Bijzondere opleiding: Fashion & Management

Lifestyle door Redactie

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Sacha, zij studeert Fashion & Management op het AMFI.

Vertel eens wat je over jezelf …

Mijn naam is Sacha. Ik ben een fashion addict van 19 jaar en ik woon op kamers in Amsterdam. Ik kom oorspronkelijk uit Zwolle en hier ben ik vaak in het weekend. Mijn hobby’s zijn: winkelen, paardrijden en series kijken (Gossip girl, the Hills, Sex and the City).

Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?

Ik ben nu eerstejaars student Fashion & Management op het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Dit is een van de weinige modemanagement opleidingen in Nederland.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Al jaren had ik een passie voor mode. Al mijn geld ging uit naar kleding, keek altijd naar modeprogramma’s en werkte in kledingwinkel ONLY. Ik heb mijn profielwerkstuk gemaakt over Haute Couture en toen merkte ik dat ik dit echt interessant vond. Ik ben opzoek gegaan naar modeopleidingen en toen kwam ik bij AMFI. De richting management sprak mij gelijk aan, want ik ben economisch erg goed. De richtingen Fashion & Design en Fashion & Branding zitten ook op AMFI.

Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?

Het is de enige modemanagement opleiding in Nederland aan een hogeschool. Er is nog een modemanagement opleiding, maar deze is particulier. Dit is ook waarom er een beperkt aantal studenten wordt aangenomen, waardoor je eerst verschillende intakes moet doen voor de opleiding. De opleiding zelf is erg breed. Ik heb bedrijfseconomie, maar ook patroontekenen en naailessen. Zo leer je een groot deel van de mode kennen.

Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt moeten doen?

Het eerste halve jaar zit je samen met Branders en Designers in de klas. Dit deel is algemeen. Je maakt inspiratieboeken maar je maakt ook een prototype. Een prototype is een kledingstuk die je zelf maakt. In het begin kan dit voor een manager een beetje ingewikkeld zijn, maar je leert al snel hoe je moet tekenen en naaien. Ik had dit eerst nog nooit gedaan en was bar slecht in tekenen, maar ik kan nu best goed naaien en ik kan zelfs redelijk tekenen.
In het tweede halve jaar kom je in je eigen management klas en ga je in een projectgroep een collectie opzetten voor een merk, maar niet voor een kledingmerk. Zo hebben wij een collectie bedacht voor Nespresso. Je begint met het concept en uiteindelijk maak je een kleine collectie.

Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?

Wanneer je een passie voor mode hebt en je hier iets mee wilt gaan doen, moet je zeker naar AMFI. Je leert veel over de verschillende kanten van de mode en wanneer je bent afgestudeerd op AMFI heb je een grote kans op een goede baan. Een voordeel is dat je een netwerk creëert, omdat je met verschillende mode richtingen op een school zit. Dit kan later heel handig van pas komen.
Eventuele nadelen zijn dat je heel erg veel tijd aan school moet besteden. Je zit bijna elke dag op school en je moet veel thuis doen. Ook zitten er veel meisjes op deze school, maar ik persoonlijk vind het erg gezellig!