Zo solliciteer je!

Lifestyle door Redactie

Vorige week gaven we jullie een hele rits stagetips. Maar voordat je met je stage begint, moet je aangenomen worden. Lees hier hoe je de perfecte sollicitant bent!

Solliciteren moet je natuurlijk niet alleen bij stages. Ook voor je bijbaan moet je vaak op een gesprek komen. Het is moeilijk in te schatten wat er van je gevraagd wordt. Solliciteer je bij een fastfoodketen? Dan is het bijvoorbeeld niet slim om met knalrode nagels aan te komen en te zeggen dat je gezond eten belangrijk vindt!

solliciteertips

Uiterlijk
Op je vijftiende in een mantelpakje solliciteren is misschien wat vreemd. Maar je kunt beter niet kiezen voor korte rokjes of spijkerbroeken. Ga veilig voor een zwarte broek of een leuk jurkje! Houd je make-up rustig en zorg dat je geen rouge a la Tamara Elbaz op je wangen hebt zitten. Heel belangrijk: nagels. Bijna iedere leidinggevende let op de verzorging van je nagels. Heb jij zwarte rouwranden onder je nagels of gechipte nagellak: no go! Dit staat onverzorgd en geen enkele leidinggevende, zelfs niet bij een tuincentrum, is amused. Want ze linken de onverzorgdheid aan je karakter! Zorg daarom ook dat je make-up niet uitgelopen is en dat je haren schoon zijn.

solliciteertips

Do’s en don’ts
Kom vrolijk binnen! De eerste indruk is bepalend. Geef een stevige hand en stel je voor. Meestal wordt er aan je gevraagd of je de locatie een beetje kon vinden, zo kun je het gesprek op gang brengen. Wanneer het sollicitatiegesprek begint, moet je even op je lichaamshouding letten. Je kunt je handen gevouwen op tafel leggen, als je weet dat je ze stil kunt houden. Het is heel normaal om zenuwachtig te zijn, maar met je handen friemelen staat onzeker. Ook kun je je handen om je thee of koffiekopje vouwen (zeker in de winter!). Geef overal antwoord op en zeg nooit: ‘Ik weet hier geen antwoord op’.

solliciteertips

Vragen die vaak gesteld worden:

Hoe heb je de vacature gevonden?
Zeg nooit dat je alles afgestruind hebt en gewoon een baantje wilt. Jij wil déze baan en je hebt hem getipt gekregen of je hebt het ergens gelezen!

Heb je al ervaring in deze branche?
Zeg het eerlijk als je dat niet hebt. Zeker als je jong bent, is dat echt niet erg. Maar geef daarbij wel aan waarom je dit iets voor jou lijkt.

Vind je het erg om over te werken?
Nee! Jij vindt dat niet erg. Je kunt wel je grens aangeven, maar geef ook aan dat je dat begrijpt.

solliciteertips

Waarom moet ik jou deze functie geven?
Nu is het tijd om te pronken! Woorden als attent of spontaan kun je beter achterwege laten, want dat is (of zegt) tegenwoordig iedereen. Je kunt jezelf wel omschrijven als nieuwsgierig, doorzetter, harde werker, ongeduldig,  perfectionist etc. Kies wel woorden die echt op jou van toepassing zijn en die bij de functie horen. Wanneer je als caissière solliciteert, kun je beter niet zeggen dat je ongeduldig bent!

Wat vind je je minder sterke kanten?
Wees hier eerlijk over! Maar zodra je het punt noemt waar je minder goed in bent, moet je meteen het voordeel daarvan noemen. Ben je rommelig? Dan komt dat omdat je super snel werkt!

Heb je zelf nog vragen?
Jij hebt altijd een vraag! Bedenk van te voren dingen die je wilt weten. Of noem de vraag die je had en dat die al in het gesprek beantwoord is. Weet je echt niets? Je kunt vragen naar werktijden of naar hoe groot het team is.

Hebben jullie nog sollicitatie tips en trucs?

Bron beeld: Weheartit

Door Esmée