Bijzondere opleiding: Conservatorium

Lifestyle door Redactie

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Alicia, zij doet naast het VWO een opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam.

-

Vertel eens wat je over jezelf...
Ik ben Alicia en ben 17 jaar oud. Momenteel zit ik VWO6 en ben dus druk bezig met het voorbereiden van mijn eindexamens. Mijn hobby's zijn muziek maken, alleen, maar vooral ook met anderen, shoppen, lezen en reizen.

Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?
Naast mijn VWO studeer ik sinds 3 jaar ook aan het Conservatorium van Amsterdam. Op het conservatorium word je opgeleid tot musicus. Je kunt hier alles studeren wat met muziek te maken heeft, van popzangeres tot klassiek pianist. Ikzelf studeer viool, richting klassiek. 

Hoe ben je daar zo bij gekomen?
Ik ben opgegroeid in een zeer muzikale omgeving. Ik ging van baby af aan al naar concerten. Hierdoor was ik op zeer jonge leeftijd al bekend met de muziekwereld. Ik kon mijzelf absoluut niet in een andere omgeving voorstellen. Ik zie mijzelf niet op kantoor eindigen. Daarom besloot ik op mijn veertiende auditie te doen voor de Jong Talentklas van het Conservatorium van Amsterdam. Gelukkig werd ik aangenomen! 

Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?
Er zijn hele zware toelatingseisen aan de opleiding verbonden. Je moet eerst een auditie doen voor een jury. Ik vergelijk het altijd maar met Idols. Je komt binnen, daar zitten een stuk of 6 mensen achter een tafeltje. Zij beslissen uiteindelijk of jij toegelaten bent of niet. Als je dan eenmaal aangenomen bent wordt er veel van je verwacht. Minstens 2/3 uur per dag individueel studeren (dat wordt met het jaar meer, sommige 23-jarigen studeren wel 8 uur per dag!) en altijd maar blijven presteren. Als je onder de maat presteert moet je stoppen. Desondanks is het wel heel leuk om te merken dat je steeds beter wordt. Ook heel leuk is het om samen te spelen met andere mensen die ook een passie voor muziek hebben. Het loopt heel vaak dan ook uit op vriendschappen. Naast dat je alleen vioolles krijgt, leer je ook nog een hele hoop andere dingen over muziek. Muziekgeschiedenis, theorie, enzovoorts. Ook krijg je pianoles en moet je verplicht zingen. 

Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt moeten doen?
Je zou het niet denken, maar je komt werkelijk overal terecht! Omdat je conservatorium doet wordt je veel gevraagd voor projecten. Zo heb ik eens gespeeld bij een fashionshow, ook heb ik viool gespeeld in Spangas en een film van BNN die nog niet uit is. Daarbij moet je heel veel optreden voor publiek. Hierdoor leer je goed hoe je je zenuwen onder controle houdt. Ik vind dit altijd heel leuk om te doen. Er zijn ook vaak orkestprojecten. Hier doen veel leerlingen aan mee. Je leert tijdens deze projecten veel nieuwe mensen kennen. Samen muziek maken schept echt een band, dat is heel bijzonder om te merken. 

Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?
Als muziek je passie is en je graag daarvan je beroep wilt maken, moet je zeker deze opleiding doen. Je moet er heel erg hard voor werken, maar dan heb je ook wat!