Bijzondere opleiding: Musicaltheater

Lifestyle door Redactie

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Eline, zij volgt de opleiding Musicaltheater aan het Fontys Hogescholen in Tilburg.

-

Vertel eens wat je over jezelf...
Ik ben Eline en ben 19 jaar oud. Momenteel zit ik het tweede jaar van de opleiding Musicaltheater. Op dit moment ben ik druk bezig met de eindvoorstelling. Ieder jaar is er een eindvoorstelling waarin alle disciplines worden getest zoals ambachtelijk vermogen en creërend vermogend. In deze eindvoorstelling moet ik dus echt laten zien wat ik in huis heb. Het brengt best wel veel spanning met zich mee maar ik heb er ook erg veel zin in!

Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?
De opleiding Musicaltheater is een vierjarige opleiding aan Fontys Hogescholen in Tilburg. De eerste twee jaar zijn lesjaren. In het derde jaar krijg je ook les maar dan ga je ook auditeren. In het vierde jaar loop je stage. Hopelijk ga ik een uitdagende stage vinden. Er zijn namelijk studenten die geen stage kunnen vinden en deze studenten krijgen iets toegewezen. Dat zou ik heel erg jammer vinden! Ik zou heel graag stage lopen bij voor musical 'Wicked'.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?
De muziek is me met de paplepel ingegoten. Ik kom uit een zeer muzikale familie. Ik ben begonnen met het zingen in een kerkkoor. Dat was heel saai maar dat vond ik leuker dan anderhalf uur in de kerkbanken zitten. Toen ging ik van het kerkkoor naar het kinderkoor. Later begon ik ook meer interesse te krijgen in dansen. Mijn oudere zus danste ook al en keek erg naar haar op. Dat wilde ik ook! Toen ben ik op klassieke balletles gegaan. Toen was het hek van de dam en volgde ik streetdance, modern, spitzen en heb ik ook nog privé zangles gehad. In mijn examenjaar van de HAVO twijfelde ik dan ook geen moment; ik wilde zeker verder gaan met muziek, dans en musical. Ik deed auditie voor Musicaltheater in Tilburg en werd aangenomen. Ik zou ook echt niet weten wat ik anders moest doen.

Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?
We worden triple threat worden opgeleid. Dat bedtekent dat je dus in zowel dans, zang en spel wordt opgeleid en behoort alledrie deze disciplines uiteindelijk dus op hetzelfde niveau te behalen. Er zijn al een aantal afgestudeerden van mijn opleiding die nu in bekende producties spelen zoals William Spaaij. Hij speelt Bert in Marry Poppins. Carmen Danen heeft meegedaan aan de zoektocht naar Mary Poppins en gaat nu de vrouwelijke hoofdrol Nancy spelen in Oliver Twist. Verder zijn er nog studenten die momenteel een understudy doen voor een hoofdrol. Dat is heel erg knap!

Vertel eens iets leuks over de lessen die je op de opleiding hebt moeten doen?
Ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om deze opleiding te volgen. Het is echt mijn passie en het is heerlijk om er dag en nacht mee bezig te zijn. Maar het is niet altijd even gemakkelijk. De docenten zijn onwijs streng. Je ziet jezelf onwijs groeien tijdens de opleiding maar de docenten verwachten ook steeds meer van je. Je krijgt niet snel te horen dat je het goed doet maar als ik dan eindelijk een complimentje krijg ben ik wel heel trots. Wat ook vreemd is, is dat je medestudenten ook een soort van concurrenten van je zijn.

Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?
Je kunt deze opleiding alleen volhouden als het alleen je passie is. Je moet echt gelukkig worden van dans, zang en musical en heel hard werken. In het eerste jaar zit je bijvoorbeeld iedere dag van negen uur 's ochtends tot soms wel tien uur 's avonds op school.  Maar als het je passie is, dan is het zeker een goede opleiding en moet je je dromen najagen.

Wat is je toekomstdroom?
Ik zou heel graag als eerste in een 'cliché'  musical willen staan. Dus echt zo'n feel good musical waarmee je een hele zaal aan het lachen krijgt. Daarnaast lijkt het me ook heel leuk om kleinere producties te doen van Nederlandse bodem. Dan kun je zelf meer het creatieve proces beïnvloeden. Natuurlijk zou ik een hoofdrol in een musical van Joop van den Enden niet afslaan maar het lijkt me leuk om op meerdere manier mee te kunnen werken aan een musical. Mijn doel met musical is echt om mensen aan het denken te zetten. Mensen moeten nog wel even de deur uit lopen en in een soort van trance zijn. Ze moeten niet meteen de deur uit lopen en denken: wat zal ik vanavond eens eten?

door Anne van Laarhoven