Lifestyle

Bijzondere stage: werken bij Holland's Got Talent

Voor deze rubriek "Bijzondere stage" interview ik meiden met een apart, speciaal of opvallende job. Leuk om te lezen, en wie weet ook om inspiratie uit op te doen voor je eigen stage of bijbaan! Deze keer: Nienke, zij liep stage bij Holland's Got Talent.

hgt

Vertel eens wat je over jezelf...
Mijn naam is Nienke en ik ben 23 jaar. Ik woon alweer drie jaar op kamers in Zwolle en studeer daar Journalistiek. Daarmee ben ik bijna klaar. Ik moet alleen nog afstuderen, hoop in december klaar te zijn. Ik houd veel van theater, tennis en media vind ik ook erg interessant.

Wat is jouw stageplek ?
In de afgelopen periode heb ik stagegelopen bij het RTL-programma Holland's Got Talent. Ik was begonnen bij het programma Kat in de Zak maar dat was al snel klaar, en dus werd ik door collega's meegenomen naar HGT. En dat is een cadeautje geweest! Bij Kat in de Zak was ik echt nog redactiestagiair, maar bij HGT werd ik volledig als redactrice ingezet. Dat betekent dat ik een deel van de kandidaten voor mijn rekening nam. Zo moest ik kandidaten die zich aan hebben gemeld interviewen. Dat gebeurt grotendeels telefonisch, maar we hebben ook wel eens een screening gehad. Die interiews waren met name om de kandidaten persoonlijk te leren kennen. De redactie gaat op zoek naar persoonlijke verhalen waardoor elke kandidaat een eigen insteek in het programma krijgt. Kijk bijvoorbeeld naar Angelique, de operazangeres, die de finale haalde. Zij is altijd verzorgd door haar man en wil nu als artiest haar eigen brood gaan verdienen en zelfstandig worden.

Daarnaast had ik natuurlijk, samen met de andere redactieleden, continu contact met de kandidaten. Dat schept echt een band, zeker tijdens de repetitiedagen is het heel gezellig! Als redactie zorg je ervoor dat de kandidaten overal op tijd zijn. Visagie, zangcoach, stagecoach, et cetera. En tijdens de liveshow zelf moet je natuurlijk continu op scherp staan. De kandidaten moeten op tijd gezenderd zijn en klaar staan, maar vergeet niet alle props die het podium op en af moeten tussen de acts door. Daar hebben we vaak alleen het instart filmpje voor. Binnen 1,5 minuut moet soms een heel podium opgebouwd worden. Dat kan heel spannend zijn! 

-

Hoe ben je aan deze stage gekomen?
Een stage in de mediawereld is niet heel eenvoudig te vinden. Alle stages bij grote tv-maatschappijen vind je op één website: www.mediastages.nl. Er zijn maar weinig vacatures voor heel veel studenten, dus je moet echt geluk hebben of een hele goeie sollicitatiebrief schrijven! 

Wat verdien je bij deze stage?
Wat je verdient ligt heel erg aan het bedrijf waar je werkt en of je hbo'er of mbo'er bent. Ik verdiende 230 euro in de maand, en dat is weinig. Vlak na mijn stage hebben ze de vergoeding met 100 euro verhoogd, dus ik had nogal pech. Maar je hoort me niet klagen... je krijg er namelijk bijzonder mooie ervaringen voor terug!

Wat is er zo speciaal aan dit stage?
Mijn stage bij televisie vind ik vooral heel speciaal omdat je een kijkje mag nemen achter de schermen. Als kijker heb je geen flauw idee wat er allemaal komt kijken om een goed tvprogramma te maken. Elke dag hoorde ik nieuwe dingen waarover ik me weer verbaasde. En Holland's Got Talent is toch wel een van de mooiste en meest leerzame programma's om een stage te kunnen lopen. Je hebt eerst audities in het theater wat vooraf wordt opgenomen en later de liveshows. Twee totaal verschillende manieren van opnames waardoor ik extra veel ervaring heb opgedaan. En dat staat natuurlijk hartstikke goed op mijn cv.

Zijn er ook nadelen?
In de tv-wereld moet je regelmatig overwerken en maak je lange dagen. Maar ook dat kan gezellig zijn; met zijn allen eten bestellen om een avondje door te werken. Daarnaast is de televisiewereld erg onzeker. Je werkt op projectbasis en soms weet je pas heel kort van te voren of er een nieuw programma voor je is. Contracten worden soms maar met een half jaar verlengd... voor je het weet is er niets nieuws en ben je tijdelijk werkloos. 

Heb je nog tips voor andere jonge meiden die een leuk baantje of stageplek zoeken?
Hou mediastages in de gaten voor een stage in Hilversum (of soms Amsterdam). Daar vind je de stages voor de landelijke televisie. Maar ook regionale stages zijn niet verkeerd. Je leert er vaak nog veel meer omdat je veel meer zelfstandig mag doen. 

boeg top
Wat doe jij met de inkomsten uit je bijbaantje of stage? Op de site Baas Over Eigen Geld vind je veel handige geldtips om meer geld over te houden. Ook kun je een plan maken door je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Zo kun je sneller je doel bereiken door slimmer met je geld om te gaan.
Enthousiast geworden? Maak een plan (dit kan ook als je geen Rabobank rekening hebt, en het is gratis!) en word ook baas over eigen geld!
boeg down

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved