Tips voor bij het leren / deel 2

Lifestyle door Redactie

Leren is iets dat je vaak moet doen, maar wat vast niet je favoriete hobby is. Je hebt vast wel eens verkeerd gepland en niet goed geleerd voor een proefwerk, SO of examen. En wat nou als je op het laatste moment nog van alles moet leren?! Ik geef je graag wat tips.

1) Begrijpen.
Je kunt het hele boek nóg zo goed doornemen, maar je begrijpt het nog steeds niet. Geef niet op, maar vraag je familie, vrienden en klasgenootjes om hulp. Je kunt ook zoeken naar extra uitleg op Google en Wikipedia.

2) Scannen.
Je hebt vaak niet genoeg tijd meer om het hele boek te leren. Lees dan de tekst of de woordjes snel door en ga op zoek naar de hoofdonderwerpen. Een arceerstift kan dan helpen (als je in je boek mag schrijven). Markeer de belangrijkste dingen; scheid hoofd- van bijzaken. Let op ook goed op dikgedrukte woordjes, formules en jaartallen!

3) Zelf verzinnen.
Lastige namen, jaartallen, formules of plaatsen kun je gemakkelijker onthouden, door er zelf een liedje, woord of verhaaltje van maakt. Bijvoorbeeld de Waddeneilanden (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) vormen samen TV-TAS. Ezelsbruggetjes zijn altijd handig! Op deze site vind je er nog veel meer.

4) Overhoren.
Laat je overhoren door je moeder, zus, of iemand anders. Streep de moeilijke dingen aan of maak er een lijstje van. Deze kun je net vóór de toets nog snel even doorkijken.

5) Rusten.
Het is belangrijk dat je niet tot 11 uur ’s avonds gaat leren, maar dat je er rond 9 uur een einde aan maakt. Want je weet hoe belangrijk het is om genoeg te slapen… Je kunt dan beter in de ochtend een (half)uurtje eerder opstaan.

Nog een paar tips:

- Schrijf voordat je begint met leren even alle stof duidelijk op. Op een A4-tje bijvoorbeeld.

- Als jij alle stof kunt navertellen aan iemand, dan ken je het. Doe dit dus ook! Desnoods voor jezelf.

- Lees alle moeilijke dingen nog een keer door, en probeer deze écht te onthouden.

- Leidt je woordjes af van andere talen, zoals Engels of Frans. Soms lijken woorden uit verschillende talen heel erg op elkaar; doe hier dus je voordeel mee.

- Denk positief en geef niet op! Zeg 10 keer tegen jezelf: “ik kan het!” En leer dan lekker door.

- Hou om het (half)uur een pauze en eet en drink genoeg.

- Laat je niet afleiden door spullen op je bureau, of door irritante familieleden. Ga op een rustige plek zitten en probeer je 100% te concentreren.

- Neem oude toetsen of SO’s nog even snel door, dan weet je wat voor soort je vragen er worden gesteld, en wat je geacht wordt te kennen. Vergeet niet je losse aantekeningen ook te leren!

door Emma