Hip Istanbul!

Travel door Redactie

Turkije is niet alleen het land van aangename strandvakanties, maar is ook een waar shopwalhalla! In Istanbul, de grootste stad van Turkije, is meer dan genoeg te beleven. Istanbul is hot, hip en happening! Wij zetten de beste shop- en eettips voor je op een rij.

Shop till you drop
Shoppen doe je in de Istiklal Caddesi in Taksim, een lange winkelstraat in een van de hipste wijken van Istanbul. Hier vind je winkels van alle grote merken, waaronder Topshop. Naast winkels zijn er ook verschillende cafeetjes en restaurants aan de straat gevestigd. Voor mooie schoenen, tassen en accessoires van goede kwaliteit ga je naar Casette. Er zijn twee filialen in Istanbul, aan de Bağdat Caddesi 372c en de Ihlamur Yolu Sok. 12a.

istanbul

istanbul

Shashi is de winkel van kledingontwerper Nazmiye Erdenoğlu. Een deel van de collectie in de winkel is ontworpen en gemaakt door Nazmiye zelf, maar er wordt ook kleding van andere merken verkocht. Sashi bevindt zich aan de Yeniçarşi Cadessi, waar trouwens nog veel meer leuke winkeltjes te vinden zijn. Bij Mektup bijvoorbeeld, vind je leuke schrijfwaren en notitieboekjes. Arkeopera verkoopt kunstboeken, Gon stripboeken en voor designerkleding ga je naar AntiJen.

istanbul

istanbul

Eten
ROOK
is een hip(pe) café/bistro/bar in het centrum van Istanbul. Je eet er salades en pasta, maar ook schnitzel of steak voor een mooie prijs. Voor meer info en de (Engelse) menukaart: www.rook.com.tr.

istanbul

istanbul

Het Ara Kafe is een begrip in Istanbul. Het café is opgericht door Ara Guler, een beroemde Turkse fotograaf. In het café kan je traditionele Turkse thee drinken, maar ook lunchen of dineren in mediterrane sfeer. Een maaltijd heb je er voor zo’n tien euro. Het Ara Kafe is zeven dagen per week open en vind je aan Tosbağa Sokak 8A. Een aanrader!

istanbul

Simit Sarayı is een keten van eetzaken met meerdere vestigingen verspreid door Istanbul. Je kunt er traditionele drankjes drinken als Turkse thee en Salep (een soort melk met als topping een laagje kaneel), wat goed samen gaat met Simit (ronde, gevlochten broodjes met sesamzaad). Daarnaast zijn er belegde broodjes en gebakjes te koop. Je hebt ook twee filialen in Nederland, één in Rotterdam en één in Den Haag.

istanbul

Must see
Galata Fotografhanesi is een moderne fotogalerie in hartje Istanbul. Naast het bekijken van tentoonstellingen kan je er ook fotoworkshops (in het Engels) volgen. Galata Fotografhanesi geeft een tijdschrift uit met werk van fotografen die verbonden zijn aan de galerie en verkoopt kunstboeken. Een leuk souvenir om mee naar huis te nemen. Bezoek de website voor meer info.

Istanbul Modern
Het Istanbul Modern is het museum voor hedendaagse kunst in Istanbul. Het is gevestigd in een voormalig veerpont station aan de Bosporus. Naast schilderijen en beeldhouwwerk is er ook een fotogalerie en zijn er video’s te bekijken.

Toeristisch Istanbul
De toerist uithangen hoort er nu eenmaal bij. In Istanbul moet je daarvoor in Sultanahmed zijn, de Oude Stad. Hier bevinden zich de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul, zoals:

De Blauwe Moskee (of Sultan Ahmetmoskee). Deze enorme moskee werd gebouwd in de zeventiende eeuw in opdracht van Sultan Ahmet I. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de moskee niet blauw. Vroeger was dit aan de binnenkant wel het geval. Nu sieren 20.000 handgeschilderde tegeltjes in blauw, groen en roodbruin het interieur van de moskee.

istanbul

Shoppen doe je in de Grand Bazaar, een overdekte markt met maar liefst 4000 winkeltjes. Je kunt er van alles kopen: van kleding tot sieraden en van zeep tot kussenhoezen. Hoewel shoppen in de Grand Bazaar goedkoop is, betaal je door af te dingen een nog lagere prijs.

Houd je van koken, dan is je bezoek aan Istanbul niet compleet zonder een tripje naar de Kruidenbazaar (ook wel Egyptische Bazaar genoemd). In dit gebouw uit de zeventiende eeuw worden kruiden, specerijen, Turkse snoepjes en gedroogd fruit verkocht. Ook hier geldt: afdingen!

istanbul

De Hagia Sophia, naast de Blauwe Moskee, heeft een lange geschiedenis achter de rug. De Hagia Sophia werd gebouwd als kathedraal toen Istanbul nog Constantinopel heette en een Christelijke stad was. Eeuwenlang was het de grootste kathedraal ter wereld. Na de verovering van Constantinopel door de islamitische Ottomanen, werd de kerk omgebouwd in een moskee. De Turkse president Atatürk veranderde de moskee uiteindelijk in een museum.

Genoeg te beleven dus, in Istanbul. Ga jij binnenkort een tripje plannen?

Door Melissa Sluyter (bezocht Istanbul in december 2011).