Bijzondere opleiding: Sportmanagement

Lifestyle door Redactie

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Marjon, zij studeert Sportmanagement.

1. Vertel eens iets over jezelf?

Mijn naam is Marjon, ik ben achttien jaar en woon in Groningen. Ik zit momenteel in het tweede jaar van mijn opleiding, die ik ook volg in Groningen. Buiten mijn opleiding schaats ik en doe ik in de zomer aan wielrennen. Naast het sporten ben ik vaak in de stad te vinden, ga ik graag uit en vind ik het leuk om samen met mijn vriendinnen of mijn vriend tijd door te brengen.

2. Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?

Ik volg de voltijd HBO-opleiding Sportmanagement aan de Hanzehogeschool in Groningen.

3. Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Ik ben al sinds jaar en dag gek van sport. Mijn mentor uit het derde jaar van de middelbare school was afgestudeerd aan de ALO, de sportlerarenopleiding, en volgde in de avonduren de opleiding Sportmanagement. De verhalen die hij hier over vertelde klonken mij geweldig in de oren en sindsdien wist ik dat dat de opleiding zou worden die ik wilde gaan doen.

4. Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?

Op zich is het geen hele bijzondere opleiding. Je krijgt veel gewone colleges over marketing en financieel management, alleen hebben ze hier een sportieve draai aan gegeven. Het meest bijzondere aan de opleiding is dat er vrij weinig meisjes zijn die deze richting op zijn gegaan. Zo zit ik momenteel in een klas met slechts vier meisjes en ben ik binnen mijn stageteam het enige meisje.

5. Vertel eens iets over leuke opdrachten die je op de opleiding hebt moeten doen?

Op dit moment loop ik stage bij Groningen Atletiek, een atletiekvereniging in de stad Groningen. Samen met drie andere studiegenoten moeten wij gedurende dit studiejaar twee atletiekevenementen organiseren. De doelgroep van deze evenementen zijn basisschoolleerlingen uit de groep zeven en acht. Wij bieden hen een Indoor- en Outdoor-atletiektoernooi aan. Op vrijdag 16 januari vond het Indoor-toernooi plaats, waar wij tussen de duizend en elfhonderd leerlingen mochten ontvangen.

Wij zijn nu bezig met het organiseren van het Outdoor-toernooi. Deze wordt gehouden op vier juni. De maximale capaciteit van leerlingen die we kunnen waarborgen ligt op vijftienhonderd man.

Naast deze stage moeten wij gewone colleges volgen en hebben we deze week een Internationale week. Er zijn nu studenten vanuit Duitsland, Oostenrijk en Spanje, waar wij samen opdrachten mee moeten uitvoeren. In het derde studiejaar, volgend jaar, gaan wij naar Keulen toe om daar met de studenten mee te lopen.

6. Vertel eens iets over de omgeving van jouw school?

Aan de rand van de stad Groningen ligt het Zernikecomplex. Dit is de locatie van vrijwel alle Hbo-opleidingen en enkele universitaire opleidingen die zijn te volgen in Groningen. Het is goed bereikbaar, zowel per bus, fiets als met de auto. Als je met het openbaar vervoer reist, is het ongeveer vijftien minuten van het centrum van Groningen. Op het Zernikecomplex ligt het sportcentrum de ACLO, waar studenten de mogelijkheid hebben om te sporten voor een relatief lage prijs.
Binnen ons gebouw zijn ook meerdere sportfaciliteiten. Zo hebben we een topsporthal waar vrijwel alle binnensporten kunnen worden beoefend, een turnzaal met vele materialen en een zwembad.

7. Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?

Als je sport leuk vind, maar liever geen gymleraar wil worden, is dit een superleuke opleiding. Door het management en de vele verschillende colleges die je volgt, word je breed opgeleid en is het mogelijk om zowel binnen de sport als buiten de sport aan het werk te komen. Door de verschillende theoretische onderdelen in combinatie met sportpraktijk, is het eigenlijk nooit saai en zit er genoeg afwisseling in.

Door Marijke