Bijzondere bijbaantjes: horecamedewerkster

Lifestyle door Redactie

Voor deze rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: Lotte, een horecamedewerkster!

Vertel eens wat je over jezelf …
Ik ben Lotte, 19 jaartjes jong en mijn grootste hobby is streetdance. Dit doe ik al sinds ik 5 jaar ben ongeveer en doe het nog steeds met heel veel plezier. Verder ben een echt gezelligheidsdier. Eten, cocktails drinken & terrassen met vriendinnen en het nodige disco-/kroegbezoek sla ik dan ook niet af.

Wat is jouw bijbaantje?
Ik werk bij horeca-uitzendbureau Mise en Place. Die heeft vestigingen in heel Europa en je kunt er vanaf je 18e werken. Zelf werk ik bij de vestiging Nijmegen, dus de hieronder beschreven 'jobs' zullen dan ook op die vestiging gebaseerd zijn.

Wanneer je bij Mise en Place werkt, werk je bij verschillende horecagelegenheden en evenementen door heel Nederland. Er zijn twee afdelingen, namelijk Events en Horeca. Events houdt in dat je bij grote evenementen werkt, zoals Lowlands, Extrema, Qlimax, Marco Borsato, Coldplay, voetbalwedstrijden, etc. Dit is over het algemeen barwerk. De tak Horeca is de wat 'chiquere' variant, daar werk ik voor. Je werkt dan bijvoorbeeld bij Holland Casino, Efteling, Plopsaland, musea, Papendal, restaurants, hotels, VIP-rooms, TEFAF, etc. Die laatste klinkt misschien niet heel bekend, maar is wel echt ontzettend gaaf. TEFAF is namelijk een jaarlijks terugkerende kunst-/antiekbeurs in Maastricht, waar mensen als Brad Pitt & George Clooney op de gastenlijst staan. Een collega van mij heeft bijvoorbeeld vorig jaar Brad Pitt van hapjes voorzien. Daarnaast heb ik twee weken terug gewerkt bij de modeshow van Paul Schulten, waarbij ik bobo's als Lieke van Lexmond, Patrica Paay, Gerard Joling, Maik de Boer en Adam Curry van hapjes en drankjes heb voorzien.
Kortom: de tak Events is voornamelijk barwerk en de tak Horeca is voornamelijk diners, drankjes en hapjes lopen. Als je bij de afdeling Horeca werkt kun je overigens vaak ook nog werken bij Events als ze daar mensen tekort komen. Zo heb ik ook gewerkt bij Marco Borsato en Tina Turner (ik stond zelfs in het veld!).

Hoe ben je aan dit baantje gekomen?
Ik ben aan dit baantje gekomen via een vriendin van mij en het zusje van mijn mentormama. Zij werkten allebei bij Mise en Place. Ze hebben mij niet zozeer getipt, maar ik was op zoek naar ander werk en bedacht me opeens dat hun werk misschien wel wat voor mij was. Ik werkte toentertijd bij de Albert Heijn en wist na 3 jaar ook wel hoe ik de bonuskaart moest vragen, oftewel: ik had 't daar wel een beetje gezien. Horecawerk sprak mij erg aan!

Wat verdien je?
Ik verdien nu inmiddels 8 euro per uur, maar ben begonnen met 7 euro. Ik ben dus binnen 1 jaar met 1 euro omhoog gegaan. Bij mijn werk werken ze met een zogeheten 'prestatieloon': je gaat dus niet omhoog op basis van je leeftijd, maar op basis van prestaties. Hoe meer uur je werkt, hoe sneller je omhoog gaat. Ik werk gemiddeld 2 keer per week, dus je hoeft heus niet 600 uur te werken voordat je 20 cent opslag krijgt.

Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?
Het allergrootste voordeel is dat je zelf bepaalt wanneer en waar je werkt, als je maar minstens 4x per maand werkt. Daarnaast is het ontzettend gevarieerd werk, waardoor het interessant blijft. Als je het ergens niet leuk vindt, ga je er gewoon niet meer heen, makkelijk zat! Ook hebben wij een kroeg in Nijmegen waar we na het werk nog even een drankje gaan drinken. Ook mag je, als je je rijbewijs hebt, in veel gave auto's rijden. We hebben eigen auto's, maar moeten ook wel eens auto's huren en ja.. daar wil nog wel eens een leuke tussen zitten (mijn broer had bijvoorbeeld pas de Fiat500 mee naar een job).
Tot slot is het werk zelf ook gewoon hartstikke leuk. Je leert heel veel van horeca en ook van etiquette, wat later weer van pas kan komen. Diners lopen, met een plateau lopen en tappen is misschien in het begin lastig, maar je krijgt twee (gratis) trainingen waarbij je de basisprincipes van de horeca leert, vervolgens is het alleen nog maar een kwestie van oefenen!

Zijn er ook nadelen?
Wat betreft Events is het nadeel dat er niet zoveel werk is als bij de tak Horeca. Er zijn nu eenmaal niet elke dag grote evenementen. Er is echter ook weer niet zo weinig werk dat je maar 2x in het half jaar werkt, want de voetbalwedstrijden zijn sowieso elke maand wel 2 à 3 keer. Het grootste nadeel van Horeca is de techniek van 't borden en plateaus lopen en de kleding. Bij grote diners moet je bijvoorbeeld na het eten alle borden uithalen op één arm, en dat kan soms best zwaar zijn. Hetzelfde geldt voor de plateaus. Soms moet je wel eventjes met een vol plateau met drank staan voordat mensen er iets vanaf pakken. Één lichtpuntje: je krijgt er wel sterke armspieren van ;-). Dan nog de kleding, die bestaat uit een pantalon, blouse, een giletje en zogeheten 'jobschoenen'. Chique kleding dus die niet direct de schoonheidsprijs verdienen, maar het straalt wel iets uit naar de gasten.

Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?
Doe iets wat je écht leuk vindt, elke keer met een lang gezicht naar 't werk gaan is voor niemand iets aan. Als je nog jong bent is het uiteraard wat moeilijker om een heel gaaf baantje te vinden, maar dat komt dan over een paar jaar wel!