Lifestyle

Eindexamen tips

427

Over een paar weekjes moeten we er dan echt aan geloven: de examens. Op het moment zit ik zelf het grootste deel van m’n ‘vrije’ tijd met mijn neus in de boeken en ik deel graag mijn tips met jullie…

Vóór je examens:

- Bekijk je School Examen cijfers: hoe sta je er gemiddeld voor en wát voor cijfer moet je halen om te slagen? Als je het zo gaat bekijken valt er al een hoop stress weg. Bedenk ook dat je een aantal tekorten mag staan. Ikzelf was heel erg zenuwachtig, totdat ik merkte dat ik voor mijn zwakste vakken een 2,8 en een 1,2 mocht halen. Terwijl ik niet eens zo goed stond voor die vakken! Dus als je het zo gaat bekijken, valt er écht een hele last van je schouders. Het betekent natuurlijk niet dat je achterover kunt leunen en denken “Oh, nu slaag ik toch wel!”, maar het is gewoon voor je eigen gemoedsrust.

- Elke les die je nog kán volgen voor de vakken die je moeilik vind moet je gebruiken. Je hebt nu nog de kans om uitleg te vragen als je iets niet snapt! Ook als je geen lessen meer hebt: val je docent(e) net zo lang lastig tot jij antwoord hebt op je vragen. Ook zij snappen dat het een stressvolle periode is voor jou en een goede docent(e) neemt nog even de tijd voor je.

- Ga niet meer non-stop zitten leren. Als nu nog heel veel moet leren, heb je het de rest van de jaren verkeerd aangepakt. Deel je tijd goed in en maak vooral tijd vrij voor leuke dingen. In je examenweken ben je hartstikke druk en dan heb je je energie nodig. Bedenk wel goed wat ‘leuke dingen’ voor jou zijn. Shoppen, uit eten gaan, met een vriendin/je vriend afspreken zijn allemaal dingen die prima kunnen. Minder slim is het om elke avond te gaan stappen en zóveel te drinken dat je de volgende dag niks meer kan.

-Is er iets wat je niet snapt en kan je je docent(e) niet bereiken? Bel een vriend(in) die hetzelfde vak heeft en ga samen naar de dingen kijken die je nog niet snapt. Je vriend(in) hoeft niet per se goed te zijn in dat vak, je kan elkaar vaak heel goed helpen, óók als je er beiden niet heel goed in bent. Ook is het een aanrader om samen een oefenexamen (of meer) te maken. Als je merkt dat het goed gaat, geeft dat zelfvertrouwen en dan weet je dat je het kan. Als het minder gaat, moet je er samen nog wat meer tijd in steken. Neem het examen samen goed door en kijk wat er nog aan jullie kennis ontbreekt.

- Ik heb zelf Frans, Engels, Duits en Nederlands en voor deze vakken geldt: oefenen tot je er bij neervalt. Letterlijk. Deze vakken moet je echt oefenen, vooral als je er moeilijk in bent. Vraag aan je docent(e) een examenbundel of haal oude examens van internet. Oefen elke dag een examen en je merkt echt dat het langzamerhand beter gaat.

Tijdens je examens:

Op het moment zelf:

- Weet je al dat je het sowieso niet gaat halen? Maak je examens gewoon. Dit is voor jou een prachtige oefening: als jij volgend jaar ‘voor het echie’ gaat, heb jij het al een keer gehad  en weet jij hoe het in z’n werk gaat. Doe je best, doe wat je kan. Je kan er nog vrijstellingen mee krijgen voor het komende jaar.

- Check je woordenboeken, atlas, rekenmachine e.d. op eventuele oude spiekbriefjes. Die waren ooit handig, nu kunnen ze je alleen maar tegenwerken. Als je wordt betrapt met een spiekbriefje, mag je niet meer deelnemen aan het examen. Dat zou wel héél zonde zijn…

- Neem eten en drinken mee. Bedenk wel even dat je geen koekjes in knisperend plastic mee moet nemen, je stoort je klasgenoten hier heel erg mee.

- Draag geen hakken! Je kan je wel voorstellen hoe irritant het is als je ‘klak-klakt’ als je naar de wc gaat bijvoorbeeld…

- Neem af en toe een korte pauze. Heb je bijvoorbeeld Duits? Neem na elke tekst (of na elke twee teksten) even een paar minuutjes om wat te drinken en te eten. Je kan zelf berekenen of je je dat kan permitteren: je hebt 2,5 uur, deel dat door het aantal teksten en je hebt de tijd die je kan gebruiken per tekst. Ben je binnen je tijd klaar? Leun even achterover en relax.

- Doe lekker zittende kleding aan. Dus niet die superskinny jeans en dat strakke shirtje. Doe een lekker zittende broek aan met een fijn shirt. Als je helemaal voor comfort gaat: joggingbroek en shirt.

In de examenweek:

- Ga op tijd naar bed! Heb je de volgende dag om 9.00u een examen? Zorg dan dat je echt om 22.00u in bed ligt. En ga niet meer leren in bed! Ook niet even de stof doornemen, zo ga je alleen maar stressen en malen.

- Ga er ’s ochtends op tijd uit! Zorg dat je je niet hoeft te haasten. Dit is echt héél belangrijk: zorg dat je rustig aan kan doen, rustig naar school kan gaan en relaxed aan je examen kan beginnen.

- Ontbijt goed! Sla je ontbijt uit spanning niet over, hier krijg je echt last van tijdens je examen. Eet goed met bijvoorbeeld een kom yoghurt met muesli, een boterham met kaas en een beker melk of jus d’orange.

- Erg gestresst? Neem een kalmerend en concentratieverhogend voedingssupplement, bijvoorbeeld Valdispert of Plantival.

- Als je op tijd op school bent voor je examen, ga dan van te voren niet met je klasgenoten over de stof praten. Zo word je alleen maar onzekerder en gestresster. Ga liever vast in het examenlokaal zitten (als dat mag) om even rustig de tijd voor jezelf te nemen.

Na je examens:

- Het is klaar, maar bewaar nog even al je boeken en papieren en dergelijke. Misschien moet je een her doen en dan heb je er spijt van als je in je opluchting al je boeken hebt verbrand (J)…

- Ga lekker feesten, shoppen, op vakantie: vier dat je klaar bent! Je hebt hard gewerkt en je hebt het verdiend.

- De dag van de uitslagen is natuurlijk superspannend… Bij ons op school gaat het zo: we worden van 13.00u tot 15.00u gebeld als we geslaagd zijn en vanaf 14.00u krijgen we bezoek als we gezakt zijn. Ga dan niet stijf van de stress op de bank zitten totdat de telefoon gaat of totdat er een auto aan komt rijden. Hoe spannend het ook is: probeer afleiding te zoeken. Kijk een filmpje, speel een spelletje op de computer… En oja: laat je telefoon uit totdat je zelf de uitslag hebt. Anders krijg je geheid smsjes met ‘GESLAAAAAAAAGD!’ en dat maakt het er voor jou niet leuker op.

Meiden die over een paar weken examens doen: heel erg veel succes en doe vooral wat je zelf denkt dat goed voor je is! Ik moet er straks ook aan geloven. We kunnen het!

Door onze redactrice Cynthia

LOVE dit artikel
3 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

427 reacties

 • 6 jaar geleden Troela

  gelukkig moet ik gewoon zorgen dat ik een 5,6 haal voor mijn slechtste vak en dan slaag ik sowieso

 • 8 jaar geleden imko

  voor je zwakste vakken een 1.2?? huh SE en CSE tellen toch allebei 50% mee, dus zou je gemiddeld een 9.8 staan voor je 'slechtste vak'???

 • 8 jaar geleden N

  totdat ik merkte dat ik voor mijn zwakste vakken een 2,8 en een 1,2 mocht halen. Terwijl ik niet eens zo goed stond voor die vakken!

  Dit zou betekenen dat je een 8,2 voor het ene vak staat, en een 9,8 voor het andere (als je uitrekent dat je een 5,5 wilt halen)Mocht het om een 5 gaan, dan zou het betekenen dat je een 6,2 en een 7,8 staat. Dan héb je uberhaupt geen 'zwakke' vakken

 • 9 jaar geleden Laura

  handige tips vooral die laatste

 • 10 jaar geleden jennifer

  Ik heb geen Frans en Duits:P

 • 10 jaar geleden Kristaaax

  Zo die tip van die mobieltjes uitzeten als je te horen krijgt of je geslaagd of gezakt bent, die ga ik zeker gebruiken!! En ik ga dan maar heeeel veel oefenen voor engels

  bedankt!

 • 10 jaar geleden witje123123

  ALLE EINDEXAMEN LEERLING VAN VMBOT OF ANDER NIVEAU KLACHT IN DIENEN BIJ LAKS!!http://laks.eindexamens.nu/eindexa menklachtenlijn/

  echt doen!!

  misschien gaat je punt daardoor wel omhoog!

 • 10 jaar geleden Femke

  Aaargh! Morgen heb ik Aardrijkskunde en Biologie. Dat wordt hard blokken!

 • 10 jaar geleden Lisa_92

  ik heb morgen mijn eerste examen, maar ik denk dat ik wel slaag

 • 10 jaar geleden Neggelswokkel

  aaaaaaaaaah |||

 • 10 jaar geleden LisaV21

  ik heb maandag me examens en ik ben onwijs aan het stressen ik kom eropeens achter dat nederlands zelfs wel een beetje lastig is :O

  Maar je kan niet meer dan je best doen!

  schijnt het.... (-.-)

 • 10 jaar geleden pyromania

  Ik heb vanaf de eerste klas al hard gewerkt en mijn best gedaan dus nu heb ik allemaal goede cijfers tussen de 6 en de 8 en is de stof allemaal herhaling maar ik heb wel een paar oefenexamens gemaakt voor elk vak nu nog controle krijgen nu nog zorgen dat ik niet ga stressen en zenuwachtig wordt en gezond blijven!

 • 10 jaar geleden Denies

  ik heb over een week examens.

  sta overal goed voor,

  maar toch vrees ik het ergste

  doordat ik niet tegen dit soort dingen kan. =(

 • 10 jaar geleden dramaqueenx

  OH DANKJE!

  Ik heb over 1 jaar examens en met deze tips moet het lukken! Dankjewel Cynthia! (gelukkig ben jij toendertijd geslaagd ;D)

 • 10 jaar geleden Rwenaa

  Dit had ik echt even nodig ! :P

 • 10 jaar geleden GlamOrOusBitCh

  ik heb volgende week en in eind mei examen!

  vet spannende tijd

  maar je tips zijn wel heel goed

  dankje !

 • 10 jaar geleden fitgirlangella

  Handige tips!

  Alleen voor mij wordt het wel er op of er onder op twee vakken sta ik niet te best.

  Een 5.2 wis en een 5.7 nask Ha en daar moet ik dan wel een 6 voor halen op het examen.

  De rest heel veel succes! (we gaan gewoon slagen)

 • 10 jaar geleden LIILAAA

  handige tips.

  heb zelf volgend jaar pas de examens. Maar aangezien ik zelf nog havo wil gaan doen, heb ik 2x examens zeg maar, hoop dat het de 2e keer dan wat minder gespannen zal gaan, want als ik dit zo lees krijg ik het er al benauwd van

  x

 • 10 jaar geleden IceIceBby

  Mijn Examens voor Kerst komen er ook bijna

  aan

  9 december

  Kzit in het 1ste jaar dus ik weet nog niet

  zo goed hoe het in zijn werk gaat

  maar het zal wel meevalln

  Hoop ik :P

 • 11 jaar geleden DevilxHeart

  Ik heb volgende week mijn tentamenweek.

  En normaal heb ik de afgelopen drie jaar nog nooit moeite gehad met leren.. Nu wel, het is echt moeilijker geworden.

  Maar als tip wat ik in de andere examentips gelezen op girlscene van dat je dan desnoods een vel papier moet pakken en dan gewoon erop schrijven wat je hebt gedaan en daarna een beloning.. ik ga dat doen denk ik..

  Misschien aanrader voor de rest?

 • 11 jaar geleden Mii_Sofiaax

  k heb zo volgend jaar :saai:

  en k heb een hekel aan heletijd stil

  zitten k snap egt niet hoe k dat

  ga volhouden...

 • 11 jaar geleden sellkid

  Ik zit nog maar in groep 8..

  Maar deze tips zijn wel handig ja :]

 • 11 jaar geleden Nurinice  Ik heb deze jaar examens bedank voo de tips..

 • 11 jaar geleden M

  Komend jaar examen jaar :wacko: komt wel goed denk ik

 • 11 jaar geleden Kissabble

  Ik ben ineens erg blij dat ik nog lang geen examens heb!

 • 11 jaar geleden ilovey0u

  Wel goeie Tips..!!

  Maar ik hoef nog geeneindexamen doen..!!

 • 11 jaar geleden Mer.

  Goeie tipz!!

  Maar moet voorlopig nog geen eindexame doen xD

 • 11 jaar geleden songofyourheart

  Ik ben ook belg ;p drinken & eten bij examens, kzie het al voor me.. word hier niet toegelaten ;p morge laatste 2 examens, daarna shoppeeeen.

 • 11 jaar geleden retroglamour

  Ha wij in België hebben elke trimester exames :/

  en wij mogen niet eten of drinken tijdens de exames hoor xD

  nu ook

  morgen heb ik mijnn laatste [:

 • 11 jaar geleden MissSaarii

  Eumh we bekijken met heel de klas de leerstof nog eens.

  En dat is heel goed vind ik!

  Maar jhaa das ieder zijn ding

  Maar bij ons werkt het xD

 • 11 jaar geleden Lianne

  GESLAAAAAGD ! =D

  havo, met 5 zevens, 3 achtjes en 3 negens!

 • 11 jaar geleden LaCinderella

  Hoii hoii

  Ik heb dit jaar niet mijn eindexamen maar wel een hele belangrijke, als ik dit examen niet slaag, mag ik geen toerisme doen of geen een richting waarbij aarderijkskunde geschiedenis en talen belangrijk zijn de komende twee jaren, dus duim voor mioj

 • 11 jaar geleden Ekster_

  Wij beginnen pas binnen 2weken en net nu ben ik doodziek

 • 11 jaar geleden Maaike___x

  vandaag en morgen de laatste lootjes!

 • 11 jaar geleden Lsneak

  ik hoop dat ik slaag..!

 • 11 jaar geleden PrincesEline

  ik ben volgend jaar aan de beurt !

 • 11 jaar geleden DFashionG

  oeww ja , had vandaag ook geschiedenis, was egt moeilijk

 • 11 jaar geleden Addy

  Nederlands viel wel mee ik ging het thuis meteen nakijken Je kon max. 50 punten halen en ik had er minstens 33 meer dan de helft. Ik hoop dat het cijfer goed is!

  Vandaag geschiedenis. Dat heb ik echt zwaar verkloot, denk ik:P

 • 11 jaar geleden CcheYenne

  Morgen !

 • 11 jaar geleden HK_90

  nederlands was zéker moeilijk!! ik heb er echt een HEEL slecht cijfer voor (17-20 pt). me gemiddelde van 6.9 zal nu rond de 4/5 worden :s..

 • 11 jaar geleden xNHx

  Phoeee, nederlands gister was echt heel moeilijk! Zijn ook ontzettend veel klachten over binnengekomen bij het LAKS.

 • 11 jaar geleden DFashionG

  Net nederlands gehad!

 • 11 jaar geleden Bailey

  over 3 1/2 uur begint mijn eerste examen (nederlands)

  brrr... ik word al gek als ik er aan denk!! :wacko:

 • 11 jaar geleden hephe

  Nu geschiedenis. Nederlands gisteren vond ik erg onduidelijk en moeilijker dan die van vorig jaar.

 • 11 jaar geleden DFashionG

  eerste zit erop!!!

 • 11 jaar geleden LETMEBLOWYAMIND

  morgen nederlands, maar op de 1 of andre mandier denk ik steeds weer ik ga leren, maar na 15 min. stop ik weer. heeft iemand leer tips?

 • 11 jaar geleden Elliss

  Over 4 uur is het zo ver..

  Spannend!

 • 11 jaar geleden Romy

  ik ik heb mijn axame's pas volgend jaar

  oyeaaaahhh

 • 11 jaar geleden Perkins

  iedereen die word gebeld dattie geslaagd is gooit meteen die telfoon weg en gaat het vieren leuk als je dat moet bellen haha

 • 11 jaar geleden Kirsten

  Dinsdag mijn eerste examen, nederlands mmmm! Maar iedereen veel succes =)

 • 11 jaar geleden xNHx

  Jaaa, alle examens beginnen maandag DFashionG!

  De spanning begint bij mij nu toch wel te komen. Vooral geschiedenis zie ik echt tegenop!

 • 11 jaar geleden DFashionG

  Maandag beginnen mijn examens!!

 • 11 jaar geleden stylecutie

  "..vooral als je er moeilijk in bent." je moet inderdaad nog ff oefenen met correcte zinnen in ABN, cynthia

 • 11 jaar geleden stylecutie

  iedereen veel succes! no spang, jullie kunnen het!

 • 11 jaar geleden love_fashiOnX

  volgende week heb ik examens!

 • 11 jaar geleden roozietjuh

  ik heb het nog niet

  ben 13

  maar iedereen zuperveel succ6!!!

 • 11 jaar geleden Emporia

  Ik ben er klaar voor =D Ik heb er nui eigenlijk zin in xD

 • 11 jaar geleden tshirtje

  heey mensen!!

  huh girl_kim hoe kom je erbij dat je 16.5 moet staan? :o

  je moet bij elkaar 11 punten hebben 11/2=5.5 -> 6

  iedereen heeel veel succes!!

  liefs xx shir

 • 11 jaar geleden saska16

  Woei examens! Ik ben er klaar voorr!!

 • 11 jaar geleden iiwii

  girl_kim: JE BENT MIJN HELD!

 • 11 jaar geleden _Yezz

  Over de stof praten met medeleerlingen helpt wel hoor!

  Ik kom elke keer weer dingen te weten die ik over het hoofd gezien had en die dan uiteindelijk gevraagd werden op het examen!

 • 11 jaar geleden girl_kim

  owja nog effe een kleine TIP:

  bijvoorbeeld je staat zo

  nederlands 7

  biologie 5,3

  engels 5,7

  maatschappijleer 7,5

  enzovoort en je wilt weten wat je moet halen voor je examen is het heel makkelijk uit te rekenen namelijk neem cijfer van biologie

  5,3 keer 2= 10.6 en dan 16.5-10.6= 5,9 zou je dan moeten halen

  voor nederlands: 7 keer 2=14 16.5-14= 2,5 zou je dan moeten halen zo reken je dat uit

  want je moet intotaal van je cijfers en je examen samen moet je uitkomen op 16.5

 • 11 jaar geleden girl_kim

  ow ik heb het ook volgende week alleen onze school zijn de eerste die het op de pc mogen maken wij zijn de eerste die dat mogen proberen

  egt zo relax

 • 11 jaar geleden dontknowme

  Mijn vriend heeft het volgende week.. :

 • 11 jaar geleden guessxwho

  Fjuuu... nog 2 jaartjes =D

  Maar verder iedereen Succes!

 • 11 jaar geleden joyce7

  maandag eerste examen! spanning begint nu wel te komen hoor! zometeen nog maar eens een oefenexamen nederlands maken!

  xx

 • 11 jaar geleden jellem

  Ik heb mijn examens al volgende week!

 • 11 jaar geleden Anne__x

  Maandag eerste examen! Hoop echt dat het allemaal goed komt!!

 • 11 jaar geleden MvrxWiietske

  ik sta er allemaal goed voor behalve wiskunde dat word een ramp

  maja je kunt niet meer dn je best doen

 • 11 jaar geleden Rianne2

  nog een klein weekje en dan beginnen de examens! pff wordt denk ik wel zenuwachtig, maar kijk nu al uit naar de vakantieeee :d

 • 11 jaar geleden _me_

  thnx!

  handig!! ik ben al minder gestresst

 • 11 jaar geleden Marlicious

  Succes alemaal ! Achteraf v alt het reeeuze mee. Had zelf lekker veel stress. Maar uiteindelijk ben ik met een SUPER lijst geslaagd. Komt echt goed. Als je klaar bent zit je.. "was dit het eigenlijk? " (geloof me ik kon het niet geloven dat dat zo zou zijn, maar eerlijk waar! Heerlijk dat gevoel)xxx

 • 11 jaar geleden xLara

  Thankgod, nog 2 jaar.

 • 11 jaar geleden Fashi0nQueEn

  Ik begin volgende week..

  ik sta er wel goed voor maar togg stress ik een beetje..

  maar et komt goed:d

 • 11 jaar geleden xRIES

  Ik over 3 jaar, haha, zit nu in 2Havo.

 • 11 jaar geleden Elina

  Ik begin nu nog niet te leren ö het is nog 3 weken en ik bedoel, ik heb ook nog huiswerk, dus mn vriendinnen die nu al begonnen zijn met leren snap ik echt niet :S Ik HAAT leren, als ik nu al elke avond enthousiast zou moeten zitten blokken, dan zou ik depri worden o.O

  najaa, ik weet tog al dat ik voor de helft van mn examens gebuisd ga zijn, maar ik ga tog zakken volgend jaar, dus maakt mij het wat uit xD

 • 11 jaar geleden Ilse

  volgend jaar, maar ik ga ze zeker bewaren

 • 11 jaar geleden Justine_X

  Heh, thanx voor de tips!

  Ik heb maar examens binnen 5weken! Maar toch ... hehe xD

 • 11 jaar geleden Mandy

  dinsdag mijn eerste examen,

  wij hebben maar 2 uur per examen,

  heeeeeel zenuwachtig!

 • 11 jaar geleden Nikolai Lantsov

  Ik heb het 6 jr geleden gedaan en het viel me reuze mee

 • 11 jaar geleden lovedealerr

  Nou kweenie maar als jij een 1.2 mag halen sta je er toch niet slecht voor?

  Ik moet zelf voor mijn slechtse vak een 2.0 halen.

  En ik ben wel diehard aan het leren, maar het komt goed.

 • 11 jaar geleden Linda

  handigg

  k ben volgend jaar aan de beurt

 • 11 jaar geleden patricia

  Maandag me 1e examen..:O

  hoop dat het allemaal goed gaat =)

 • 11 jaar geleden plastic_zakje

  wij worden juist gebelt als we zijn gezakt.. dus iedereen staart dan naar de telefoon van: NIET BELLEN!?!?!

  hahah:P

  Succes iedereen!!!

 • 11 jaar geleden roomske

  Pfff jah kmoe volgende week!! zie het echt nog niet zitte:S

 • 11 jaar geleden ItsRainingMen

  heb het vorig jaar al gehad, nu ff jaartje niets, en volgend jaar wel weer.

  het valt allemaal erg mee hoor!!!

 • 11 jaar geleden madeoff

  goede tips,

  heb zelf ook examen, maandag begint het.

  ik ben heel erg zenuwachtig.

  Maar ikdoe me best en hoop te slagen.

  Iedereen veel succes

  kusjes

 • 11 jaar geleden karennnn

  Volgende week dinsdag heb ik mijn eerste!

  ik ben (gelukkig) helemaal niet zenuwachtig!!

 • 11 jaar geleden Dionne__

  Ik heb nog een week om te leren:S en dan is het zover.. brr ben echt zenuwachtig..

 • 11 jaar geleden Stempel

  maandag eerste examens...

  super super zenuwachtig maar gaat vast lukken!!!

  BEN BLIJ ALS HET AFGELOPEN IS!!!! FINALLY!!!!

 • 11 jaar geleden Jolijn

  dinsdag me 1e examen..(Ned.)

  spannend ..spannend.. bn aleen bang dat ik niet binnen de tijd haal want ben echt slecht met lezen :S

 • 11 jaar geleden Dominique

  sorry hoor als jij een superskinny jeans en een strak shirtje lekker vindt zitten moet je dat toch aan doen!!!

 • 11 jaar geleden mesl

  volgende week maandag moet ik beginnen met mn eerste examen. maar ik ga het allemaal makkelijk halen : D de tips zijn wel relaxt ; )

 • 11 jaar geleden Engel

  Whaaaa.

  Haal het toch. :partyman:

  haha maargoed.

  We doen toch allemaal ons best.

 • 11 jaar geleden Niet

  nog 6 dagen ! en dan tekenexamen

 • 11 jaar geleden Lostmyidentity

  aah ik ook binnekort zo zenuwachtig

  sucses iedereen!

 • 11 jaar geleden Ietje_x

  een paar weken? paar dagen bedoel je.. Ik moet er ook aan geloven......

 • 11 jaar geleden 0oWenno0

  pff, ik moet nog beginnen. komt goed komt goedd

 • 11 jaar geleden JustMyStyle_

  Heb pas binnen 4 weken examens..

  Veel succes iedereen

 • 11 jaar geleden Chiicky

  Ik heb volgende week exmanens..

  En jaa als ik er nu dingen over lees of over na denk word ik ook al zenwuwachtig!!

  Maa et lukt me nu haast nie om te leren met dit mooie weer!

  xx