Bijzondere opleiding: Theatervormgeving

Lifestyle door Redactie

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Maaike, zij studeert Theatervormgeving aan de MBO Theaterschool te Rotterdam.

--

Vertel eens wat je over jezelf…

Ik ben Maaike, 20 jaar en ik woon in Made. Tegenwoordig ben ik echter weinig thuis, dan slaap ik bij mijn vriend, mijn tweelingbroer, bij vriendinnen of in een hotel/huisje vanwege mijn stage. Ik schrijf verhalen en gedichten. En ik vind het leuk om series te kijken, te lezen, te reizen en uit eten te gaan.

Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?

Ik volg de opleiding Theatervormgeving aan de MBO Theaterschool te Rotterdam. Ik heb een groot vakkenpakket, zo leer ik kostuums maken, decors schilderen, kap en grime, maar ook regie, theaterwetenschap en ontwerpen.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Mijn tweelingbroer wil artiest worden en ik ben met hem en mijn moeder mee gegaan om deze school te bekijken. En toen ik zag dat daar een vormgevingsopleiding bij zat, was ik meteen verkocht.

Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?

Het is een kleine school in een theatergebouw, we hebben drie theaterzalen en je kunt er drie opleidingen volgen: Theatertechniek, Theatervormgeving, en Artiest. Bij alledrie is een niveau 4 vereist. Omdat de opleiding redelijk zwaar en bijzonder is, worden er drie auditierondes gehouden. Van 100 aanmeldingen werden uiteindelijk 17 mensen aangenomen. Ik zit inmiddels in de derde en heb nu nog maar 3 andere klasgenoten bij praktijklessen. Bij theorielessen zit ik met 11 mensen in de klas. In de vierde studeren ze nu met drie mensen af, en dat zal bij mij mogelijk ook het geval zijn. De school is heel gezellig, zo is er een kantine met een heleboel banken en een hemelbed in de gang. Meestal is er wel iemand aan het zingen of dansen en omdat we de school delen met de Theaterhavo en cursussen, is het er altijd heel druk, ook zijn er regelmatig voorstellingen bezig.

Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt moeten doen?

We werken vaak samen met de andere richtingen, zo hebben we elk jaar een toneelstuk waar heel het leerjaar aan meewerkt. Dit jaar heb ik samen met mijn klas de Rode Prinses gemaakt, het was een heel groot creatief proces en het resultaat was erg mooi. Aan het eind van ieder jaar hebben we een O.O.T. Om ons daar op voor te bereiden hebben we elk jaar drie voorspeelavonden. De voorspeelavonden zijn heel leuk omdat iedereen dan laat zien wat hij kan en geleerd heeft. Ook wij moeten soms het podium op, om onze creaties te laten zien, en er is een presentatie in de school. Het O.O.T is heel stressvol omdat daar een groot deel van je eindcijfer wordt bepaald. We hebben elk jaar een thema waarbij de vormgevers of een kostuum, een decor, een kapsel met bijpassende grime, een werkstuk en een gezamenlijk opdracht moeten maken. Tijdens het O.O.T is iedereen druk bezig met zijn optreden en creatie en ondanks de stress is het een leuke periode.

In het laatste jaar heb je geen O.O.T meer, je hebt dan producties en je eigen eind presentatie. We moeten ook een film maken, een toneelstuk aankleden en je loopt een paar maanden stage.

In het eerste jaar is er een snuffelstage bij alle richtingen in het Hofplein Theater. In het 2de en derde jaar mag je zelf een stage kiezen waar je dan een half jaar werkt. Vorig jaar deed ik een decorstage bij The Decoration Factory in Breda en dit jaar loop ik stage bij de musical ‘All shook up/ love me tender’ van stage entertainment als kleedster. Dat houdt onder andere in dat ik voor de kleding zorg van de show, de artiesten help met verkleden en reparaties verricht bij de kostuums. Door deze stage heb ik een oproepcontract gekregen als kleedster bij Stage Entertainment.

Het liefste wil ik later scenograaf of scenarioschrijfster of regisseuse worden. Omdat ik op deze school persoonlijke begeleiding krijg in mijn creativiteit naar keuze, is dit ook mogelijk.

Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?

Het is heel breed en je kunt later ook o.a. terecht in de televisiewereld, je leert heel veel maar de mogelijkheid om je te specialiseren bestaat ook. De opleiding is uitdagend en de school zelf heel erg gezellig. Als je het leuk vindt om creatief bezig te zijn, en affiniteit hebt met theater en tv, dan is deze opleiding zeker wat voor jou.