Bijzondere opleiding: Taalwetenschap

Lifestyle door Redactie

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Laura, zij doet Taalwetenschap in Leiden.

-

1. Vertel eens wat je over jezelf. Hoe oud ben je, wat zijn je hobby's...
Mijn naam is Laura, ik ben 19 jaar en ik studeer in Leiden. Ik woon nog thuis, in Almere. Vorig jaar heb ik het VWO afgerond, waarna ik in september ben begonnen met mijn opleiding. Naast mijn opleiding werk ik in een boekhandel/uitgeverij en ik wil binnenkort gaan beginnen met rijlessen. Mijn vrije tijd besteed ik voornamelijk aan mijn vrienden, muziek luisteren, films kijken, winkelen en lezen. Daarnaast vind ik het leuk om af en toe lekker uit eten te gaan, een drankje te drinken in de stad, of een leuk concert te bezoeken.

2. Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?
Ik ben dit jaar begonnen met de opleiding Taalwetenschap in Leiden. Bij deze opleiding bestudeer je hoe taal in de hersenen werkt, hoe kinderen taal aanleren, welke verschillende klanken er zijn en hoe talen van elkaar verschillen. Het is niet zo dat je één taal bestudeert, eigenlijk leer je over het fenomeen 'taal' in het algemeen. Je krijgt vakken als klankleer, betekenisleer, syntaxis, taalverwerving en neuro- en psycholinguïstiek. Mijn opleiding heeft dus theoretische en praktische vakken. Door die afwisseling blijft de studie leuk. 

3. Hoe ben je daar zo bij gekomen?
Toen ik in juni klaar was met mijn examens, wist ik nog steeds niet wat ik wilde studeren. Uiteindelijk heb ik een heleboel informatie aangevraagd bij verschillende universiteiten, heb ik op internet van alles gelezen en ben ik de last-minute voorlichtingsdagen afgegaan. Zo ben ik uiteindelijk bij Taalwetenschap uitgekomen. Naast de opleiding sprak ook het toekomstbeeld me aan. Werken met mensen die door ongelukken hun taalvermogen zijn kwijtgeraakt lijkt me heel interessant. Ook lijkt het me leuk om onderzoek te doen naar taal in de hersenen. 

4. Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?
Mijn opleiding is heel kleinschalig: er zijn ongeveer twintig eerstejaars. In Leiden zijn ook de gebouwen waar je les krijgt klein en ligt alles op loopafstand. Daarnaast merk ik vaak dat Taalwetenschap een opleiding is waar nog niet zoveel mensen van gehoord hebben. 

5. Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt moeten doen?
Omdat Taalwetenschap een wetenschappelijke opleiding is, bevat de opleiding vooral veel theorie. Wel zijn er praktijkgerichte vakken, zoals taalverwerving. In Leiden is een baby-lab gevestigd, waardoor je echt onderzoek kunt doen met baby's op het gebied van taal. Daarnaast doen veel van de docenten hun eigen onderzoek en wordt dat vaak in de colleges betrokken, waardoor je toch het idee krijgt dat je met praktijk bezig bent. 

6. Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?
Taalwetenschap is een ontzettend leuke opleiding als je van taal in het algemeen houdt. Doordat het zo'n veelzijdige studie is, kun je je specialiseren in het gebied dat jij interessant vindt. Later zou je bijvoorbeeld met mensen kunnen werken die taalstoornissen hebben, onderzoek doen of de journalistiek in gaan.