Bijzondere opleiding: goudsmid

Lifestyle door Redactie

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Daisy, zij studeert voor goudsmid!

Vertel eens wat je over jezelf …

Mijn naam is Daisy, ik ben 19 jaar. Ik woon op kamers in Schoonhoven, waar ook mijn school zit. Ik zit op kamers omdat het reizen veel tijd kost, en ik woon best een eind van Schoonhoven af. Ik zit nog met 3 andere meiden in een studentenhuis, die mijn beste vriendinnen geworden zijn. Oorspronkelijk kom ik uit Nederhorst den Berg, en mijn hobby’s zijn goudsmeden, tekenen, schilderen, muziek en winkelen. .

Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?

Ik doe de opleiding goudsmid ondernemer niveau 4 MBO. Ik zit nu in het laatste jaar. Dit is op de Vakschool Schoonhoven. Op de Vakschool hebben ze meerdere opleiding, onder andere goudsmeden, zilversmeden, juwelier, uurwerktechniek en glazenier. Als je de op de Vakschool Schoonhoven kiest voor de opleiding goudsmeden, ben je vooral bezig met ontwerpen, maken en repareren van sieraden. Niet alleen in goud, maar ook in zilver, aluminium en meerdere materialen. Je moet het leuk vinden om met je handen mooie dingen te creëren. Behalve het praktijkvak goudsmeden krijg je in de opleiding ook vakken als tekenen, ruimtelijk vormgeven, kunstgeschiedenis en edelsteenkunde.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Ik ben mijn hele leven al creatief bezig. Omdat ik een keuze moest maken in mijn examenjaar, ben ik een aantal creatieve scholen gaan bezoeken, waaronder de Vakschool. Uiteindelijk heb ik hiervoor gekozen, omdat het mij erg leuk leek. Eigen sieraden ontwerpen en vervaardigen, dat is wat ik wilde. En nog steeds heb ik het naar mijn zin.

Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?

Ik werk veel met edele metalen, en dat is al bijzonder. Dat je zomaar een plaat goud of zilver in je handen hebt, waarvan je zo een mooi sieraad kan maken. Ook werk ik met edelstenen. Die worden toegepast in sieraden, en ik heb ook het vak edelsteenkunde, daar leer je echt alles over veel edelstenen.

Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt moeten doen?

Ik heb al heel veel leuke opdrachten achter de rug! In het eerste jaar heb ik leren zagen, solderen, enz. Ik heb toen zilveren sieraden leren maken. In het tweede jaar mocht ik ook gouden sieraden maken, dat was erg spannend, want goud is een kostbaar materiaal. Ik heb al ringen, broches, colliers, armbanden, manchetknopen, oorhangers en oorknoppen gemaakt. In de eerste en tweede kreeg ik ook het vak zilversmeden, om eventueel door te stromen. Ik heb met dit vak een bakje gemaakt, een zilveren lepel gesmeed, en een beker gemaakt. Ook met ruimtelijke vormgeving en tekenen heb je leuke opdrachten, in speksteen, klei, was, enz. werken, en met tekenen krijg je ook technisch tekenen (bijvoorbeeld het ontwerpen van een sieraad) maar ook vrije opdrachten.

Vertel eens iets over de omgeving van jouw school?

De omgeving van mijn school is erg gezellig, want er wonen heel veel studenten op kamers in de stad. Schoonhoven is al eeuwenlang de Zilverstad van Nederland. Dit betekent dat, naast de zilverindustrie, er veel goud- en zilversmidateliers te vinden zijn in Schoonhoven. Ook het Nederlands Goud- Zilver- en Klokkenmuseum staat in deze stad aan de Lek. Elk jaar vindt op 2e pinksterdag de Nationale Zilverdag plaats. Met deze dag kan je de school bezoeken, veel leerlingen tonen dan hun sieraden, en in de stad zelf staan er allerlei kraampjes met edelstenen, goudsmeden, zilversmeden, noem maar op.  De Vakschool staat al meer dan honderd jaar in Schoonhoven.

Waarom andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?

Als je creatief bent, technisch inzicht hebt en je houdt van sieraden, is deze opleiding geschikt voor jou.

Geelgouden manchetknopen

Emaille