Verbeter je Engels

Lifestyle door Redactie

Veel jonge meiden hebben moeite met het vak Engels. Zo ook Girlscene member Isabelle. Zij mailde me: “zelf heb ik veel moeite met Engels, maar ik oefen dagelijks. Nu hoor ik jullie denken, dagelijks?! Ja, dagelijks. Het is simpel, ik speel veel games en zit veel achter internet. Ook kijk ik veel films. Dit zijn al een paar dingen waar je vaak Engels in tegen komt.”

Isabelle geeft andere meiden die moeite hebben met deze taal een aantal handige en nuttige tips om mee te oefenen!

1. Als je een Engelse film of tv-serie op dvd kijkt, stel dan in plaats van Nederlandse ondertiteling de Engelse ondertiteling in. Door Engels te luisteren en te lezen train je het snel en effectief. Kijk je een film voor de tweede keer? Probeer het dan zonder ondertiteling!

2. Heb je moeite met Engelse brieven schrijven? Check dan deze website. Deze site is erg handig omdat hij het moeilijke werk voor jou doet, en toch steek je er heel wat van op.

3. Moet je Engelse woordjes gaan stampen? Geen nood, www.wrts.nl helpt je er bij.

4. Ga naar de bibliotheek en zoek een leuk Engels boek uit. Niet de allerdikste natuurlijk, begin met een zo dun mogelijke. Als je zinnen niet snapt, geen nood! Pak er gewoon een woordenboek bij. Maar… het beste is als je niet per zinnetje alle woorden gaat op zoeken. Probeer namelijk van het zinnetje een Nederlandse zin te maken met de woorden die je wel kent. Vaak snap je dan de zin al, uit de context, zonder dat je dat ene moeilijke woord hoeft te weten. Kortom: probeer globaal te lezen. 

5. Geen leuke films meer thuis? Ga naar http://s14.alluc.org/, daar staan allerlei Engelse series en films. Sommige met ondertiteling, sommige niet. Er staan ook veel series die wij (nog) niet kennen in Nederland, dus dan loop jij vast voor! 

6. Voor de meiden met een Nintendo DS is het spelletje English Training erg aan te raden. Het is een Nederlandse game waarbij je dictees moet doen om je Engels te trainen.Ook zijn er leuke minigames om te kijken of je het allemaal een beetje snapt.

7. Op school moeten veel meiden luistertoetsen in het Engels doen. Dat gaat vaak als volgt (voor de meiden die het (nog) niet kennen): je hoort een gesprek tussen twee mensen en na afloop van het gesprek (of ondertussen)  moet je vragen maken over het gesprek. Het zijn gelukkig meestal alleen meerkeuze vragen. Hier een link waar je deze toetsen kan oefenen: www.esl-lab.com.

 8. Zoek een Engelse penvriend(in)! Dan leer je écht heel snel en op een superleuke manier Engels en je houdt er nog een vriend(in) aan over.  www.penpalworld.com en www.interpals.net zijn websites voor penvrienden over de hele wereld. Dus erg handig om een gesprek aan te gaan met een 'Engels' persoon.

 9. Kom je echt niet uit een Engelse tekst: check dan http://nl.babelfish.yahoo.com om je woorden/zinnen te vertalen. Let op: hele zinnen worden vaak erg ‘krom’ vertaald. Altijd goed nakijken dus!

 10. Handige tips voor als je voor school Engelse boeken moet lezen: schrijf per bladzijde, of per hoofdstuk als je wat beter Engels kunt, op wat je nou eigenlijk gelezen hebt. Op die manier vergeet je aan het eind niet wat je in het begin gelezen hebt. Het is meteen een handige samenvatting!

11. Grappig en tegelijk leerzaam spelletje: als je op de fiets zit of in de auto, en het is erg saai op de weg, kijk dan om je heen en probeer alles wat je ziet te vertalen naar het Engels. Dus als je bijvoorbeeld een paard ziet staan, denk je ‘horse’. Natuurlijk kun je dit steeds moeilijker maken. 

12. Stel bij al je apparaten de taal Engels als hoofdtaal in. Zo train je onbewust je Engels!

13. Vraag je Engels leraar om extra oefentoetsen, oude examens of de mogelijkheid voor bijles. Wedden dat je leraar je handige tips kan geven?!

14. Als je op vakantie gaat in het buitenland, laat je ouders dan niet alles vragen bij de winkels, maar probeer het ook zelf. Wie weet ziet die leuke barman je dan wel opeens staan (2 vliegen in 1 klap…).

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben!

door Isabelle H.