Zo word je de ideale stagiaire!

Lifestyle door Redactie

Je hebt de meest coole omg-ik-kan-het-niet-geloven-stage gescoord! Die heb je in the pocket. Welke opleiding je ook doet, een stage is altijd belangrijk. Nu moet je jezelf gaan bewijzen, want je wil een spetterende indruk achterlaten. Uh, waar was dat knopje ook alweer voor?!

We hebben al eerder geschreven over solliciteren. Die handige tips kun je hier teruglezen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je de stageplek hebt gekregen? Geen zorgen, wij zetten wat tips voor je op een rijtje!

1. Blijf rustig
Het is je eerste dag en je begeleider vraagt je dingen als: 'Kan je even deze afbeelding kleiner maken' of 'Kan je misschien twee latte macchiato's, een skinny cappuccino en drie latte's met sojamelk halen hier bij de Italiaan om de hoek?'. Ahhh, wat moet ik doen? Blijf rustig! Ja, sommige dingen moet je weten als stagiaire, maar veel dingen ook niet. Je bent er tenslotte om te leren. Daarom is het goed om iets te vragen als je het niet weet (+ vragen stellen wordt vaak gezien als teken van motivatie en leergierigheid!). Wat je wel kunt doen voordat je iets vraagt: raadpleeg onze grote vriend Google of contacteer je vriendinnen/klasgenootjes die al stage hebben gelopen.

stage

2. Klaag niet
Hoop op het beste, verwacht het slechtste. Je moet op stage ongetwijfeld rotklusjes doen. Elke stagiaire krijgt te maken met taken waar je niet veel hersens bij nodig hebt en waar je misschien niet veel van leert. Maar klaag niet! Want zelfs mensen met een dream job moeten dingen doen die niet leuk zijn. Zolang je ook dingen doet die je wil doen en waarvan je leert is het oké. Waarschijnlijk zijn er genoeg andere meiden die graag in jouw schoenen hadden willen staan.

stage

3. Wees zelfverzekerd en neem initiatief
Stage lopen is hartstikke spannend. Knikkende knieën, stotteren en zweethandjes horen allemaal bij het proces. Toch is het belangrijk om zelfverzekerd op je stageplek te zitten. Wees niet bang om suggesties te doen of jezelf op te geven voor een klus. 'Dat had ik eigenlijk wel kunnen doen' is geen gedachte die we willen hebben. Nee, je KAN het doen!

stage

4. Sta open voor feedback
Als stagiaire maak je fouten en dat is helemaal niet erg. Het hoort erbij. Maar feedback, of zelfs kritiek, hoort er ook bij. Het is belangrijk om hier rustig op te reageren. De meeste werkgevers zeggen het niet om je te irriteren, maar om je de kans te geven om jezelf te verbeteren. Zonder feedback kun je namelijk niet leren.

stage

5. Maak vrienden
Netwerken... Misschien wel een van de moeilijkste dingen, maar o zo belangrijk. Als je een goede band hebt met je begeleider, dan heb je meer kans om van hem of haar te horen na je stage. En dat kan je werk opleveren! Het betekent niet meteen dat je BFF's moet worden met je begeleider of collega's. Vraag naar zijn/haar interesses en stel vragen over het werkveld. Misschien haal je er wel nuttige informatie uit! Als je begeleider ook jouw interesses weet, dan kan dat je leuke klusjes opleveren. Vergeet je mede-stagiaires niet! Op een dag zullen jullie allemaal echte banen krijgen, dus het kunnen handige contacten zijn. Thank you, Facebook!

stage

Heb jij wel eens stage gelopen? Wat zijn jouw tips?

Bron: gurl, stagemotor, weheartit

Door: Emma