Bijzondere opleiding: luchtvaartdienstverlening

Lifestyle door Redactie

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Marit, zij doet de opleiding luchtvaartdienstverlening in Zwolle, om stewardess te worden.

Vertel eens wat je over jezelf …

Mijn naam is Marit en ik ben 17 jaar oud. Mijn hobby’s zijn films kijken, muziek luisteren en veel dingen met vrienden doen.

Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?

Mijn opleiding heet International Aviation Services. Dat is de tweetalige opleiding voor luchtvaartdienstverlening; om stewardess te worden, dus.  Deze volg ik op het Deltion College in Zwolle. Nu zit ik in het eerste jaar.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Al toen ik klein was leek stewardess mij een geweldig beroep, maar ik had nog nooit gevlogen. Dus eigenlijk durfde ik het niet. Mijn vader keek vaak naar programma’s waarin ze gingen uitzoeken hoe een vliegtuig was neergestort, en dat maakte me bang. Toen ik voor het eerst ging vliegen met mijn vader, ben ik huilend het vliegtuig ingestapt omdat ik het zo eng vond. Uiteindelijk ben ik mijn vader heel dankbaar; ik heb nu vaker gevlogen en ik vind het echt geweldig. Ze zeggen ook dat vliegen verslavend is. Nu weet ik zeker dat ik stewardess wil worden en de juiste opleiding heb uitgekozen!

Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?

Mensen denken vaak dat stewardess zijn heel saai is. ‘Het is gewoon serveren in de lucht.’ Maar er komt veel meer bij kijken. Zo moet je bijvoorbeeld ook zorgen dat iedereen veilig overkomt, dat de mensen gerustgesteld zijn en je moet ze natuurlijk kalm kunnen houden. Of de mensen gerustgesteld zijn ligt ook aan jezelf. Als je zelf heel druk en zenuwachtig bent, hebben de mensen snel een vermoeden dat er iets aan de hand is. Daarom leren wij ook om heel overdreven Engels te praten. Dat komt rustiger over. De opleiding is ontzettend leuk, maar ook heel moeilijk. We krijgen heel veel les in het Engels. Deze opleiding is ook nog eens heel breed, zodat je ook nog in hotels kan werken als dat wilt.

Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt moeten doen?

Qua stages doen we in het eerste jaar nog niet zo veel. Binnenkort gaan we een week stage lopen op Schiphol. Daar heb ik ontzettend veel zin in! Pas in de andere leerjaren gaan we echt op stages naar het buitenland. Dat lijkt me ook heel gaaf, ver van huis. De culturen van een ander land ontdekken en natuurlijk leren om de taal beter te spreken. Eén dag in de week moeten we in ons uniform naar school toe. Als we excursies hebben moeten we ons pak ook aan. Zelf vind ik wel leuk om het pak aan te hebben. Iedereen ziet dan bij welke school je hoort en welke opleiding je doet. Het is wel zo dat er jongens zijn die dan natuurlijk gaan vragen wanneer het vliegtuig gaat stijgen. Of dat ze je aanstaren vanwege de blote benen, maar dat houd je nou eenmaal.

Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?

Mensen zouden moeten begrijpen dat stewardess meer is dan bedienen in de lucht en dat er nog heel veel bij komt kijken. Het wordt ook vaak gezien als een meidenberoep, maar er zijn zat jongens op de opleiding. En het is zeker een heel leuke opleiding…!