Lifestyle

Britt zit op Highschool in Amerika

Mijn naam is Britt en ik ben 18 jaar. Net als veel van jullie ga ook ik naar school. Het verschil is alleen, dat ik dit jaar op een High school in Amerika zit!

Na 4 jaar mavo en 2 jaar havo had ik geen zin om meteen een hbo opleiding te doen. Maar een heel jaar werken was ook niets voor mij. Op een avond zei ik voor de grap tegen mijn moeder dat ik na mijn examens een jaar high school in Amerika wou doen, en die reageerde ontzettend enthousiast. Ik schreef me in bij STS-highschool (www.sts-highschool.nl), een organisatie die je kunt inhuren en die alles voor je regelt. In januari kreeg ik een gesprek over hoe het allemaal in zijn werk ging, en na het gesprek werd ik nog enthousiaster. Ik maakte een brief en fotocollage over mij en mijn leven en toen was het afwachten wie mij als gastgezin voor een jaar zou willen opnemen…

Op 24 juni kwam het verlossende mailtje: ze hadden een gastgezin voor me gevonden. En nu woon ik sinds 6 augustus bij Sandy Singh, een alleenstaande vrouw van 52 jaar die samen met haar 5 hondjes in St. Cloud woont (een half uurtje rijden van Orlando).

Mijn school heet St. Cloud High school en ik zit in het laatste jaar en ben dus een senior. De school is echt heel anders dan in Nederland, en in mijn ogen een stuk leuker. Ten eerste zijn er echt superveel vakken waar je uit kan kiezen. Het algemene niveau in Amerika ligt lager dan dat in Nederland, maar je kunt wel speciale vakken kiezen, zoals Honor (iets moeilijker dan normaal) en Advance Placement (dat zijn zogenaamde collegevakken, die ze ontzettend serieus nemen). Je moet verplicht een English-, History-, Science- en Math-class nemen, maar je kunt uit heel veel soorten kiezen. En dan heb je ook nog 2 keuzevakken. Ook de leraren zijn stukken vrolijker!

Ik begin de dag om 5.50 en na een beetje haasten neem ik om 7 uur de schoolbus. Mijn eerste les is om half 8; Creative Writing, gevolgd door Anatomy & Physiology Honors. Daarna AP Microeconomics, Geometry Honors en Drama. Dan heb ik lunch (je hebt hier maar één keer per dag pauze) en AP English Literature en tot slot AP Government. De AP vakken zijn wel wat moeilijker dan de normale vakken. Ik denk dat je het een beetje zo kunt zien: normale vakken zijn op vmbo-niveau, onors tussen vmbo en havo in, en AP's op havo niveau. Gelukkig sprak ik al goed Engels dus ik kan alles redelijk bijhouden.

De leraren zijn gek op huiswerk en op toetsen, je krijgt echt super veel cijfers dus dat is wel even wennen naar alleen maar tentamens gewend te zijn. En de boeken zijn echt super groot en zwaar. Mijn school bestaat uit allemaal losse gebouwtjes dus dat is soms haasten. Verder zijn de jongeren in de klas super rustig en iedereen doet gewoon mee, of doét alsof hij mee doet :-) Iedereen is ook aardig tegen me, omdat ze het sowieso geweldig vinden dat ik uit een ander land kom, en dan ook nog eens uit ‘het land waar alles mag’ (haha), dus vrienden zijn zo gemaakt.

In Florida hebben ze helaas sinds 2 jaar een dresscode, wat betekend dat je in de kleuren van je school een blouse of polo (of iets met een kraagje), een donkere jeans of een kaki of navy blue broek moet dragen. Schoenen zonder achterkant zijn verboden en toen ik afgelopen week op hoge hakken liep kreeg ik ook op mijn kop omdat ze te hoog waren. Dus dat is jammer.

Na school ga ik meestal msn’en en mailen met mijn ouders, vrienden, vriendinnen en mijn vriendje en daarna even slapen omdat ik zo moe van mijn schooldag ben die elke dag tot half 3 duurt. Behalve op woensdag, dan zijn we om half 2 uit. 's Avonds maak ik huiswerk en kijk ik tv shows (met om de 7 minuten reclame, zucht).

In het weekend ga ik het liefst naar de Mall, het winkelcentrum. Ondanks dat de Amerikanen me ontzettend hebben teleurgesteld met hun casual kleding stijl (alleen maar shorts met teenslippers of sneakers) hangen de winkels wel vol met geweldige dingen. En alles is veel goedkoper dan in Nederland!

Ook is het gezellig om op vrijdag avond naar de footballgame te gaan want daar kom je echt iedereen tegen en het is precies zoals in de film, compleet met een band en cheerleaders. En verder gaan we natuurlijk naar de film, maar echt 'uitgaan' is er niet bij, want je moet 18 zijn om binnen te komen in clubs (ik ben een van de weinige scholieren die al 18 is) en 21 om alcohol te mogen drinken.

Behalve dat de Amerikanen me hebben teleurgesteld met hun kledingstijl, had ik ook wel iets meer van de cheerleaders verwacht. Want ben je een cheerleader, dan zegt dat niet dat je meteen populair en knap bent (zoals we van de films gewend zijn). Veel cheerleaders zijn helemaal niet knap en slank en de pakjes zijn echt niet mooi. Het is een stuk populairder om een 'echte sport' te spelen, als soccer, softbal of cross country. De football jongens zien er wel verzorgder uit dan de rest van de jongens, maar ik vind niet dat er echt leuke jongens bijzitten.

Ik had in het begin behoorlijk wat heimwee, omdat ik 3 weken in Amerika was voordat de school begon, en als ik me verveel krijg ik snel heimwee. Gelukkig heb ik daar nu geen last meer van. Ik hou een weblog bij (www.brittplanken.waarbenjij.nu) waar ik elke week uitgebreid vertel over mijn leven hier, zodat mijn familie en vrienden op de hoogte blijven.

Amerikanen hebben behoorlijk last van de kredietcrisis. Zo is er een meisje in mijn klas die uit haar huis wordt gezet. Maar ikzelf doe veel leuke dingen. Afgelopen weekend ben ik met Sandy’s zus en nichtje voor 3 dagen naar West Palm Beach geweest, ik ga over 2 weken naar Universal Studios en in november gaan we een cruise van 9 dagen door het Caribische gebied maken. Ook ben ik blij met mijn eigen kamer, eigen badkamer en het zwembad.

Ik denk dat ik echt ontzettend mazzel heb gehad dat Sandy mij heeft gekozen, want ik heb super veel vrijheid. Ik heb maar twee taken; na schooltijd de hondjes uitlaten en de vaatwasser uitruimen. En als ik vind dat mijn kamer en badkamer een rotzooi zijn moet ik dat natuurlijk ook zelf doen. Als ik met vrienden uit wil gaan, vindt ze het alleen maar leuk voor me en ik heb geen 'thuis-kom-tijd'. Ook ben ik blij dat Sandy niet naar de kerk gaat, in tegenstelling tot veel Amerikaanse gezinnen, want ik ben zelf niet religieus. Dat zijn allemaal dingen die je niet zelf kan kiezen, dus het is altijd maar de vraag waar je terecht komt (al kun je niet zomaar gastouder worden, dus het zijn wel normale mensen, haha ;-))

Tot nu toe vind ik het echt superleuk hier en ik kan het bijna iedereen wel aanraden. Ik heb gekozen om een jaar na mijn examen eraan vast te plakken, maar je hebt soms ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld je derde jaar in een ander land door te brengen (je hebt keuze uit heel veel landen). Dus wil je er een jaartje tussen uit, dan is dit echt heel tof!

Door Britt

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved