Bijzondere opleiding: Design Academy

Lifestyle door Redactie

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer iemand die studeert aan de Design Academy in Eindhoven.

Vertel eens wat je over jezelf…

Ik 19 jaar oud. Vroeger woonde ik in Venlo, sinds kort woon ik in Eindhoven. Ik ben hier heen verhuisd omdat ik ben begonnen aan de Design Academy Eindhoven. Mijn hobby's zijn voornamelijk creatief bezig zijn, naar muziek luisteren en plezier maken met mijn vrienden en vriendje.

Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?

De opleiding die ik volg leid je op tot een ontwerper. Dit houdt in dat je leert vormgeven. De expertise van afgestudeerde varieert van grafisch, interieur- en productdesign, stedenbouw, trendvoorspelling, autodesign en het ontwerpen van nieuwe media. Ik volg deze opleiding op de Design Academy Eindhoven (DAE).

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Ik ben bij deze opleiding uitgekomen omdat altijd al veel bezig ben geweest met vormgeven. Het was mijn hobby. Als eerste ging ik kijken bij een aantal reguliere kunstacademies. Het sprak me allemaal wel redelijk aan maar ik wilde geen kunstenaar worden. Ik ben niet zo'n zweverig typ, ik ben eigenlijk best down to earth. Tot deze conclusie gekomen realiseerde ik me dat een reguliere kunstacademie niet mijn ding was. Ik zocht verder en kwam uiteindelijk uit bij de DAE. Ik was verkocht na de open dag. Dit was precies wat ik wilde. Leren ontwerpen met de mogelijkheid om commerciële producten te maken.

Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?

De opleiding heeft een zeer strenge toelatingsprocedure. Elk jaar worden er maar ongeveer 150 leerlingen aangenomen, terwijl er mensen van over de hele wereld toelating doen. Het bijzondere aan mijn opleiding is dat het de enige school in Nederland met zeer specifieke ontwerprichtingen is. Er zijn in totaal 8 afstudeerrichtingen. Een aantal richtingen zijn: Man and communication, wat vooral grafisch werk is. Man and public space, denk aan stedenbouw maar ook kleding, alles wat in de openbare ruimte past. Man and living, meubel en product ontwerp. En omdat we een behoorlijk aantal internationale studenten hebben krijgen we vanaf de tweede in het Engels les. Is je Engels niet goed genoeg, dan krijg je extra les in de eerste.

 Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt  moeten doen?

Elk jaar is opgebouwd uit 4 richtingen, atelier, lab, forum en markt. Er zijn telkens twee klassen die dezelfde richtingen doen (in totaal 8). Het rouleert telkens. Ik zit nu nog in de eerste richting, atelier. Een aantal opdrachten die ik tot nu toe heb gehad: een buiten meubel ontwerpen voor een horecabedrijf naar eigen concept, een liggende gestalte van stof, naaktschilderijen, de gehele klas na tekenen. En nog veel, en veel meer. Andere klassen uit het eerste jaar hebben onder andere al tegels gemaakt, binnen meubel, twee stoelen, vliegtuigjes en nog veel meer. Het is vrij moeilijk om concrete opdrachten te noemen omdat alles heel erg vrij is. Iedereen heeft een andere interpretatie, hierdoor is het werk erg verschillend. Je kiest pas in het tweede jaar een richting. Het eerste jaar bestaat uit de basis leren. Om een goede indruk van de academy te krijgen kan je naar de Graduation shows kijken tijdens de Dutch design week. Helaas is hij pas geweest, dus zal je moeten wachten tot volgend jaar.

Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?

Het is echt super! Ouderejaars kijken ook totaal niet op je neer. Het gebouw kent geen klaslokalen, alles is open, de mensen dus ook. Als je bestand bent tegen een hoop stress en goed werk kan produceren op korte termijn (denk 2 schilderijen van 2 x 1.5 m, 5 klei objecten, 2 tekeningen, en textiel bewerking in een week). Je creatief bent, en graag wilt ontwerpen, dan is dit echt een opleiding voor jou!