De marine: ook voor girls!

Lifestyle door Redactie

De marine alleen voor grote, brede mannen? Echt niet! Tegenwoordig kan de marine niet meer zonder bijvoorbeeld vrouwelijke vliegers en commandanten. Er zijn dezelfde carrière- en opleidingsmogelijkheden en de marine wil graag juist meer vrouwen in dienst nemen! Wij interviewden twee meiden die er werken.

Wat doet de marine precies?

De Koninklijke Marine zorgt kort gezegd voor veiligheid op en vanuit zee. De marine is een grote organisatie waar 10.500 mannen en vrouwen werken in tal van beroepen.

marine marine

Caroline & Kimberley

Hoe ben jij bij de marine gekomen?

Caroline Hellendoorn (27 jaar) Ondergeschikt Hoofd Logistieke Dienst (Officier): Na mijn VWO kon ik naar de officierenopleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Dat sprak me wel aan. Ik kreeg vanaf het begin salaris, terwijl ik nog in opleiding was.

Kimberley Dinee (22 jaar) Korporaal Wapentechnische Dienst: Na de HAVO wist ik niet wat ik wilde doen. Een buurvrouw bracht me op het idee om bij de marine te gaan werken. Dat leek me wel wat. Ik kan reizen en ondertussen geld verdienen. Wat wil je nog meer?

Wat zijn jouw belangrijkste taken en verantwoordelijkheden?

Caroline: Bij de Logistieke Dienst controleer ik de bestellingen van bijvoorbeeld al het eten en drinken. Ook ben ik verantwoordelijk voor de financiën en de contacten met de scheepsagenten in verschillende havens. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat als we ergens aanmeren, er een valreep ligt, er vervoer is voor de bemanning en dat we opnieuw bevoorraad worden.

Wat vinden anderen ervan dat je bij de marine zit?

Caroline: Mijn vriend vindt het prima.  En als ik op reis ben, kan hij lekker die enge thrillers kijken die ik liever niet zie. Ik ben sinds kort zwanger, dus er gaat wel wat veranderen in ons leven. Als je net moeder bent, hoef je de eerste vier jaar niet te varen zodat je veel bij je kind kunt zijn. Dat is wel heel fijn!

Kimberley: Mijn oudere broer heeft rechten gestudeerd en werkt nu als fiscaal jurist. Hij heeft een echte kantoorbaan en dat is natuurlijk heel anders dan wat ik doe. Maar hij is heel trots op zijn kleine zusje!

Hoe ziet je toekomst eruit bij de marine?

Caroline: Via de marine ben op het moment bezig met een juridische opleiding. Ik heb mijn Bachelor Rechten al gehaald en ben bezig met mijn Master Fiscaal Recht. Een functie op een juridische afdeling van de marine lijkt me dus erg leuk. En dan het liefst op de marinehaven in Den Helder zodat ik dicht bij huis werk.

Kimberley: Mijn contract loopt nog drie jaar. Op dit moment weet ik nog niet hoe mijn leven er over drie jaar uitziet. Ik bekijk dan wel of ik liever aan wal bij de marine ga werken of blijf varen. Voorlopig heb ik het in ieder geval super naar mijn zin.

Werken bij de marine is wel gevaarlijk hè? Je moet toch ook op missies?

Caroline: Je gaat inderdaad op missies en uitzendingen, maar er moet wel heel wat gebeuren wil er iets gebeuren op een schip. We hebben zulke goede verdedigingsmechanismen en veiligheidsmaatregelen. En als er wel wat gebeurt, dan zijn we daarvoor getraind. Zo weet iedereen aan boord hoe je een brand moet blussen en we hebben een medische actiedienst die hulp verleent als dat nodig is.

Kimberley: Ik ben verantwoordelijk voor het onderhoud van de wapens aan boord, zoals de torpedo’s, diverse kleine wapens en de goalkeeper, dat is een snelvuurkanon. Ik ben het enige meisje in een team met allemaal mannen. Dat is superleuk. En ’s avonds zie ik in mijn hut de andere meiden die aan boord werken.

Heb je veel contact met het thuisfront als je vaart?

Kimberley: Vorig jaar hadden we een reis naar Amerika om de 400-jarige relatie tussen Amsterdam en New York te vieren. Dat was echt geweldig! Maar je bent wel lang van huis. Gelukkig kun je altijd mailen en de mensen om me heen houden er rekening mee dat ik er een tijdje niet ben.

Check dit filmpje van meidenvaardag, afgelopen juni (2010)

Meer informatie

Altijd al willen weten hoe het is om aan boord te leven en te werken? Zelf een keer op de brug of in de commando centrale kijken of uitwaaien op het helidek? Een uitgebreide rondleiding krijgen en al je vragen kunnen stellen?  Als je vrouw bent en minimaal 15 jaar, dan ben je van harte welkom op de meiden Infodag in oktober. Houd de meidenvaardag Hyve goed in de gaten voor meer info.

Bekijk meer filmpjes op het marine Youtubekanaal of ga voor meer informatie naar werkenbijdemarine.nl.

Verder praten? Check het forum!