Lifestyle

Kim is dierenartsassistente

45

Ben je gek op dieren, niet bang van een beetje bloed en bestand tegen allerlei soorten viezigheid? Dan is het beroep dierenartsassistente misschien wel wat voor jou! Kim is paraveterinair, zoals de functie officieel heet en vertelt je meer over haar werk.

Kim: 'Je moet absoluut niet vies zijn van bloed, poep en braaksel, deze dingen komen dagelijks voorbij!'

-

Waarom ben je dierenartsassistente geworden?
Ik heb dieren altijd al leuk gevonden en het leek me leuk om er ook mee te werken. Als dierenartsassistente mag je meer doen dan alleen assisteren, telefoon opnemen en schoonmaken. Ik mag ook bepaalde veterinaire handelingen uitvoeren, die een assistente zonder de opleiding 'paraveterinair', niet mag doen. Bijv. bloed afnemen, infusen aanleggen en bepaalde injecties geven. Ik had ook dierenverzorger kunnen worden, dan had ik ook met dieren gewerkt, maar juist het medische aspect geeft voor mij een extra dimensie en uitdaging aan het werken met dieren.

Hoe wordt je dierenartsassistente?
Om dierenartsassistente worden moet je de opleiding paraveterinair volgen. Dat is een MBO-opleiding niveau 4, te vinden bij een aantal ROC's in Nederland. Om daar toegelaten te worden, heb je een VMBO-diploma (of hoger) nodig. Je start dan met een algemeen deel van de studie over het verzorgen van dieren. Later ga je je verdiepen in het medische deel en krijg je vakken als anatomie, pathologie, instrumentenleer en radiologie.

Welke eigenschappen moet je hebben om dit werk te kunnen doen?
Natuurlijk moet je van dieren houden en begaan zijn met hun welzijn. Je moet absoluut niet vies zijn van bloed, poep, plas, braaksel etc. Deze dingen komen dagelijks voorbij en het is de taak van de assistente om deze op te ruimen! Het vak vergt verder veel multi-tasken, vooral in een grote, drukke praktijk. De telefoon gaat, er staan mensen aan je balie, de dierenarts heeft je hulp nodig in de spreekkamer en er plast een hond in de wachtkamer. Dus je moet zeker stressbestendig zijn.
Verder werk je niet alleen met dieren, maar ook erg veel met mensen. Je moet geduldig zijn, mensen met een ziek dier moeten vaak even hun verhaal kwijt. Daarnaast kan een deel van het werk fysiek zwaar zijn. Afhankelijk van wat je precies allemaal doet, sta je soms de hele dag op je benen, til je zware honden en zakken voer en ben je soms een tijdje aan het dweilen en schrobben.

Wat zijn de plus en minpunten van je werk?
Soms komt het voor dat een dier ziek binnenkomt en een tijdje bij ons in de opname moet blijven. Als je zo'n dier een aantal dagen verzorgt, krijg je er toch een bepaalde band mee. Dan is het fijn om te zien als het dier opknapt, langzaam beter wordt en uiteindelijk weer naar huis mag. De blijdschap van het dier en de eigenaar is mooi om te zien. Dat is het emotionele deel van mijn werk dat ik erg leuk vind.
Het is niet leuk wanneer je een dier moet laten inslapen. Natuurlijk raakt het ene geval je meer dan het andere, maar soms is het best moeilijk daarmee om te gaan. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je mee potje mee gaat staan huilen. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Als je weet dat een alleenstaande oudere man of vrouw zijn of haar enige maatje moet laten inslapen, dan raakt dat je. Het salaris is ook wel een van de mindere kanten aan het werk, ik verdien iets meer dan het minimumloon. Gelukkig maken het omgaan met dieren en de gezelligheid van mijn collega's een heleboel goed!

Door Rosanneke

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

45 reacties

 • 9 jaar geleden janeytjee

  ik wil echt al sinds ik klein ben dierenarts worden, alleen toen zag ik een keer een gewonde hond op tv en toen wilde ik het niet meer. nu doe ik 4 gymnasium en daaarna wil ik diergeneeskunde gaan studeren en dierenarts worden... en ik vond het dus een heeeel interessant artikel voor mij! =D

 • 9 jaar geleden Fransje

  wat leuk!

 • 9 jaar geleden urbanstuds

  ik zit nu in 2 atheneum, en als ik het haal {heb een slechte tijd achter de rug, moet flink gaan werken nu} dan wil ik dierenarts worden. Anders word ik zéker dierenartsassistente! <3

 • 10 jaar geleden IloveCupcake

  Ik zit nu in 3 HAVO en wil als ik 4 HAVO heb gedaan naar 5 VWO. Ik heb voor 4 HAVO al mijn pakketkeuze gemaakt en al de vakken die ik heb gekozen slaan op de medische kant. Ik wil later heel graag dierarts worden.

 • 10 jaar geleden Grassprietje

  ik ben niet vies van peop/bloed en braaksel

  zit in 2 vwo..dusszz en ik vind dieren heel leuk..

 • 10 jaar geleden FLOSS

  bij eerste alinea las ik:

  je moet echt niet bang zijn voor poep, bloed en braaksel..

  en dat was t voor mij xD

 • 10 jaar geleden Katelijne

  pff, die opleiding heb ik gedaan voor 1,5 jaar.. Wat is dat een rotopleiding xD

  Doe nu dierverzorging, bevalt me veel beter!!

 • 10 jaar geleden El1

  geweldig !

 • 10 jaar geleden Spaceman

  haha! ik doe nu stage =p !

 • 10 jaar geleden Lindsay

  OMG! xwonderwoman

  Ik wil en doe precies hetzelfde!

 • 10 jaar geleden Veerle

  ik doe nu ook die opleiding xD

 • 10 jaar geleden Laura

  Ik wil later dierenarts worden.

  Ik zit nu in HAVO 2 maar ik hoop dat ik naar VWO 3 kan..

 • 10 jaar geleden Willemijn

  Ik ga dit in een half jaar naast mn HBO studie doen Normaal duurt t 2 jaar en we krijgen compensatie in studietijd dus echt super geregeld!

  @Laurawr, haha grappig die opleiding doe ik

 • 10 jaar geleden celebratelife

  @jessie14, gewoon keihard ertegenaan! Zorgen dat je hoge cijfers voor je SE's hebt. De eindexamens zijn een eitje en ik neem aan dat ze een gewogen loting hebben bij diergeneeskunde?

  Succes!

 • 10 jaar geleden Emma

  Het leek mij een leuke baan en studie om te doen, totdat ik erachter kwam dat dierenarts alleen met VWO kan en dierenassistente alleen op MBO niveau kan (niet dat ik daar iets tegen heb, maar ik wou perse een HBO opleiding doen) =) En ik kreeg bij een mee loop dag te horen dat je er niet heel veel mee verdient.

 • 10 jaar geleden xxinstep

  @jessie14 - laat zien dat je het kunt... en dat je daadwerkelijk keihard je best gaat doen.. dan heb je zo veel meer kans lijkt mij!

 • 10 jaar geleden Prettysunshine

  Ik wil dierenarts worden maar op de unversiteit worden maar 200 van de 1200 mensen aangenomen...

 • 10 jaar geleden celebratelife

  Leuk stukje! Lijkt me een superbaan

  Nog 1 minpuntje, probeer even uit te zoeken hoe het zit met de werkgelegenheid als je denkt over een opleiding als dierenartsassistente. Het is een droom van veel meisjes die van dieren houden en ik weet in ieder geval dat zo'n tien jaar terug er heel veel afgestudeerde dierenarts-assistentes waren die nergens aan de bak konden komen. Nu kan er natuurlijk in 10 jaar veel gebeuren maar het kan geen kwaad het even na te zoeken (ohja, vraag het NIET aan de onderwijsinstelling, want die zal je altijd zeggen dat er toekomst zat is met een opleiding)

 • 10 jaar geleden xxsgatii

  ik ga naar de middelbare (schaam!) en ik zit te denken aan ook zo iets. want ik hou zo erg van dieren

  maar ik wil wel natuurlijk goed betaalt worden.

 • 10 jaar geleden Annemie

  deze opleiding ben ik ookvan plan te gaan doen!

  lijkt me zo leuk!

 • 10 jaar geleden Demi

  leukk! ik wil zelf ook dierenassistente (paravetirinair) worden.

 • 10 jaar geleden Anna

  het erste werk wat er bestaat haha, nee arts lijkt me wel leuk maar met dieren niet en lage loon is ook niet echt fijn ik had verwacht dat je juist veel zou verdienen.

 • 10 jaar geleden LUNIQUE

  @Danique, tussen er niet vies van zijn en lekker vinden zit een groot verschil hoor (:

 • 10 jaar geleden Danique

  " Je moet absoluut niet vies zijn van bloed, poep, plas, braaksel etc"

  Wie is daar nou níet vies van? Kan me niet voorstellen dat je het lekker vindt..

 • 10 jaar geleden roos

  lijkt me heel leuk, maar later wil ik toch liever iets met mode doen, haha.

 • 10 jaar geleden soulsucker

  oooh wat fijn dat er een stukje over dierenarts assistente is geschreven, ik wil graag ook iets met dieren gaan doen, maar weet nu dus ook niet zeker of ik wel dierenartsassistente wil worden, iets in een dierentuin lijkt me ook wel wat :')

 • 10 jaar geleden Laura

  Ik wil zelf ook dierenarts worden,

  maar ik kan dus eigelijk n iet zo goed tegen spuitjes/infusen en bloed ;]

  en daarnaast is de opleiding geloof ik best zwaar.

  Maarja ik ga het proberen!

 • 10 jaar geleden Bentee

  Ik ben nu 2e jaars studente diergeneeskunde, dus over een paar jaar ben ik zelf dierenarts

 • 10 jaar geleden Sojo91

  Gaaf! Ik wil diergeneeskunde doen, eerst wachten of ik wordt geselecteerd bij de decentrale selectie..

 • 10 jaar geleden Laurawr

  Ik wou eerst ook de opleiding paraveterinair doen, maar ik kan echt niet zo goed tegen bloed/andere vieze dingen en bijv. dieren in laten slapen lijkt me al helemaaal vreselijk! + Dat je eigenlijk maar heel weinig met dieren bezig bent leek me ook niets, want dat wil ik juist wel heel graag, daarom ga ik nu volgend jaar Dier en Management doen

 • 10 jaar geleden laura174

  Super leuk!

  Maar ik wordt dn toch liever dierenarts

 • 10 jaar geleden _MIAUW

  k heb vorig jaar stage gelopen in een dierenkliniek en wilde ook direnartsassisente worden. jammer dat de school hier in de buurt niet zo mooi is en nog erger; dat je eerst 2 jaar dierverzorging moet doen in een grote schuur met meer dan 200 beesten waar ik allergisch voor ben (allemaal bij elkaar dan) .___.

 • 10 jaar geleden Marjolein

  Ik loop deze week stage bij een dierenarts en het is echt leuk. Ook helemaal niet vies ofsow

 • 10 jaar geleden olaf

  wou ik vroeger ook worden maar kanni tegen bloed.

 • 10 jaar geleden MARIONETTE

  Ik wilde ook vroeger iets met dieren, toch voor tandartsassistente gekozen, later wil ik hoger studeren. (: maar wel leuk!

 • 10 jaar geleden Jane

  Ik was naar een open dag gegaan en het was een hoorcollege over dierenarts worden. De spreker vroeg: wie houdt er van dieren? Bijna iedereen stak zijn vinger op. Toen zei hij ja dan ben je hier niet op je plek. :S:S

 • 10 jaar geleden Jessy88

  Lijkt me wel leuk maar jammer van het lage loon.

 • 10 jaar geleden benduseenmeisje

  leuk! (:

 • 10 jaar geleden CHERRYBLOSSOMS

  Oh die opleiding is bij ons ook beschikbaar, wij hebben serieus een hele dierentuin in de dierenverblijven xD

 • 10 jaar geleden Sarah

  dieren zijn zeg maar niet echt mijn ding

 • 10 jaar geleden Fay

  Ik houd dus echt niet van dieren..

 • 10 jaar geleden Kylie

  Leuk! ik studeer zelf diergeneeskunde

 • 10 jaar geleden Timebomb

  Super! Ik doe de opleiding tot dierenarts-assistente!

 • 10 jaar geleden Anne

  Ik wil heel graag dierenarts worden en heb dus in de afgelopen herfstvakantie een dag meegelopen met een dierenarts.. Inderdaad superveel dingen gezien zoals dieren die ingeënt moesten worden tot operaties tot inslapen. Nu weet ik dus helemaal zeker dat ik diergeneeskunde wil gaan studeren.

  Wel superleuk geschreven

 1. 1