Bijzondere bijbaantjes: taartenbakster

Lifestyle door Redactie

Voor deze rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: Saskia, zij bakt taarten en cupcakes!

Vertel eens wat je over jezelf…
Mijn naam is Saskia en ik ben 21 jaar oud. Ik zit op kamers in Tilburg, waar ik Algemene Cultuurwetenschappen studeer. Naast lezen en dan vooral het lezen van jeugdliteratuur, is het bakken en decoreren van taarten en cupcakes mijn grootste hobby. Van deze hobby heb ik sinds kort mijn bijbaan gemaakt.

Wat is jouw bijbaantje? Waar is het, wat houdt het werk precies in, hoe vaak werk je, et cetera?
Mijn bijbaan is het bakken en decoreren van taarten en cupcakes. Dit doe ik door taarten gemaakt van biscuit, het soort cake waar ook slagroomtaart van wordt gemaakt, te versieren met marsepein en fondant. De cupcakes maak ik van cakemix met bijvoorbeeld vanille-, chocolade- of citroensmaak. Ook deze versier ik vervolgens met marsepein en fondant. Hoe vaak ik werk hangt af van het aantal bestellingen dat ik krijg. Omdat ik ook nog studeer en een andere bijbaan heb, is het bakken echt een bij-bijbaan. Meestal bak ik in het weekend en in de vakanties. Omdat de taarten en cupcakes kunnen worden ingevroren, kan ik gelukkig ook vooruit werken. Hoe lang ik werk hangt ook weer af van de bestelling. Met een portie cupcakes van 15 stuks kan ik in een uur klaar zijn, maar taarten duren meestal een stuk langer. Omdat het bovenal mijn hobby is, vind ik dat helemaal niet erg!

Hoe ben je aan dit baantje gekomen?
Ik ben aan deze bijbaan gekregen door geld te gaan vragen voor mijn hobby. Nadat ik een aantal taarten gemaakt had, was er iemand die graag een taart wilde bestellen. Zo is het balletje gaan rollen. Langzaamaan kreeg ik steeds meer bestellingen. Toen heb ik besloten een website te beginnen en visitekaartjes te maken om reclame te maken voor mijn werk.

Wat verdien je?
Hoeveel ik verdien hangt af van de bestelling. Wanneer je het zou omrekenen naar een uurloon, zou dat in elk geval erg laag uitvallen. Omdat het bakken en versieren echt mijn hobby is, vind ik dat niet zo erg. Ik heb nog een andere bijbaan voor vaste inkomsten, en dit is echt voor erbij. Voor een taart met een doorsnee van 15 centimeter vraag ik 15 euro. Er zit dan zo’n drie tot vier uur werk in de taart. Voor de cupcakes vraag ik 75 eurocent per cakeje.

Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?
Wat er speciaal aan is, is dat ik echt doe wat ik leuk vind. Ik kan er mijn fantasie en creativiteit in kwijt en ik kan anderen blij maken met een mooie taarten. Ik krijg vaak de reactie dat mensen zich heel bijzonder voelden toen ze zo’n persoonlijke taart kregen. Dat vind ik leuk om te horen!

Zijn er ook nadelen?
Een echt groot nadeel kan ik niet noemen. Ja, dat ik er niet van kan rondkomen, maar dat zou ook wel heel optimistisch gedacht zijn. Ik heb nu eenmaal niet zoveel bestellingen dat ik er veel aan verdiend. Als dat wel zo was, zou het pas echt een droombaan zijn!

Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?
Mijn tip is dat je een bijbaan moet zoeken die bij je past en die je echt leuk vindt. Wanneer je je werk leuk vindt, is het een stuk minder moeilijk om er ’s ochtends vroeg je bed voor uit te komen en het de hele dag vol te houden.

Check ook Saskia's website: www.zoetst.nl !