuurlijk meedoen met Zip your Lip! ;-) De actie dagen zijn tussen 1 maart en 2 april 2010. Organiseer het bij jou op school, zoek zo veel mogelijk sponsors en kom je in de top 15 van hoogste opbrengsten, dan maak je kans op een reis naar Afrika! En neem een kijkje op www.zipyourlip.nl...