Travel

De reisblog van... Fabienne

20

Na de modeblog & beautyblog van... komt hier deel 3! De reisblog van... In deze nieuwe rubriek komt iedere keer een reisblog in de spotlights waarin we jou kennis laten maken met het meisje achter de mooiste reizen. Met deze week het verhaal van Fabienne.

De aankomst op het vliegveld: het was warm, iedereen was moe en de koffers werden steeds zwaarder. ’s Ochtends waren we om 3.30u in de bus vertrokken naar Zaventem, om daar rond half 8 in het vliegtuig te stappen. Bestemming? Rome!

Rome

Roma non basta una vita, oftewel: je kunt heel je leven in Rome zijn, maar dan heb je nog steeds niet alles gezien. Van de zomer ben ik met school acht dagen naar Rome geweest, in de heetste periode: augustus. Daar liepen wij, gezonde Hollandse jongens en meisjes van het Stedelijk Gymnasium Breda. Of ja, lopen… eerder sjokken. Met elke dag minstens 38 graden op de teller en tien bezichtigingen per dag die we grotendeels te voet hebben bezocht, kun je je voorstellen dat de vermoeidheid toesloeg. Zeker als je, drie minuten nadat je was opgestaan, alweer plakte van het zweet.

Maar ik schrijf dit artikel niet om te klagen. Ik schrijf dit artikel, omdat ik jullie een verslag wil doen van alle hoogtepunten in Rome die wij hebben beleefd. Ik wil jullie een handig “reisgidsje” bieden voor als jullie ook een keer naar Rome gaan.

Bezichtigingen

Piazza Navona – Ons hotel zat twee straten van Piazza Navona vandaan. Piazza Navona is een prachtig oud plein waar vroeger wagenrennen werden gehouden. Er staan drie grote fonteinen op het plein, waarvan de middelste de belangrijkste is: “De Fontein van de Vier Stromen”. Er worden vier grote rivieren afgebeeld die belangrijk waren voor Rome. Let vooral op het beeld van de “Rio de la Plata,” dat lijkt weg te duiken voor de gevel van de kerk, de Sant Agnese.

Rome
Sant Agnese

Pantheon – Het Pantheon zit aan de andere kant van ons hotel. Ook hier liepen we dus binnen enkele minuten naartoe. Er zitten gaatjes in de vloer die het regenwater opvangen dat door de koepel valt (dat is eigenlijk ook het enige echte spannende aan het Pantheon, voor de rest is het een vrij leeg gebouw). Opmerkelijk detail: ooit was de koepel van het Pantheon met brons bedekt. Dit is er door paus Barberini echter afgesloopt om te gebruiken in de Sint Pieter. Als het de barbaren niet lukte om een Romeins bouwwerk te slopen, deden de pausen het wel!

Rome
De koepel in het Pantheon

Sint-Pieter – De grootste kerk ter wereld mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Eigenlijk is het de op één na grootste, omdat een gek in Ivoorkust zo nodig een kerk moest bouwen die precies één meter groter was. Toch is het een prachtige kerk. Blijf vooral naar boven kijken, dan valt de immensheid van het gebouw pas echt goed op. De troonhemel, in het midden van de kerk, is een absoluut hoogtepunt: 29 meter hoog en vervaardigd uit brons… van het Pantheon!

Rome

Villa Borghese – Een ongelofelijk hoeveelheid kunstschatten is verzameld in dit paleisje van de familie Borghese. Meesterwerken van Bernini, Titiaan en Caravaggio: allemaal binnen handbereik. Let wel op, want je mag er maximaal twee uur in. Als je op een gegeven moment een Italiaanse vent in onverstaanbaar Engels door de intercom hoort brullen, weet je dat het tijd is om te vertrekken.

Het Kattenforum – Heet eigenlijk Largo di Torre Argentina, maar is vooral bekend vanwege de honderden zwerfkatten die hier worden opgevangen. Op het forum zelf zijn resten te zien van de beroemde tempels “A”, “B”, “C” en “D.” Nee, ik maak geen grapje. De tempels zijn namelijk zo vergaan, dat niemand nog één flauw idee heeft aan wie ze eigenlijk gewijd waren. Anderen mogen zich daar druk over maken, wij kijken liever naar de katten.

Rome

De Spaanse Trappen – Absoluut onmisbaar als je ook van uitgaan houdt. Op de Spaanse trappen komen de jongeren ’s avonds bijeen om te kletsen, naar muziek te luisteren en belachelijk goedkoop bier te kopen van de straatverkopers, de zogenaamde “paki’s.” Het bier is niet te drinken, maar de sfeer is er goed en er zijn talloze ijswinkels in de buurt om iets lekkers te halen.

Eten & Drinken

Giolitti – Bij uitstek de beste ijssalon in de wijde omgeving. Op een steenworp afstand van het Pantheon bevindt zich een ijssalon met het heerlijkste ijs wat je maar kunt bedenken. Een ruime hoeveelheid smaken voor een zacht prijsje: €2,50 voor drie bolletjes (royale bolletjes!) en een toef zelfgemaakte slagroom. Wat wil je nog meer? Als je bij de juiste verkoper gaat staan, krijg je zelfs extra. Voor de echte lekkerbekken is er een enorm ijsje te bestellen wat twaalf euro kost en ongeveer een halve meter groot is. Geopend van zeven uur ’s ochtends tot half twee ’s nachts.

Rome

Tazza d’Oro – Voor de echte Italiaanse sferen is het verstandig om dit kleine koffiebarretje, gelegen aan de Via Degli Orfani (eveneens dichtbij het Pantheon) een bezoekje te brengen. ’s Ochtends, als alle toeristen nog slapen, komen de Italianen uit hun huizen geslopen om hier een cappuccino, espresso of latte te nuttigen. Ze hebben de lekkerste koffie uit de omgeving en helemaal niet duur: twee euro voor een latte, de andere prijzen liggen rond diezelfde koers.

Rome

Kraantjes – In heel Rome zijn er kraantjes te vinden waar een dorstige toerist zijn flesje water bij kan vullen. Alle fonteinen en kraantjes bevatten water dat goedgekeurd is om te drinken, dus vergeet zeker niet om een flesje mee te nemen! De temperaturen kunnen aardig oplopen en dan is het handig om regelmatig water tot je te kunnen nemen.

Shoppen

In Rome hoef je natuurlijk niet alleen maar jezelf te vermoeien met allerlei kunst en cultuur. Er is ook meer dan genoeg gelegenheid om te shoppen! Tenminste, als je weet waar je moet zijn.

Via Borgognona - De P.C. Hooftstraat van Italië. Niet goedkoop, maar wel heerlijk om je te vergapen aan al het moois in de etalages. Voor de meer betaalbare winkels moet je naar Via Nazionale of Via Veneto. Vooral de eerste straat is echt een aanrader: je vindt er namelijk winkeltjes waar designerspullen van vorig jaar worden verkocht. Handig om een designeritem op de kop te tikken voor maar 30% van de oorspronkelijke prijs!

Vlakbij het Pantheon, ik ben helaas de straat vergeten, zit een geweldige schoenenwinkel waar ik prachtige zwart-met-neon wedges op de kop heb getikt voor maar 29 euro. Het loont dus absoluut om gewoon lekker rond te kijken in het centrum en je te laten verbazen door alle winkels die her en der opduiken. Sla ook zeker de souvenirkraampjes niet over: meestal kun je, als je daar als meisje alleen gaat staan, flink afdingen. Een leuk armbandje of trui van de Universita Roma is dan gauw gekocht en maakt je trip naar Rome compleet.

Natuurlijk is dit overzicht lang niet genoeg. Er is zo veel meer te zien, te ontdekken en te beleven in Rome. Eerlijk is eerlijk, wij hebben ook lang niet alles bezocht, maar we hebben wel een heerlijke intensieve week gehad waarin we ontzettend veel geleerd hebben. Maar uiteindelijk leiden alle wegen toch naar Rome…

Heb jij ook een reisblog of ga jij er een bijhouden op jouw volgende reis en lijkt het je leuk om net als Fabienne dit met Girlscene te delen? Mail ons dan jouw reisblog, wat algemene informatie over jezelf en een aantal foto's (500px breed) naar stage@girlscene.nl met de naam 'Reisblog'. Wie weet zie jij jezelf binnenkort terug op Girlscene!

Door: Fabienne

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

20 reacties

 • 6 jaar geleden iloverome

  Met deze zin ben ik het echt niet eens: 'dat is eigenlijk ook het enige echte spannende aan het Pantheon, voor de rest is het een vrij leeg gebouw'. Het is zo prachtig als je ( vooral rond 12 uur) binnen komt lopen en het zonlicht prachtig door het gat heen schijnt.. de gaatjes in de vloer zijn niet echt speciaal of spannend naar mijn idee.

 • 6 jaar geleden romy

  leuk artikel, ben vandaag toevallig ook terug gekomen van 8 dagen Rome met school!

 • 6 jaar geleden Dinne

  Leuk! Ik ben toevallig vandaag terug gekomen van 8 dagen Rome met school. Echt herkenbaar wat je schrijft, want Rome is gewoon een geweldige stad, zoveel te zien!

 • 6 jaar geleden FotoFreak

  Even over die 'geweldige' ijssalons bij de Spaanse Trappen, ze zijn gewoon goed (voor Italiaanse kwaliteit), maar je moet heeeeel erg oppassen welk ijssalon je binnengaat, en kijk ook zeker goed van te voren hoeveel een ijsje kost. Wij waren er vorig jaar met school, en sommigen van ons (ik niet gelukkig), die hadden hun ijsje al besteld en moesten daar ineens 15 euro voor neertellen, dan kan het wel een best wel lekker ijsje zijn, maar voor 15 euro kun je toch zeker wel 4 ijsjes halen bij andere salons, dus let heel goed op.

  Verder een heel leuk artikel, en Rome is een geweldige stad, zou graag nog een keer terug gaan, maar dit moest ik toch even vermelden.

 • 6 jaar geleden Elinelinie

  Wij zijn met onze klas ook net terug van Rome, echt een mooie stad! Was erg leuk ben ook naar al deze plaatsen geweest

  Kom er zeker nog een keer terug.

 • 6 jaar geleden petroleum

  ah leuk! ik ga volgend jaar aan het einde van het jaar met mijn gymnasium klas naar rome. ZIN IN!

 • 6 jaar geleden Roxy

  Ik hou van Rome! Echt mooiste stad ook! Ik dacht trouwens dat Via Condotti de PC Hoofdstraat van Rome was haha. En voor mensen die nog gaan, begin gewoon ergens heen te lopen, overal in Rome vind je wel wat. Op iedere hoek van de straat is wel iets historisch/moois!.

 • 6 jaar geleden FallingDown

  Ahh super leuk Fabienne!!

 • 6 jaar geleden xBiBi

  Aaah! Ben ik ook allemaal geweeest! Zo geweldig

 • 6 jaar geleden Rosanne

  Ik ben zelf ook naar Rome geweest in maart. 4 dagen als verjaardagscadeau. Zelf doe ik ook gymnasium en ik vond het dan ook geweldig om al die bezienswaardigheden te bezoeken en zelfs het Italiaans te kunnen lezen!

 • 6 jaar geleden Descanso

  stiekem een beetje jaloers haha

  lijkt me echt zo geweldig!

 • 6 jaar geleden Emmelie

  ben ook naar rome geweest, wil echt nog een keer terug! zo mooi heb een geweldige tijd gehad!

 • 6 jaar geleden Julie

  Looooooooveeeeeee

 • 6 jaar geleden Anoniem

  love that city!

 • 6 jaar geleden Sapphire

  Leuk Fabienne! Je kan zo leuk schrijven haha. In de 5e gaan de gymnasiumklassen naar Rome, kijk er nu al naar uit!

 • 6 jaar geleden Ellen

  Ik zit momenteel een half jaar in Rome voor mn studie! Echt fan-tas-tisch hier! Elke straathoek die je ziet is gewoon mooi. Zie er nu al tegenop om in december weer naar huis te gaan...

 • 6 jaar geleden T

  Oeh vakantieherinneringen

  want to go back

 • 6 jaar geleden error404namenotfound

  leuk!

 • 6 jaar geleden Alyssa

  Daar ga ik over 2 weken heen

 1. 1