Belasting terugvragen, hoe werkt het?

Lifestyle door Redactie

Meiden, we gaan het hebben over geldzaken. Over het terugvragen van belasting om precies te zijn. Het klinkt misschien saai of ingewikkeld, maar het is heel makkelijk. Jij kan namelijk geld terugvragen van de Belastingdienst, soms zelfs honderden euro’s!

'Hoe dan?' is het eerste wat veel meiden zich afvragen. Het zit zo: als je werkt, betaal je belasting over het geld dat je verdient. Heb je alleen een bijbaantje, dan is de kans groot dat de Belastingdienst teveel geld (oftewel belasting) heeft ingehouden.

Gelukkig kun je dit bedrag jaarlijks weer terugvragen door 'aangifte' te doen. Het klinkt ingewikkeld, maar ook dat is easy! Heb jij al jaren een bijbaantje, en hoor je voor het eerst van zaken als 'belasting terugvragen'? Goed nieuws: je kunt ook het geld van de voorgaande jaren (wat je nog terug hoort te krijgen) terugvragen en in 1x ontvangen.

http://openx.yourscene.nl/www/delivery/ck.php?bannerid=94

Je kunt natuurlijk gaan shoppen…

Je belasting terugvragen, hoe werkt het?

Maar sparen is meestal verstandiger. Leuk voor later!

Quotes van de redactie:

Hoofdredactrice Marjolein: ''Een paar jaar geleden heb ik een oldskool Vespa uit Italië gekocht. Ik wilde heel graag een oudje, zoals je in de films ziet, voor in de stad. Na een jaartje sparen kreeg ik onverwachts geld terug van de Belastingdienst. Dat was een leuke verrassing en ik was in de wolken dat ik ineens niet meer verder hoefde te sparen. Ik ontving volgens mij €150 euro terug van de Belastingdienst.''

Stagiaire Myrre: ''Vriendinnen vertellen soms enthousiast hoeveel zij terugkrijgen, waardoor ik ook nieuwsgierig word! Op de een of andere manier is het daardoor altijd minder dan ik gehoopt had, haha.''

Redactrice Esmée: ''Ik heb er zelfs een keer een vakantie van kunnen boeken, met vriendinnen twee weken naar de Griekse zon!''

belasting terugvragen

Hoe werkt het?
Elk jaar krijg je in februari een jaaropgave van je werkgever (of meerdere jaaropgaven, mocht je meerdere baantjes hebben) waarvoor je het jaar daarvoor hebt gewerkt. Een jaaropgave is een overzicht van het loon dat je het afgelopen jaar hebt verdiend en de loonheffing die je hierover hebt betaald: deze heb je nodig om aangifte te kunnen doen.

Wat heb je nog meer nodig?
- Je adresgegevens en je Burger Service Nummer (BSN). Dit nummer staat onder meer op je jaaropgaaf en op je paspoort.
- Een DigiD, om je digitale aangifte te kunnen ondertekenen.
- Een reisverklaring. Als je meer dan tien kilometer met het openbaar vervoer naar je werk hebt gereisd, kun je deze kosten ook terugvragen. Deze verklaring krijg je bij het vervoersbedrijf of, als je student bent, bij Dienst Uitvoering Onderwijs (voorheen IBG).

Digitale aangifte
Je kunt digitaal aangifte doen. Op de website van de Belastingdienst kun je het aangifteprogramma downloaden. Het programma is erg uitgebreid, sommige vragen kun je daarom ook overslaan omdat ze niet op jou van toepassing zijn.

Voor april insturen
Zorg ervoor dat de Belastingdienst je formulier voor 1 april 2011 binnen heeft. Dan krijg je voor 1 juli 2011 bericht over hoeveel belasting (geld) je terugkrijgt.

DigiD
Om je digitale aangifte te kunnen ondertekenen heb je een DigiD nodig. Deze code kun je niet alleen gebruiken bij de Belastingdienst, maar bijvoorbeeld ook bij Dienst Uitvoering Onderwijs (studiefinanciering).

Meerdere baantjes?
Dan heb je de jaaropgaven nodig van al je (stage)werkgevers in 2010.

Studiefinanciering & studiekosten
StuFi wordt niet gezien als inkomen, dit hoef je dus niet bij op te geven als inkomstenbron. Krijg je trouwens geen studiefinanciering meer maar betaal je wel zelf je collegegeld? Voer je studiekosten dan op als Aftrekpost: dit levert je vaak nog een paar 100 euro extra op.

Hulp nodig?
Kom je er niet helemaal uit met dat aangifteprogramma? CNV Jongeren biedt (in samenwerking met Delta Lloyd Group Foundation) hulp!Deze maand trekt The B-Team met een bus door Nederland om jongeren te informeren en ‘on the spot’ te helpen met belasting terugvragen. Maar ook online kun je bij The B-Team terecht voor meer (begrijpelijke) informatie over het terugvragen van je belasting, een stappenplan en de directe links.

belasting terugvragen

Heb jij al eens belastingaangifte gedaan?

Door Marjolein