Travel

Au, een zonnesteek

Of je nu een paar weken naar een zonnig oord vertrekt of slechts van de spaarzame Hollandse zonnige dagen geniet, een zonnesteek zit in een klein hoekje. Een zonnesteek na teveel zon, is ongeveer hetzelfde als een kater na een avondje stappen. Op het moment zelf denk je dat het een fantastisch idee is, maar de nasleep wil je liever voorkomen. Wij leggen je vandaag uit wat het is en hoe je het voorkomt.

Een zonnesteek loop je op als het lichaam oververhit raakt. Heb je wel eens gehad dat je iPhone te lang in de zon lag en je een waarschuwing kreeg dat de temperatuur van je iPhone te hoog was om te functioneren? Nou zo gaat dat dus ook zo ongeveer met je lichaam. Normaal gesproken kan je lichaam de hitte wel aan. Je gaat zweten, je krijgt dorst en zolang je regelmatig een glaasje water drinkt raak je de hitte makkelijk weer kwijt.

De zonnesteek

Maar wanneer je een zonnesteek hebt opgelopen, heb je last van oververhitting. Je lichaamstemperatuur stijgt, maar je krijgt de warmte er niet uitgezweet. Je transpiratie systeem werkt niet en je temperatuur blijft hoog.

Eerstegraads zonnesteek
Een eerstegraads zonnesteek houdt in dat je lichaamstemperatuur boven de 40 graden uitkomt, je hoofdpijn krijgt, duizelingen voelt en misselijk wordt. Het is duidelijk dat je snel uit de zon moet. Je huid kan op verschillende manieren reageren. Zo kan je huid heel erg heet worden, droog, rood, klam of koud, terwijl je hevig zweet. Andere symptomen zijn een versnelde hartslag, verwijde pupillen en een korte ademhaling. Ook kan het zijn dat je last krijgt van spierpijn.

Wat te doen? Direct uit de zon en genoeg drinken.

De zonnesteek

Tweedegraads zonnesteek
Een tweedegraads zonnesteek is nog een stuk gevaarlijker en is minder snel opgelost. Je kunt verward raken, je gek gaan gedragen. Als je niets doet kun je zelfs buiten bewustzijn raken en epileptische aanvallen krijgen. Sterker nog, als je lange tijd niets doet kan het zelfs zo zijn dat je het niet overleefd. Maar wees niet bang, dan moet je het in de meeste gevallen wel heel erg ver laten gaan.

Wat te doen? Als je bij iemand een ernstige zonnesteek constateert is het belangrijk dat je snel professionele hulp inschakelt. Totdat de hulp gearriveerd is, is het belangrijk dat het slachtoffer uit de zon wordt gehaald en snel wordt afgekoeld, dit kan bijvoorbeeld met behulp van een ventilator of een deken die in water doordrenkt is.

De zonnesteek

Gelukkig behoor jij waarschijnlijk niet tot de risicogroep om een zonnesteek op te lopen. Tot de risicogroep horen vooral baby’s en oudere mensen, maar voorzichtigheid kan nooit kwaad.

Voorkomen?
- Lichte kleding dragen en je hoofd beschermen in de zon, bijvoorbeeld door middel van een leuke flaphoed of bandana.
- Drink genoeg! Als het warm is transpireer je meer en verlies je ook veel zout (ooit wel eens “per ongeluk” zweet geproefd, dat is best zout he!)
- Intensieve sporten als hardlopen en wielrennen verhogen het risico op een zonnesteek. Probeer die sporten niet midden op de dag te doen, maar ‘s ochtends vroeg of rond een uurtje of zes ‘s avonds als de zon niet op zijn sterkst is.
- Blijf koel door af en toe onder een verkoelende douche te staan of het zwembad in te duiken.

De zonnesteek

Ben jij nog lekker van je vakantie aan het genieten?

Bron: Gezondheidsnet

Door Annemerel & Eline

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved