Eindexamen tips

Lifestyle door Redactie

Over een paar weekjes moeten we er dan echt aan geloven: de examens. Op het moment zit ik zelf het grootste deel van m’n ‘vrije’ tijd met mijn neus in de boeken en ik deel graag mijn tips met jullie…

Vóór je examens:

- Bekijk je School Examen cijfers: hoe sta je er gemiddeld voor en wát voor cijfer moet je halen om te slagen? Als je het zo gaat bekijken valt er al een hoop stress weg. Bedenk ook dat je een aantal tekorten mag staan. Ikzelf was heel erg zenuwachtig, totdat ik merkte dat ik voor mijn zwakste vakken een 2,8 en een 1,2 mocht halen. Terwijl ik niet eens zo goed stond voor die vakken! Dus als je het zo gaat bekijken, valt er écht een hele last van je schouders. Het betekent natuurlijk niet dat je achterover kunt leunen en denken “Oh, nu slaag ik toch wel!”, maar het is gewoon voor je eigen gemoedsrust.

- Elke les die je nog kán volgen voor de vakken die je moeilik vind moet je gebruiken. Je hebt nu nog de kans om uitleg te vragen als je iets niet snapt! Ook als je geen lessen meer hebt: val je docent(e) net zo lang lastig tot jij antwoord hebt op je vragen. Ook zij snappen dat het een stressvolle periode is voor jou en een goede docent(e) neemt nog even de tijd voor je.

- Ga niet meer non-stop zitten leren. Als nu nog heel veel moet leren, heb je het de rest van de jaren verkeerd aangepakt. Deel je tijd goed in en maak vooral tijd vrij voor leuke dingen. In je examenweken ben je hartstikke druk en dan heb je je energie nodig. Bedenk wel goed wat ‘leuke dingen’ voor jou zijn. Shoppen, uit eten gaan, met een vriendin/je vriend afspreken zijn allemaal dingen die prima kunnen. Minder slim is het om elke avond te gaan stappen en zóveel te drinken dat je de volgende dag niks meer kan.

-Is er iets wat je niet snapt en kan je je docent(e) niet bereiken? Bel een vriend(in) die hetzelfde vak heeft en ga samen naar de dingen kijken die je nog niet snapt. Je vriend(in) hoeft niet per se goed te zijn in dat vak, je kan elkaar vaak heel goed helpen, óók als je er beiden niet heel goed in bent. Ook is het een aanrader om samen een oefenexamen (of meer) te maken. Als je merkt dat het goed gaat, geeft dat zelfvertrouwen en dan weet je dat je het kan. Als het minder gaat, moet je er samen nog wat meer tijd in steken. Neem het examen samen goed door en kijk wat er nog aan jullie kennis ontbreekt.

- Ik heb zelf Frans, Engels, Duits en Nederlands en voor deze vakken geldt: oefenen tot je er bij neervalt. Letterlijk. Deze vakken moet je echt oefenen, vooral als je er moeilijk in bent. Vraag aan je docent(e) een examenbundel of haal oude examens van internet. Oefen elke dag een examen en je merkt echt dat het langzamerhand beter gaat.

Tijdens je examens:

Op het moment zelf:

- Weet je al dat je het sowieso niet gaat halen? Maak je examens gewoon. Dit is voor jou een prachtige oefening: als jij volgend jaar ‘voor het echie’ gaat, heb jij het al een keer gehad  en weet jij hoe het in z’n werk gaat. Doe je best, doe wat je kan. Je kan er nog vrijstellingen mee krijgen voor het komende jaar.

- Check je woordenboeken, atlas, rekenmachine e.d. op eventuele oude spiekbriefjes. Die waren ooit handig, nu kunnen ze je alleen maar tegenwerken. Als je wordt betrapt met een spiekbriefje, mag je niet meer deelnemen aan het examen. Dat zou wel héél zonde zijn…

- Neem eten en drinken mee. Bedenk wel even dat je geen koekjes in knisperend plastic mee moet nemen, je stoort je klasgenoten hier heel erg mee.

- Draag geen hakken! Je kan je wel voorstellen hoe irritant het is als je ‘klak-klakt’ als je naar de wc gaat bijvoorbeeld…

- Neem af en toe een korte pauze. Heb je bijvoorbeeld Duits? Neem na elke tekst (of na elke twee teksten) even een paar minuutjes om wat te drinken en te eten. Je kan zelf berekenen of je je dat kan permitteren: je hebt 2,5 uur, deel dat door het aantal teksten en je hebt de tijd die je kan gebruiken per tekst. Ben je binnen je tijd klaar? Leun even achterover en relax.

- Doe lekker zittende kleding aan. Dus niet die superskinny jeans en dat strakke shirtje. Doe een lekker zittende broek aan met een fijn shirt. Als je helemaal voor comfort gaat: joggingbroek en shirt.

In de examenweek:

- Ga op tijd naar bed! Heb je de volgende dag om 9.00u een examen? Zorg dan dat je echt om 22.00u in bed ligt. En ga niet meer leren in bed! Ook niet even de stof doornemen, zo ga je alleen maar stressen en malen.

- Ga er ’s ochtends op tijd uit! Zorg dat je je niet hoeft te haasten. Dit is echt héél belangrijk: zorg dat je rustig aan kan doen, rustig naar school kan gaan en relaxed aan je examen kan beginnen.

- Ontbijt goed! Sla je ontbijt uit spanning niet over, hier krijg je echt last van tijdens je examen. Eet goed met bijvoorbeeld een kom yoghurt met muesli, een boterham met kaas en een beker melk of jus d’orange.

- Erg gestresst? Neem een kalmerend en concentratieverhogend voedingssupplement, bijvoorbeeld Valdispert of Plantival.

- Als je op tijd op school bent voor je examen, ga dan van te voren niet met je klasgenoten over de stof praten. Zo word je alleen maar onzekerder en gestresster. Ga liever vast in het examenlokaal zitten (als dat mag) om even rustig de tijd voor jezelf te nemen.

Na je examens:

- Het is klaar, maar bewaar nog even al je boeken en papieren en dergelijke. Misschien moet je een her doen en dan heb je er spijt van als je in je opluchting al je boeken hebt verbrand (J)…

- Ga lekker feesten, shoppen, op vakantie: vier dat je klaar bent! Je hebt hard gewerkt en je hebt het verdiend.

- De dag van de uitslagen is natuurlijk superspannend… Bij ons op school gaat het zo: we worden van 13.00u tot 15.00u gebeld als we geslaagd zijn en vanaf 14.00u krijgen we bezoek als we gezakt zijn. Ga dan niet stijf van de stress op de bank zitten totdat de telefoon gaat of totdat er een auto aan komt rijden. Hoe spannend het ook is: probeer afleiding te zoeken. Kijk een filmpje, speel een spelletje op de computer… En oja: laat je telefoon uit totdat je zelf de uitslag hebt. Anders krijg je geheid smsjes met ‘GESLAAAAAAAAGD!’ en dat maakt het er voor jou niet leuker op.

Meiden die over een paar weken examens doen: heel erg veel succes en doe vooral wat je zelf denkt dat goed voor je is! Ik moet er straks ook aan geloven. We kunnen het!

Door onze redactrice Cynthia