Presentatieangst

Lifestyle door Redactie

door Jerney van Poorten

Wachtend voor het Nederlands lokaal voel ik het al aankomen. Over een paar minuten moet ik naar binnen om een spreekbeurt te houden, en letterlijk elke spier in m’n lichaam staat gespannen. Gedachten als “waar ben je mee bezig het lukt je nooit” flitsen voorbij en op het laatste moment loop ik snel bij de deur vandaan en ren het gebouw uit.

Presentatieangst

Vrijwel iedereen die net begint met presenteren is op een bepaalde manier wel bang om keihard onderuit te gaan (zelfs degene waar je het nooit van verwacht).
Angst uit zich echter op verschillende manieren. Voor de één kan dit een rood hoofd of stotteren betekenen, de ander begint subtiel met een papiertje in zijn hand te spelen of leunt om de zoveel tijd op het andere been.
Stress om voor een groep te staan moet er op de één of andere manier uitkomen, jammer genoeg betekent dit voor de minder gelukkige onder ons een knalrood hoofd en totale schaamte.
Het feit dat je voor een groep staat die jou in minder dan een paar minuten kan beoordelen  -of liever gezegd “veroordelen”- is voor sommige zo beangstigend dat men zelfs een presentatie gaat ontlopen of er letterlijk ziek van wordt.

Het stuk bovenaan de pagina is letterlijk “mijn verhaal” van ongeveer 4 jaar geleden. Ik was verschrikkelijk verlegen, blijkbaar voorbestemd om een rood hoofd te krijgen en absoluut niet op m’n gemak in een grote groep. Presentaties vond ik verschrikkelijk ik vermeed ze, werd ziek, en heb er op de middelbare uiteindelijk maar één gehouden die alleen werd beluisterd door de leraar.
Presentatieangst wordt vaak onderschat. “Just get over it” denken veel mensen, wat natuurlijk waar is maar hoe je dat voor elkaar moet krijgen is toch een stuk lastiger. Ik beloof je ook niet dat, nadat je dit stuk hebt gelezen, je eerste presentatie een succes zal zijn. Ga gewoon keihard op je bek, leer ervan, en kom daarna sterker terug voor een tweede poging.

Wat je moet doen voordat je een presentatie geeft:

Je moet tevreden zijn met je tekst. Wanneer jij niet overtuigd ben over je eigen tekst of geen idee hebt waar je het over hebt, zul je het nóóit kunnen overbrengen op iemand anders. Je moet enthousiast zijn over je eigen verhaal, hoe kan je anders een ander enthousiast maken?

Begin op tijd aan je presentatie. Wanneer je te laat begint en het wil even niet meer lukken met je presentatie kan je totaal gestrest raken. Vermijd dit want als je al met stress vóór de presentatie zit, kan het vrijwel alleen maar op een ramp uitlopen tijdens je presentatie. Bovendien heb je geen tijd meer om je tekst te leren, waar het juist om draait.

Je moet je tekst volledig kunnen beheersen. Vaak mag je tijdens een presentatie een spiekbriefje of het hele verhaal bij je houden, maar wanneer je hier teveel op vertrouwd kun je je presentatie niet geven zonder telkens op dit briefje te kijken. Hierdoor kan je presentatie vast komen te lopen, doordat je de hele tijd moet kijken waar je bent gebleven en wat de volgende zin is. Ook is het belangrijk dat je je presentatie niet woord voor woord leert, je moet kunnen improviseren als je het niet meer weet. Als dat niet het geval is kan je vast zitten op één woord waar je maar niet op komt. Leer je tekst!

Zet je naam nooit bij een van de laatste presentatiedata. Wanneer je als een van de laatste aan de beurt bent, heb je zoveel presentaties gezien dat de kans groot is om je al bij voorbaad te bedenken. Geef jezelf niet de kans om er onderuit te komen, maar zet je naam juist ergens bovenaan. Je bent er dan juist sneller vanaf, en krijgt minder de kans om onredelijk te gaan denken.

Heb je bepaalde “tics” tijdens een presentatie? Doe er iets aan.

Zit je altijd aan een papiertje te frunniken? houd je handen dan leeg. Ben je   zenuwachtig met benen of armen aan het bewegen? Oefen van tevoren je presentatie en let erop wat je ermee doet. Word je rood/stotter je etc.? Je bent niet de enige! Beken aan jezelf dat je stottert of rood wordt, zoek informatie op bij websites voor oefeningen, maar meest belangrijk: SCHAAM JE NOOIT VOOR JEZELF.
So what als je rood wordt? Hoe meer je gaat geloven dat het niet uitmaakt, hoe sneller je er geen last meer van zult hebben.

Doe kennis op over presentatie(angst) door bijvoorbeeld een boek over het onderwerp te lezen.  Een boek wat ik erg handig vond was: Spreken in het openbaar van Klaas Wiertzema.

Maar meest belangrijk: Oefen je presentatie altijd!!!!!!

P.S. Voor m’n eerste presentatie op het HBO had ik me voorbereid op elk mogelijke manier. Tijdens m’n presentatie ging ik onderuit, ik kreeg een black out en heb ongeveer een minuut naar lucht staan happen. Maar geloof me: You’ll live, I did.