Bijzondere opleiding: filmacteur

Lifestyle door Redactie

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Jackie, zij doe de opleiding Filmacteur van Hugo Metsers en het Mediacollege in Amsterdam.

Vertel eens wat je over jezelf …

Ik ben Jackie Trommelen en ben 16 jaar oud. Mijn hobby's zijn acteren, films kijken, boeken lezen en nog veel meer. Ik houd ervan om met mijn vrienden leuke dingen te doen, en zij zijn dan ook heel belangrijk voor me. Ook is mijn familie heel belangrijk voor me.

Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?

Ik doe de opleiding Filmacteur van Hugo Metsers en het Mediacollege in Amsterdam

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Al vanaf het begin dat we moesten gaan denken aan een vervolgopleiding wilde ik een theateropleiding doen. Op een dag kwam mijn tante naar mij toe met een stuk uit de krant over de opleiding, en nam mij mee naar de open dag. Daar mocht ik mij voorstellen voor de camera, terwijl andere mensen toekeken en ondanks de zenuwen voelde het meteen goed. Sinds toen was die opleiding mijn eerste keus. Wat wel vervelend was, was dat de opleiding helemaal in Amsterdam ligt en ik woon in Rotterdam!  Maar mijn familie helpt me goed; ook hebben zij mij heel goed gesteund tijdens de auditie periode, waarin ik heel zenuwachtig was. Gelukkig was ik door alle twee de rondes heen en werd ik na het intakegesprek aangenomen op de opleiding.

Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?

Mijn opleiding is de eerste opleiding tot filmacteur in Nederland. Acteren voor een camera is heel anders dan acteren op een toneel, het is meer een specialisatie in acteren. Je hebt ook telkens andere speldocenten die allemaal hun eigen interpretatie meegeven van acteren. Normale vakken krijg je ook, maar het is absoluut geen opleiding waarbij je heel de week in een lokaal zit. Je krijgt veel verschillende vakken zoals streetrunning, yoga, lichaamsbewustzijn en dans. Later krijgen we ook filmvechten. Je wordt dus een ‘allround acteur’! 

Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt moeten doen?

Aan het begin van het jaar hadden we eerst een lange tijd werkveld oriëntatie, waarbij we allemaal excursies deden naar plekken die te maken hadden met ons werkveld. We gingen bijvoorbeeld naar het filmfestival in Vlissingen, mochten kijken achter de schermen bij Goede tijden Slechte tijden en hebben gesproken met regieassistenten en producers van productie bedrijf Shooting Star Filmcompany, van onder andere de films Radeloos, Pietje Bell en Lover or Loser. Aan het einde van het jaar gaan we een soort RTL Boulevard namaken, een paar mensen worden de presentatoren en de andere gaan kleine nieuwsfilmpjes maken. Allemaal heel leuk!

Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?

Het is echt niet altijd een makkelijke opleiding, en je moet niet denken ‘oh, een beetje acteren, dat kan ik ook!’ Want zo gaat het niet. Maar naast dat het een zware opleiding is, is het ook een hele leuke opleiding, waarin je veel leert en veel leuke mensen ontmoet. Je doet veel levenswijsheid op in deze opleiding en je leert jezelf heel goed kennen! Heb je daarnaast nog talent en ben je super gemotiveerd, dan is deze opleiding ook wat voor jou.