Bijzondere opleiding: Amsterdamse Jeugdtheaterschool

Lifestyle door Redactie

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Shelley, ze volgt een parttime opleiding toneel bij de Amsterdamse Jeugdheaterschool in Amsterdam.

Vertel eens wat je over jezelf…

Ik ben Shelley Brandjes en ik ben 18 jaar oud. Ik woon bij mijn moeder in Amstelveen. Mijn hobby’s zijn toneelspelen, dagdromen, lekker gek doen, genieten van mooie muziek en van de lente!

Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?

Ik volg een parttime toneelopleiding op de Amsterdamse Jeugdtheaterschool. Deze lessen vinden plaats op vrijdagavond, de gehele zaterdag en zondag.

Je krijgt les in spel, beweging, zang en filosofie. In december heb je een open les waarbij ouders/familie/vrienden mogen komen kijken naar de lessen. Aan het eind van het jaar heeft elke klas een eindpresentatie die geshowd mogen worden in het Rozentheater te Amsterdam. Verschillend in welk jaar je zit krijg je bijvoorbeeld in je tweede jaar les in stemtraining, in je derde jaar les in theatergeschiedenis en in je vierde jaar les in ruimtelijke vormgeving.

In totaal heb je 5 jaar les waarvan je eerste jaar een oriëntatiejaar is en de andere jaren opleidingslessen zijn. Je kunt daarna of tijdens eventueel meedoen aan de productieklas of een werkplaats.

Een productieklas is een klas waar je het hele jaar naar een productie werkt. Dit jaar is dat Richard derde van William Shakespeare. Bij bijvoorbeeld de werkplaats ‘spelen met tekst’ krijg je uitsluitend les in spel. Er wordt gewerkt aan de hand van theaterteksten, poëzie en literatuur.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Ik wou altijd al heel graag toneellessen volgen maar wist niet zo goed waar. Totdat ik aan een jongen van mijn middelbare school vroeg waar hij toneellessen volgde. Hij vertelde mij dat hij op de Amsterdamse Jeugdtheaterschool zat. Ik had op de site gekeken en zag al gauw dat het de school was waar ik naartoe wilde.

Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?

Het bijzondere aan de opleiding is, is dat je niet perse ervaring met toneel hoeft te hebben en dat je daar vooral komt omdat je toneel super leuk vindt. Of je nou kan acteren of niet!

Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt  moeten doen?

Afgelopen november vond de Showroom en de theatersportwedstrijd plaats in het Rozentheater. Je mag aan de Showroom deelnemen vanaf je derde jaar. De Showroom is een wedstrijd waarbij leerlingen met hun klas van de Amsterdamse Jeugdtheaterschool strijden om de beste scene die ze zelf in elkaar hebben gezet. De scene mag maximaal vier minuten duren en het verhaal moet origineel zijn. Mijn groep heeft hier aan meegedaan en werd derde. De theatersportwedstrijd is een wedstrijd waarbij je met twee groepen strijd om de beste improvisatie met als jury: het publiek. Omdat ikzelf improvisatie het leukst vind om te doen, had ik er auditie voor gedaan, werd ik uitgekozen, zat ik in team BLAUW en had de wedstrijd samen met mijn team gewonnen!

Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?

Als je echt van toneel houdt maar je hebt nog niet zoveel ervaring, dan moet je hier zeker opgaan omdat je heel veel plezier beleeft en er heel veel leert. Je moet je er wel volledig voor inzetten en je kan echt niet te laat komen! Als je je wilt inschrijven kan dat pas weer in het nieuwe schooljaar.

door Shelley