Opleidingen in de mode

Lifestyle door Redactie

AMFI Amsterdam Fashion Institute
http://www.voltijd.hva.nl/fashion/

Met de vierjarige hbo-opleiding van het AMFI studeer je voor een carrière in de kleding- en modebranche en alles wat daar mee te maken heeft. Het AMFI is de enige opleiding in Nederland waar je les krijgt in alle facetten van de fashionbranche. Het AMFI biedt één allround opleiding aan: Fashion. Wanneer je afstudeert bij het AMFI dan mag je de titel Bachelor of Fashion Technology voeren. Als Bachelor kun je werkzaam zijn in verschillende organisaties, zoals productiebedrijven, inkoopcombinaties, grootwinkelbedrijven, groothandels en adviesbureaus.

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
www.hku.nl

De opleiding Bachelor of Design & Fashion Design aan de Hogeschool voor de Kunsten is een vier jaar durige modeopleiding. In deze opleiding leer je niet alleen mode, materiaal en dessins te ontwerpen en te maken, maar ook je product in de markt te zetten. Bijvoorbeeld door het maken van presentatieboeken, labels en werktekeningen voor de industrie. Je leert artistiek te experimenteren met bijvoorbeeld mode- en dessinontwerpen. Maar je leert met vakken als Tekenen en Coupe- en Realisatietechnieken ook vakgericht en praktisch te werken. Onderzoek doe je naar vorm, materiaal en kleur en naar de relaties hiertussen. Je leert vanuit je persoonlijke visie een bijdrage te leveren aan nieuwe modebeelden. Toepasbaarheid van je ontwerpen is een belangrijk aspect van de studie. Na je studie kun je verschillende kanten op. Je kunt textiel- en dessinontwerper worden, freelance of in dienst bij een bedrijf. Ook kun je een eigen bedrijf starten of vrij werk ontwikkelen.

Academie Artemis Amsterdam
academie-artemis.com
 
De opleiding Allround Styline aan de Academie Artemis is een dagopleiding van drie jaar. Je gaat 4 dagen per week naar school, met 35 lesweken per jaar. Hier gelden de reguliere vakanties. Bij de dagopleiding wordt in het 3e studiejaar – voorafgaand aan de eindexamenperiode – stage gelopen. Artemis heeft een breed netwerk aan (nationale en internationale) stagebedrijven, waar de student de praktijk leert ervaren. De stage wordt afgesloten met een stageverslag en een beoordeling van het bedrijf waar de student de stage heeft doorgebracht.

Deltion College in Zwolle
www.deltion.nl

Fashion Design is een MBO-opleiding op het Deltion College in Zwolle en duurt vier jaar. Je bent bezig met het ontwerpen van kleding voor de confectie-industrie. Je ontwikkelt kledingcollecties vanuit een marketingconcept en je maakt het eerste patroon en het eerste proefmodel. Daarnaast geef je leiding aan de productieafdeling. Je krijgt in het basisjaar te maken met onder andere mode-techniek, visuele communicatie, expressievaardigheden, talen, styling, ontwerpen, marketing, merchandising en kunst & cultuur. Na dit jaar kun je kiezen welke richting het beste bij jou past. Of dit is Fashion Management of Fashion Design.

TMO Hogeschool in Doorn
www.tmo.nl

Enter business in style and join the club
TMO Fashion Business School is een particuliere en erkende hbo-opleiding voor commerciële managementfuncties in fashion. Wil jij in de toekomst als commercieel talent in de fashionbranche aan de slag als bijvoorbeeld inkoper, sales- of (e-)marketingmanager? TMO brengt je hiervoor de nieuwste inzichten bij over management, branding, marketing, trends, retail en e-commerce. TMO biedt je alle kansen je persoonlijkheid te ontwikkelen, daarnaast bouw je al tijdens de studie een uitgebreid netwerk op en ben je na de stage klaar om aan de slag te gaan. Hierdoor is het toekomstperspectief en de kans op een baan optimaal. Zo maak jij straks het verschil in fashion business. Als Bachelor of Business Administration in Fashion.
 
De opleiding in Doorn duurt 3,5 jaar, waardoor je sneller klaar bent voor een uitdagende baan in fashion. Daarnaast kun je twee keer per jaar met de opleiding starten, in september én in februari.
 
TMO Fashion Business School:
·         Als je al tijdens je opleiding met twee benen in de praktijk wilt staan
·         Als je vanaf dag één deel wilt uitmaken van een internationaal netwerk
·         Als je voor het leven lid wilt zijn van de TMO Fashion Business Club
·         Als je een commerciële managementfunctie wilt in de fashionbranche
·         Als je voorop wilt lopen en het verschil wilt maken in fashion business

Rotterdamse Mode academie
www.mode-academie.nl


Artemis Mode & Styling Academie Rotterdam, verzorgt een 3-jarige dagopleiding Modevormgeving op Hbo-niveau. De studenten maken zich alles eigen wat er voor een beroep in de mode komt kijken, van ontwerpen en styling tot visualiseren en presenteren. Wie de opleiding succesvol afrondt, is helemaal klaar voor de praktijk. De 3-jarige Dagopleiding is praktijkgericht en veelzijdig. Het accent binnen deze opleiding is gericht op het ontwerpen en uitvoeren, maar ook stylen en alle mogelijke illustratie- en presentatietechnieken komen ruim aan bod. Daarnaast krijg je les in het visualiseren van trends en door jezelf gemaakte prognoses en concepten, zodat je deze aan opdrachtgevers, journalisten en reclamemensen kunt presenteren. Je doet dus veel kennis en technische vaardigheden op, maar je ontwikkelt ook je creativiteit, een eigen stijl en een persoonlijke visie op mode. Daarnaast ontplooi je je organisatorische en sociale vaardigheden. En je maakt, via gastlessen en tijdens excursies en stages in binnen- en buitenland, kennis met de praktijk. Na de opleiding ben je in staat zelfstandig alle onderdelen van een opdracht uit te voeren, van het maken van het concept tot en met de realisatie. Hierdoor ben je breed inzetbaar in de praktijk.

Schoevers Mode
www.schoevers.nl

Sinds 2006 biedt Schoevers in samenwerking met Detex de specialisatie Mode. Deze opleiding sluit aan bij de opleiding Modemanagement van TMO.
Tijdens de specialisatie Mode leer je de modebranche op je duimpje kennen. Je krijgt de juiste inzichten om direct aan de slag te kunnen op bijvoorbeeld het hoofdkantoor van Esprit, Mexx, Nike, O'Neill of gsus. Je begrijpt de terminologie en draait meteen mee. De lessen voor de specialisatie Mode worden op vrijdag gegeven op de vestiging Schoevers Utrecht en/of op de Hogeschool voor Modemanagement in Doorn.

Modestyling bij Another Academy

Bij Another Academy kun je een 15 weken durende allround modestyling cursus volgen. Hierin worden alle aspecten van het vak mode styling behandeld en word je klaargestoomd om als stylist in de praktijk aan de slag te kunnen! De cursus wordt gegeven door stylist Patricia Giesbers.
Door de goede contacten die Another Academy in de modewereld heeft, kunnen er ook stageplekken verzorgd worden, zodat de cursisten het stylingvak ook in de praktijk leren. Wat een buitenkans! Tevens wordt aan de opbouw van je portfolio gewerkt; dit vergroot de kans dat je als student na het beëindigen van de cursus direct aan de slag kunt.
Another Academy heeft geen toelatingsexamen. Je wordt toegelaten op basis van je motivatie, zelfstandigheid en een passie voor mode! De cursus is op HBO niveau en wordt gegeven aan studenten vanaf 16 jaar.