Hoe vind je een leuk bijbaantje?

Lifestyle door Redactie

Het vinden van een leuk bijbaantje valt nog niet mee. De leukste baantjes zijn vaak snel vervuld, en daarom is het belangrijk zelf actie te ondernemen. Wacht niet langer op nieuwe vacatures die online verschijnen, maar neem het heft in eigen handen.

Laat jezelf zien!
Je kunt in je stad of dorp langs winkels gaan om te vragen of ze nog personeel zoeken. Deze methode blijkt meestal veel succes te hebben, want ze zien meteen jouw enthousiasme! Ook fijn, je eerste kwaliteit heb je meteen al laten zien: jij weet van aanpakken.

Via via
Vertel aan je familie, vrienden en kennissen dat je opzoek bent naar een leuk baantje. Zo kun je via via vaak binnen ‘no time’ aan de slag! Pluspunt: zij kennen je al, dus solliciteren hoeft wellicht niet eens. En, het voelt vertrouwd.

Advertenties in krant/supermarkt
Veel werkgevers plaatsen personeelsoproepen in kranten, vooral in de zaterdagkranten kun je eindeloos vacatures omcirkelen. Pak de regionale kranten voor een baantje dicht bij jouw in de buurt.

hoe vind je een leuk bijbaantje?

Internet
Online vind je zo ontzettend veel. Soms zo veel, dat het ontmoedigend werkt. Typ dus duidelijke zoekacties in, en zorg dat je niet verdwaalt. Laat je niet afleiden door Perez Hilton-achtige websites, of door je vrienden op MSN, Hyves en Facebook. You can do it! Ga opzoek naar websites die zijn gespecialiseerd in het vinden van scholierenbaantjes.

Ga op je doel af
Weet je een superleuk winkeltje waar je graag wilt werken, maar waar geen vacatures openstaan? Doe een ‘open’ sollicitatie! Schroom niet. Loop binnen of probeer ze direct te bellen of te schrijven. Misschien kom je precies op het juiste moment! En hoeven ze geen vacature meer te plaatsen.

Uitzendbureaus
In iedere plaats vind je wel een uitzendbureau. Schrijf je gratis is, en wie weet komen zij met een leuk baantje! Zo krijg je een aantal baantjes aangeboden, en vind je een baantje niet leuk, dan kun je deze nog weigeren. Hopelijk zit er een leuke vacature tussen!

Stageconnecties
Heb je tijdens de middelbare school al een snuffelstage moeten lopen? Bel het bedrijf op, om te vragen om naast school zo af en toe nog bij te springen! Al zet je koffie, breng je de post rond of neem je telefoontjes op… Je kunt wel weer gezellig bijkletsen met oud-collegaatjes.

Bezorger
Het voelt wellicht een beetje onwennig, maar sta zaterdagochtend eens vroeg op. Sluip de trap op, en hou je brievenbus goed in de gaten. Wanneer het zover is, grijp je je kans en vraag je hoe de buurjongen aan zijn krantenwijk is gekomen! (informeer meteen even naar de voor- en nadelen!). Zo, missie geslaagd. Nu kun je weer terug je bed in.

Laatste tip:
Over de telefoon of per mail is het meestal lastig je persoonlijkheid over te brengen. Langsgaan bij het bedrijf/winkel is een echte aanrader! Vraag ter inspiratie school- en klasgenootjes naar hun bijbaantjes, wie weet werk je binnenkort gezellig samen!

boeg top
Wat doe jij met de inkomsten uit je bijbaantje? Op de site B.O.E.G. vind je veel handige geldtips om meer geld over te houden. Ook kun je een plan maken door je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Zo kun je sneller je doel bereiken door slimmer met je geld om te gaan.
Enthousiast geworden? Maak een plan (dit kan ook als je geen Rabobank rekening hebt, en het is gratis!) en word ook baas over eigen geld!
boeg down

Door Marjolein