Bijzondere bijbaantjes: Griekse hostess

Lifestyle door Redactie

Voor de rubriek "Bijzondere bijbaantjes" interview ik meiden meteen apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook ominspiratie uit op te doen voor je eigen bijbaan! Deze keer: Marloes, zij wordt hostess op het Griekse eiland Skiathos.

-

Vertel eens wat je over jezelf...
Ik ben Marloes Smits en ik ben 17 jaar oud, bijna 18! Ik doe de opleiding commercieel medewerker reizen op 'de Rooi Pannen' in Tilburg. Met die opleiding kun je bij een reisbureau of touroperater gaan werken, maar je kunt ook aan de slag gaan als hostess, receptionist of stewardess. Mijn hobby's zijn hockey, Zumba, leuke dingen doen met mijn vriendinnen en zoals winkelen, naar de bioscoop en terrasjes pakken.

Wat is jouw bijbaantje?
Voor mijn stage ga ik een half jaar naar Skiathos, het eiland uit de film Mamma Mia!. Ik verruil mijn normale vijfdaagse schoolweek met in het weekend vooral sporten, werken en uitgaan in voor een geweldige stage als hostess op dit prachtige eiland. Geen saai uitzicht meer vanuit mijn kamerraampje op de overburen, het hondenpoepveldje en de plaatselijke bakker, maar op mooie stranden, spierwitte huisjes en een azuurblauwe zee. Ik zal gedurende mijn stage werken als hostess voor een Grieks bedrijf, ik spreek alleen nog geen woord Grieks en kom niet verder dan: 'Efharisto' wat 'dank u wel' betekent en 'Kalimera' wat 'goedendag' betekend, Een heel avontuur dus!
Mijn hoofdtaken zullen vooral zijn: nieuwe toeristen van het vliegveld halen, excursies en autohuur regelen op het eiland maar natuurlijk ook de klachtenafhandeling en mensen rondleiden op het eiland. Ik zal elke dag in de week werken, wanneer, wat en hoe dat kan natuurlijk per dag verschillen. Ik ben de persoon die verantwoordelijk is dat alles goed verloopt en ben tijdens jou vakantie 24 uur per dag bereikbaar om de toerist te helpen.
En ja, ik ben al gewaarschuwd: het kan voorkomen dat ik om 3 uur 's nachts, terwijl ik net een uur op bed lig omdat ik net een bus vol niet al te vrolijke toeristen (omdat hun vakantie er weer op zit) naar het vliegveld heb gebracht, word gebeld omdat er een kakkerlak verscheen op het plafond van een van de gasten. Heerlijk!

Hoe ben je aan dit baantje gekomen?
Omdat ik voor school een periode van 20 weken stage moet afsluiten was dit gelukkig niet erg moeilijk. Al jaren roep ik: 'mocht ik ooit een kans krijgen om naar het buitenland te gaan, dan grijp ik deze met beide handen!' En jaar hoor, vorig jaar moesten we een keuze maken; nog niets wetend van de gevolgen... Opeens was er het wilde idee van een vriendinnetje of ik mee wilde naar Griekenland, en al snel was de keuze gemaakt.

-

Wat verdien je?
Niet heel erg veel, maar van die keuze ben ik me bewust, de reiswereld is immers niet de best betaalde branche. Toch geef ik daar niet veel om, ik zie liever veel van de wereld en leer nieuwe culturen & talen kennen, dan dat ik de hele dag achter een computer zit en het dubbele verdien. Ik zal dan ook ongeveer 55 euro per week verdienen terwijl ik me 24 uur per dag voor het bedrijf in zet, maar dat is 't me allemaal meer dan waard!

Wat is er zo speciaal aan dit baantje, wat zijn de voordelen?
Elke dag is anders, dat maakt het zo bijzonder. De ene dag haal ik een bus vol 55-plus Duitsers van het vliegveld met als prioriteit voor deze vakantie een rondritje om het eiland terwijl ik de volgende dag lekker met wat jongeren uit ga in de openlucht discotheek van Skiathos. Ook zal ik gaan genieten van de Grieken die zich werkelijk nergens druk om maken; terwijl hier half Nederland al op z'n kop staat als de kabel van de tv het eventjes een paar uur niet doet. Zo was bijvoorbeeld 1,5 maand voor vertrek mijn ticket nog niet eens geboekt. En wist ik überhaupt nog niet eens wanneer de exacte datum van vertrek zou zijn...

Zijn er ook nadelen?
Er zijn zeker ook wel nadelen, maar voor mij wegen die niet op tegen de voordelen. Ik ga 20 weken mijn beste vriendinnen missen en het vriendje natuurlijk, maar gelukkig leven we tegenwoordig in de wereld van de computer, mobiele telefoon en Skype. En natuurlijk lang leven de low-cost carriers die je tegenwoordig voor een paar 100 euro van vliegveld naar vliegveld brengen!
Ook zal ik elke dag met een lach op mijn werk moeten verschijnen, en ook wanneer ik een avondje geniet van de ouzo (een Grieks drankje met alcohol) en het te gezellig is om te gaan, zal ik toch weer om 6 uur in de ochtend klaar moeten staan om met mijn toeristen een excursie naar bijvoorbeeld Athene te maken!
Ook zie je altijd vrolijke en gezellige toeristen aan het strand liggen terwijl jij aan het werken bent.. Maar ach, ik heb 20 weken, zon, zee en strand!

Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje zoeken?
Volg absoluut je hart! Dat is het enige wat ik je mee kan geven, twijfel niet, nu ben je nog jong en heb je nog volop kansen, over een paar jaar is het te laat en heb je vast spijt van! En wees absoluut niet bang voor het onbekende en haal juist daar je uitdaging uit!