Stagetips onthuld

Lifestyle door Redactie

Vorige keer schreef ik over het gevaar van stage lopen bij Girlscene. Levensgevaarlijk, dat is het. Maar het kan je leven ook veranderen. En daar bedoel ik niet alleen stages bij Girlscene mee. Maar sowieso stages. Je ziet het misschien als gewoon iets leuks en iets dat moet voor school. Maar ik kan niet vaak genoeg herhalen dat een stage eigenlijk een enorme kans is. En die moet je pakken!

Om maar meteen even met mijn eigen ‘succesverhaal’ te pronken: ik heb bijna alles te danken aan stages. Natuurlijk leerde ik veel op mijn opleiding (Redactie & Mediaproductie op het MIC van de Hogeschool van Amsterdam, een hele mond vol), maar op stages zoog ik alles op als een spons! Ik mengde me overal in (soms een beetje te veel weet ik nu!) en ik werkte er niet voor 110% voor, maar voor 150%. In mijn tweede leerjaar wist ik nog heel weinig van het vak. Theorie a la, maar in de praktijk werkt het schrijven toch net even allemaal anders. Woordspelingen, taalregels, het zei me allemaal wel wat, maar in de praktijk zat ik alleen maar met mijn neus in het Groene Boekje en de Schrijfwijzer! Gelukkig kwam alles nog goed binnen de tien weken dat ik er stage liep en werd ik een paar maanden daarna aangenomen! Zo zie je maar.

stagetips

Bij mijn tweede stage, bij een magazine, deed ik dat trucje nogmaals. Ik zorgde dat ik volledig mezelf was, stak al mijn energie er in en ik genoot! Met resultaat, want ook daar mocht ik een tijdje freelancen. Jippie! Tijdens het schrijven van mijn scriptie begon ik parttime bij Girlscene.nl en inmiddels (drie maanden afgestudeerd, maar wel al drie jaar ervaring!) ben ik een drukke freelancer die niet alleen voor Girlscene.nl schrijft, maar ook voor bladen en beautymerken. Ik mag op persreisjes naar Lissabon, Londen en naar junkets in LA. Zo zie je maar, je stage is niet alleen een moetje, het is vooral een enorme kans om jezelf te laten zien! Dat geldt natuurlijk niet alleen in de journalistiek. Zelfs als je stage in een hotel of bij een bank loopt, kun je jezelf bewijzen. Na je afstuderen moet alles met brieven en cv's, dus maak gebruik van de 'makkelijke' stages!

stagetips

Mijn tips:

- Pak niet om twee minuten over vijf je spullen en vertrek.
- Niet afwachten, zelf initiatief nemen.
- Goed observeren en dingen oppikken.
- Niet negatief zijn.
- Blijf professioneel op je Twitter en Facebook. Schrijf niet te veel over je stage en als je iets schrijft, zorg dan dat het geen inside information is.
- Ben je op een afspraak voor je stage? Spreek nooit negatief over je stageplek! Blijf professioneel, hoe vreselijk je stage ook is.
- Ga goed om met opbouwende kritiek, je bent daar tenslotte om te leren!
- Vraag zelf om feedback.
- Kom op tijd, een keer te laat kan voorkomen, maar niet te vaak!
- Praat niet te veel onder werktijd en meng je niet in íéder gesprek. Maar van negen tot vijf stilletjes in een hoekje zitten is ook geen goed idee
- Is er iets en is je leidinggevende afwezig? Meld het toch even met een kort belletje of smsje!
- Vraag voor je begint hoe ze de lunch regelen en of je je eigen laptop mee moet nemen. Zo ben je op alles voorbereid.

Hebben jullie nog handige tips voor stages?

Door Esmée