Heimwee, dat nemen we niet mee op vakantie!

Travel door Redactie

Je kent het wel, je gaat heerlijk twee weekjes op vakantie met je vriendinnen! Lekker feesten en leuke dingetjes doen. Totdat je plots op een dag wordt overvallen door heimwee. Snikkend zit je op je kamer te bellen met je pappie en mammie, want je wil naar HUIS! Wij geven tips voor een anti-heimwee vakantie.

Niemand wil heimwee, want het is niet leuk om te hebben. Toch is het heel normaal. Het overkomt je gewoon, je voelt je rot, je trekt je terug, je kan niet slapen en je krijgt geen hap door je keel. Je lijkt wel ziek!

heimwee

Wat is heimwee eigenlijk?
Heimwee is een soort van stressreactie, omdat je niet meer in jouw vertrouwde omgeving bent. Het komt omdat je diep in je geheugen erg gehecht bent aan je ouders en aan jullie huis. Dus als je dan weggaat met je vriendinnen, moet je daar even aan wennen.

Wat kun je eraan doen?
Meestal groei je over je heimwee heen, maar op het moment dat jij het hebt, is het heel vervelend. Hierbij wat tips om de heimwee te verlichten...

heimwee

- Als je van tevoren al weet dat je heimwee gaat krijgen, vertel het aan je vriendinnen. Ze begrijpen dan waarom je jezelf zo somber voelt en ze kunnen dan helpen. Om het wat makkelijker te maken kun je samen met hen een middagje voorbereiden. Ga zitten en pak alle spulletjes waar je zo aan gehecht bent en maak er een foto van. Maak ook een foto van je ouders, laat ze lekker poseren, super leuk! Zo heb je voordat je gaat al een hele leuke middag.

- Neem je eigen kussen mee. Dat ruikt lekker vertrouwd en zo voelt het iedere nacht alsof je gewoon thuis slaapt.

heimwee

- Maak een potje thuis. Vul een potje of doosje met je lievelingsspulletjes. Bijvoorbeeld en knuffeltje, je eigen wekker enzovoort. Doe hier ook de foto’s bij die je hebt gemaakt.

heimwee

- Leef je uit overdag! Zorg voor lekker veel afleiding. Trek er op uit met je vriendinnen en ga naar het strand of plan een andere leuke activiteit.

- Bel niet te vaak naar huis, dit maakt de heimwee erger. Als je bijvoorbeeld twee weken op vakantie gaat, kun je proberen het naar huis bellen te beperken tot twee keer. In plaats van te bellen, kun je natuurlijk ook Skypen. Zoek een internetcafé op in de buurt en ga voor de webcam zitten met je ouders. Zodra je ze ziet, knap je er vast meteen van op.

heimwee

Schaam je niet!
Ben vooral niet bang om het tegen je vriendinnen te zeggen tijdens de vakantie. Loop er niet alleen mee rond, maar deel het juist om je te kunnen afleiden. Spreek bijvoorbeeld af, dat ze je meenemen naar een leuk tentje om iets te drinken of met je gaan shoppen.

heimwee

Hebben jullie nog tips tegen heimwee?

Bron: Vakantiechecklist
Bronbeeld: Weheartit

Door: Jitske