Street report: Hoe kom jij de feestdagen door?

Lifestyle door Emma

Heel leuk hoor, de feestdagen. Maar december is ook een hele dure maand. We vieren Sinterklaas, Kerstmis, Oud & Nieuw en de verjaardagen gaan ook gewoon door. Natuurlijk willen we een superleuk cadeautje scoren voor onze familie en vrienden. Hoe pak jij die dure decembermaand aan?

December is our favorite time of the year door de gezelligheid, lekker eten en cadeautjes. Maar door dat laatste voelen we het ook heel erg in onze portemonnee. We keren in december onze spaarpot vaak helemaal om, tot de laatste stuiver is uitgegeven. Dat kan best wel stressvol zijn. Niemand vindt het leuk om geen extraatjes meer te kunnen doen, of zelfs niet meer te kunnen eten.

kerst

Nederlanders zijn dol op de kerst. 87% van de Nederlanders viert het! Iedereen kijkt ernaar uit, maar drie op de tien is heel blij als de feestdagen weer zijn afgelopen. Dat komt door de 'feeststress'. Zo vinden veel mensen dat er over het algemeen te dure cadeaus worden gevraagd en erg veel mensen ergeren zich aan het feit dat ze altijd meer uitgeven dan ze hadden gepland.

Denk jij dat jij meer uitgeeft dan anderen? Je kunt nu ook vergelijken met anderen. Wat is nou normaal? Kijk daarvoor even hier.

Geef wat anders
Een duur cadeau betekent niet meteen dat het ook een leuk cadeau is. Veel mensen zijn even blij - of zelfs blijer - met een persoonlijk cadeau dat weinig tot niks kost. Schrijf bijvoorbeeld een mooie brief, of maak een schilderij of tekening of lijst een foto in. Als mensen kunnen zien dat jij er veel tijd en moeite in hebt gestoken, dan zullen ze dat erg waarderen.

Plannen, plannen, plannen
Je koopt en je koopt en je koopt... En dan zie je het bedrag op je bankrekening. Niet iets om vrolijk van te worden. Herkenbaar? Een 'goedkope' kerst begint bij een goede planning. Vind jij het moeilijk om een planning te maken? Hier kun jij er heel gemakkelijk eentje maken!

Shop van tevoren
Op het laatste moment beginnen is nooit een goed idee, zeker niet met de feestdagen. Als jij het laatste weekend voor kerst de cadeautjes gaat kopen, dan is het superdruk, veel dingen zijn uitverkocht en bovendien is vaak alles wat duurder dan normaal. Wees slim en shop van tevoren. Dat bespaart je ook nog eens een hoop stress!

kerst

Op de gastenlijst!
Wil je met Oud & Nieuw naar een leuk feest, houd dan op tijd de bekende partywebsites in Nederland in de gaten. Heel veel websites geven namelijk gratis kaartjes en VIP gastenlijstplekken weg voor feestjes door heel Nederland. Scheelt een kaartje kopen, en jij & je vrienden komen tenminste in stijl aan.

No stress
Je hoeft niet rijk te zijn om de feestdagen te vieren. De hele gedachte achter Kerstmis is het samenzijn. Daar gaat het om!

Wil jij nog meer tips om de dure feestdagen door te komen? Kijk dan even hier.

kerst

Girlscene en Rabobank vroegen zich af hoe jullie deze dure decembermaand doorkomen. Heb jij een speciaal budget voor kerst? Geef jij deze maand extra uit? Girlscene's Jitske ging de straat op om antwoorden te krijgen. Ben jij benieuwd hoe andere mensen de feestdagen doorkomen? Kijk dan maar even mee!

Nog meer filmpjes zien om te weten te komen hoe andere jongeren met hun geld omgaan? Kijk dan hier.

kerst

Ben jij ook altijd blut in het dure december? Heb jij nog tips?

Bron: baasovereigengeld, marketingresearchbase
Bron beeld: weheartit

Door Emma