Bijzondere opleiding: Slavische talen en culturen

Lifestyle door Redactie

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Maria, zij doet Slavische talen en culturen in Leiden.

Vertel eens wat je over jezelf. Hoe oud ben je, wat zijn je hobby’s…
Mijn naam is Maria, ik ben 22 jaar en studeer in Leiden. Ik ben geboren in Rusland, en op mijn 14e verhuisd naar Nederland. Hier heb ik VWO afgerond met profiel Natuur & Gezondheid. Daarna ben ik gaan studeren. Mijn vrije tijd besteed ik voornamelijk aan leuke activiteiten met vrienden, winkelen, lezen, dansen en sporten. Ook ben ik het hoofd van de studievereniging, waar veel van mijn tijd naar uitgaat. Daarnaast doe ik studentassistenschap, part-time werk op de universiteit, waarbij ik colleges geef aan de eerstejaarsstudenten, erg leuk! Ondanks de drukte ben ik ook een vaste bezoeker van Girlscene.nl.
 
Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?
Ik ben derdejaars studente van de opleiding Slavische talen en culturen in Leiden. Dit is één van de drie opleidingen in Nederland, waar je op een universitair niveau het Russisch kan leren en de studie over Rusland volgt. Je moet erbij denken aan literatuur, cultuur en taalkunde. Ook biedt Leiden de opleiding Ruslandkunde, waar je meer ingaat op politieke, economische en historische aspecten van het land. Deze twee opleidingen zijn nauw aan elkaar verbonden en hebben een gemeenschappelijke staf en bestuur. In het eerste jaar zit je allemaal nog bij elkaar, en is de opleiding vooral gericht op de taalverwerving, grammatica en spreekvaardigheid. Daarnaast krijg je veel inzicht in geschiedenis van Rusland, de literatuur, de taalkunde en een inleiding in Ruslandkunde. In het tweede jaar moet je de richting kiezen. Mijn voorkeur ging naar Slavistiek, aangezien mijn interesse voornamelijk in de taalkunde ligt.
 
Hoe ben je daar zo bij gekomen?
Deze opleiding lag erg voor de hand, aangezien ik de taal van huis uit vloeiend beheers. Daarnaast had ik veel interesse in het ontstaan en ontwikkelen van de taal, en natuurlijk de Russische literatuur die wereldbekend is. Ik heb me in mijn examenjaar goed georiënteerd en wist in principe meteen dat ik het in Leiden wilde doen. De opleiding heeft geen profieleisen, dus kon ik met mijn profiel N&G ook Slavistiek gaan volgen.
 
Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?
Mijn opleiding is relatief klein. In het eerste jaar beginnen er ongeveer 35 studenten mee. Echter de helft haalt zijn eerste jaar. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de taal moeilijk is en heel veel tijd en energie vraagt om er goed bij te blijven. Doordat de opleiding zo klein is, is het nogal knus en gezellig, iedereen kent elkaar. Ook hebben we een heel leuke studievereniging genaamd MOST, en organiseren we leuke studiegerichte activiteiten voor de studenten en Rusland-liefhebbers. Ook vind ik mijn opleiding bijzonder, omdat het niet het meest voor de hand ligt het Russisch te gaan studeren, en zijn er maar weinig mensen, die over het bestaan van deze opleiding weten.
 
Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt moeten doen?
In principe is mijn opleiding heel academisch. Dat houdt in dat je behalve de taal weinig praktijk opdoet. Voor de taalcolleges moet je vaak de krantenartikels lezen, video's bekijken en naar de radio luisteren. Voor andere vakken moet je vooral veel papers schrijven en als oudejaars veel onderzoek doen. Dat onderzoek kan zowel op het gebied van taalkunde, waarbij je nagaat hoe een taalverschijnsel tot stand is gekomen of welke gemeenschappelijke kenmerken bijvoorbeeld het Nederlands en het Russisch hebben. Dat zijn er namelijk veel, aangezien beide talen van één oertaal afstammen, Proto-IndoEuropees. Ook kun je een onderzoek doen naar de economiegroei of het binnenlandse of buitenlandse politieke beleid van Rusland. Er zijn ook stages mogelijk in zowel Rusland als Europa. De leukste aan mijn opleiding is het verblijf in Rusland in het tweede jaar, 3 maanden in Sint-Petersburg. Omdat je in februari vertrekt, maak je een echte Russische winter mee.
 
Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?

Zoals ik al zei, is deze opleiding niet heel bekend, en weten de mensen, die geïnteresseerd zijn in Rusland, niet eens dat er een mogelijkheid is om een studie te doen over dit land en de taal. Als je interesse hebt voor Rusland of het Russisch, voor een land dat enerzijds zo dichtbij is, anderzijds heel exotisch voor Europeanen is, je wilt een vreemde taal leren maar je vindt Engels, Frans of Duits toch te dichtbij liggen, is deze opleiding helemaal gemaakt voor jou. Als je aanleg hebt voor talen, gaat deze opleiding je makkelijk af. De studievereniging steunt ook in veel opzichten, en je hebt een leuk, klein groepje studenten om je heen die dezelfde interesse hebben. Daarnaast krijg je colleges van heel goede docenten, die met veel enthousiasme je interessante stof willen bijbrengen.