Bijzondere opleiding: pedagogische wetenschappen

Lifestyle door Redactie

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Lotte, zij studeert Pedagogische wetenschappen & Onderwijskunde op de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Vertel eens wat je over jezelf …
Ik ben Lotte, 19 jaartjes jong en mijn grootste hobby is streetdance. Dit doe ik al sinds ik 5 jaar ben ongeveer en doe het nog steeds met heel veel plezier. Verder ben een echt gezelligheidsdier. Eten, cocktails drinken & terrassen met vriendinnen en het nodige disco-/kroegbezoek sla ik dan ook niet af.

Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?
Ik doe Pedagogische wetenschappen & Onderwijskunde op de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Hoe ben je daar zo bij gekomen?
Zoeken, zoeken, zoeken, zoeken. Ik wilde altijd iets met mode of toerisme gaan doen. Mode viel bij mij al snel af toen ik wat ouder werd. Ik vond mezelf niet creatief genoeg, vond het té eenzijdig en ik zag het mezelf niet tot mijn 65e doen. Toerisme vond ik uiteindelijk ook te zakelijk en de kans dat ik de nieuwe Floortje Dessing leek me nou ook niet bepaald heel groot. In 6VWO kwam ik na lang zoeken uit op Pedagogische Wetenschappen. Een 'zorgberoep' sprak mij wel aan, maar ik wilde geen arts o.i.d. worden. En dus leek mij het beroep (ortho)pedagoog heel interessant.

Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?
Het is zo leuk omdat je veel leert van kinderen. Eigenlijk kan ik mijn studie beter omschrijven als 'Orthopedagogiek', want dat is waar wij ons voornamelijk mee bezig houden. Orthopedagogiek houdt zich bezig met alles wat afwijkt van de normale ontwikkeling van een kind, dus onder andere autisme, dyslexie, verstandelijk en lichamelijk gehandicapten, probleemjongeren, etc. Onderwijskunde richt zich, zoals het woord al zegt, op het onderwijs. Je leert dan bijvoorbeeld hoe je beleid moet voeren op een school.
Daarnaast kun je er veel kanten mee op. Omdat de studie op universitair niveau is zit er ook een wetenschappelijk deel aan, wat de studie heel veelzijdig maakt. Je leert vrijwel alles over leer- en ontwikkelingsproblemen. Veel meiden van mijn studie willen de kant op van autisme en verstandelijk gehandicapten. Je komt dan terecht bij bijzondere instellingen die zich hiermee bezighouden, de GGD, op scholen, oftewel overal en nergens. Ik wil graag de kant op van jeugdcriminaliteit, probleemjongeren, etc. Dan kom je dus te werken bij bijvoorbeeld justitiële jeugdinrichtingen of Bureau Jeugdzorg.

Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt moeten doen?
Ik zit nu in mijn tweede jaar en zit dus nu nog in het 'theoretische' gedeelte van mijn studie. Pas in het 3e jaar en mijn master komt het praktische gedeelte en ga ik ook stage lopen. Vorig jaar heb ik wel al een klein project gedaan. Ik heb toen met een groep onderzoek gedaan naar de invloed van de media op het zelfbeeld en ideaalbeeld van jongeren rond de 14 en 15 jaar. We hebben toen met behulp van enquêtes onderzocht of meiden bijvoorbeeld heel onzeker waren over zichzelf of eetproblemen hadden als gevolg van het schoonheidsideaal dat in de media wordt geschept van mannen en vrouwen. Onderzoeken leek mij echt heel saai, maar achteraf was het toch nog best interessant en leerzaam.

Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?
Omdat je er gewoon heel veel kanten mee op kan. Je kunt er bijvoorbeeld ook psycholoog mee worden. Uiteraard moet je gewoon Psychologie gaan studeren als je dat wilt worden, maar veel mensen die bijvoorbeeld voor die studie zijn uitgeloot gaan Pedagogische wetenschappen doen omdat het zo goed aansluit bij Psychologie.
Daarnaast is het werk met kinderen ook gewoon heel erg leuk en het is absoluut niet zo dat je in je latere beroep niet met kinderen werkt omdat je een universitaire studie hebt gedaan. Ik hoor dit vooroordeel vaak, maar dat klopt niet. We kennen kinderen heus niet alleen van papier, we zien ze ook echt!