Welke studie past bij jou?

Lifestyle door Redactie

Een van de moeilijkste dingen die wij in ons jonge leventje moeten beslissen, is welke studie we gaan volgen. Het is ook zeker geen kleine keuze, want je kiest voor een richting die je de rest van je leven van plan bent te volgen. Geen wonder dus dat veel meiden niet weten wat ze moeten kiezen. Daarom op Girlscene een artikel om je te helpen de keuze iets gemakkelijker te maken.

De feiten:

84 procent van de jongeren laat zich bij een keuze voor een studie leiden door wat ze het leukst vinden. De populairste studie binnen het HBO is Economie. Dat is ook zo bij de universiteiten, op de voet gevolgd door Rechten. Tegelijkertijd is Economie, samen met een sociaal-culturele studie, de studie waarbij je het op de arbeidsmarkt het moeilijkst gaat krijgen. Juist omdat ze daarvoor al meer dan voldoende mensen hebben, heb je minder kans op een baan. Met een technische studie heb je juist de meeste kans op een baan. De hoogst gewaardeerde opleidingen door studenten zijn de Toneelschool en de Hotelschool. Dit zijn allebei redelijk kleinschalige opleidingen, die maar een beperkt aantal studenten toelaten.

Welke studie?

Op internet zijn veel studiekeuzetesten. Die kunnen je helpen wat meer inzicht in jezelf en in je interesses te krijgen. Daardoor kun je een betere selectie maken van de opleidingen die wat voor je zijn. Hier zijn er een aantal:

http://keuzetest.carrieretijger.nl/

www.fontys.nl/fit/welcome.asp

http://public.cwicompetentie.nl/testInstruction.cfm?testid=3

www.werksite.nl/studie/studiekeuzetest

www.nti.nl/Studeren-bij-het-NTI/Test-jezelf/Studiekeuzetest.aspx

Op deze twee sites staan veel informatie over studeren:

http://naarhetmbo.kennisnet.nl/

http://naarhethbo.kennisnet.nl/

http://naarhetwo.kennisnet.nl/

Praat met je ouders en vrienden over wat ze vinden van jouw ideeën en wat zij denken dat bij je past. Dat zijn tenslotte de mensen die je het beste kennen en je daarom ook het beste advies kunnen geven. Als je eenmaal hebt bedacht wat voor studies iets voor jou zouden zijn, maak dan een lijstje van 3 tot 5 studies. Zo heb je wat keuze en kun je je op de specifieke informatie voor die studies richten.

Open dagen:

Als je eenmaal een paar studies hebt uitgekozen die je wat lijken, is het een goed idee om de open dagen te bezoeken. Elke school heeft dat minstens één keer per jaar en ze geven daar meer informatie over de opleiding. Bovendien kun je een beetje van de sfeer proeven en daardoor kijken of de school wel bij je past. Wat ook niet onbelangrijk is, is de afstand. In het begin kun je nog wel denken dat Eindhoven-Amsterdam best te doen is met de trein, maar dat valt in de praktijk erg tegen. Ook is het slim om te informeren wat voor beroepen je precies kunt doen na de opleiding, wat voor vakken de opleiding heeft en hoe de begeleiding is. Onthoud wel dat scholen zich op open dagen van hun allerbeste kant laten zien, dus laat je daar niet door verblinden.

Uiteindelijk…

…moet je je niet teveel in de stress werken. Natuurlijk wil je de juiste richting en de juiste school uitzoeken. Maar als de opleiding uiteindelijk toch niet bij je blijkt te passen, is het geen ramp om de opleiding te verlaten. Je bent dan zeker niet de enige, want steeds meer studenten blijken in het eerste jaar helaas de verkeerde keuze te hebben gemaakt. Als je een studiefinanciering hebt, dan is het wel verstandig voor 1 februari te stoppen. Ook is het niet ongewoon om er na de middelbare school een jaartje tussenuit te gaan. Sommige gaan dan naar het buitenland, anderen gaan werken. Op die manier kun je het leven buiten school verkennen en kun je rustig nadenken over wat de beste richting voor je is. Het is een moeilijke keuze om te maken, maar ik hoop dat dit artikel jullie een beetje heeft geholpen.

Door Arancha