Hoe bereid je je voor op... een open dag of intakegesprek

Lifestyle door Redactie

Wanneer je op de middelbare school zit en je zit in je eindexamenjaar, dan ga je in dat jaar op zoek naar een vervolgopleiding. Je kijkt bij open dagen en uiteindelijk beland je bij een intakegesprek. Wij hebben de beste manieren om je daarop voor te bereiden, hieronder op een rijtje gezet. Succes!

Bij een open dag hoef je vooral niet bang te zijn om vragen te stellen. Tenminste.. als je die hebt dan! Schrijf van tevoren thuis wat vragen op een briefje, want als je er eenmaal bent vergeet je ze vaak. Kijk zoveel mogelijk rond en vraag naar de juiste informatie.

Als je zeker weet dat je naar die bepaalde opleiding wilt, moet je alle benodigde informatie erover weten zodat je goed voorbereid bent. Dus kijk goed naar wat de opleiding precies inhoudt, wat de schooltijden zullen zijn, wat je gaat leren en hoelang de opleiding gaat duren. Zodra je dit een beetje weet ben je al goed op weg!

-

Bedenk dan goed waarom jij naar die opleiding wilt en wat je er denkt te leren en wat je graag zou willen leren. Als voorbeeld: je gaat naar een intake gesprek voor een journalistieke opleiding. Dan moet je natuurlijk laten zien of je wel kunt schrijven. Je neemt dan naar het intakegesprek een aantal teksten mee om te laten zien wat jij in je mars hebt. Je kan dit in een map stoppen zodat het er verzorgd uitziet; een soort van portfolio. Maak een selectie; neem niet alles mee, maar alleen de beste artikelen.

Wanneer dan eindelijk het gesprek is, moet je laten zien wie jij bent. Of je verlegen bent of juist super vrolijk... Hier kunnen we simpelweg alleen zeggen: wees altijd jezelf! Want als je je juist anders gaat gedragen, komt het niet echt over en laat je meteen merken dat je onzeker bent... wat nergens voor nodig is!

Tijdens het gesprek is het altijd fijn als je naar de personen kijkt met wie je een gesprek voert. Zo laat je ook merken dat je zelfverzekerd bent. Laat zoveel mogelijk van jezelf zien zodat ze een idee krijgen van wie jij bent. Kijk de mensen dus recht aan!

Kleding kan ook belangrijk zijn. Je kunt je gewoon kleden zoals je bent, maar wel een beetje verzorgd natuurlijk. Als je wilt, kun je je ook wat netter kleden. Misschien een nette rok met nette schoenen eronder. Of gewoon een spijkerbroek met een mooi blousje.

Conclusie: Wees altijd jezelf! Succes!

Door Shelley.