The School Files – deel 1

Lifestyle door Redactie

School is niet alleen maar all about vroeg opstaan, lessen volgen en huiswerk maken. Nee, veel meer dan dat. Want laten we de belangrijke personen en strategieën niet vergeten waardoor de schoolsleur weer net iets draaglijker wordt…

schoolfiles1

De conciërge
Is de conciërge in jouw ogen alleen maar de man die schuddebuikend toekijkt terwijl laatkomers rotklusjes doen en verder alleen maar in zijn hok zit? Think again, deze beste man kan je nog wel eens hard nodig hebben. Als je eenmaal een goede band met hem hebt, is deze man de parel onder jouw geheime wapens. Zwaai een paar keer lief naar mister conciërge, maak eens een leuk praatje en er gaan deuren voor je open. Kopietjes zijn voortaan gratis, meer dan drie keer te laat komen blijft ongestraft in ruil voor een pure chocoladereep (uit eigen ervaring) en lege fietsbanden worden zo weer opgepompt.

schoolfiles1

Let the games begin
Wanneer de zoemer gaat op de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar is dit eigenlijk een soort startsein voor het welke-plek-krijg-jij-in-deze-klas–spelletje. En dan bedoel ik niet waar je komt te zitten, maar welke status je krijgt binnen de groep. Laat je niet afschrikken door meiden en jongens met een grote waffel, die worden na een tijdje wel weer rustiger. Of niet. Maar je zult er al snel immuun voor worden. Het duurt meestal een paar maanden voordat jij je plek hebt gevonden in de klas en met wie je allemaal om wilt gaan. En beseft wie eigenlijk je vrienden zijn. Geef het de tijd en blijf lekker jezelf.

Voor een extra steuntje in de rug hier de meest voorkomende types in de klas + beschrijving om ze wat makkelijk te kunnen doorgronden:

De schuddende schouder
Dit type heeft wel een mening, maar geeft er niet zoveel om. Of heeft niet zoveel zin om dit uit te spreken. Of geeft er niet zoveel om of hij wel zin heeft om zijn mening te geven en haalt zijn schouders op. Of houdt er gewoon van om lekker met de schouders te schudden.

Het populaire grootbekkie
Maakt vaak enorm veel lawaai en is van een grote afstand al te horen. Erg handig als er een onverwachte wisseling van lokaal is. Heeft een grote bek, maar een klein hartje. Houdt erg van roddelen. Is niet aardig tegen mensen die niet populair genoeg zijn volgens het grootbekkie zelf.

Miss en Mister Neutraal
Verre familie van de schuddende schouder. Praten wel iets meer, maar vinden ‘alles best’. Sluiten zich niet echt aan bij een groep. Wel bij elkaar en het liefst aan elkaar. Miss en Mister Neutraal bewegen zich vaak onopvallend door school. Kleden zich het liefst neutraal, maar wel matchy matchy.

De ‘Was dat nou….??’ – er
Het blijft altijd stil wanneer zijn of haar naam opgenoemd wordt bij de aanwezigheidslijst. Heeft vrijwel ook alleen maar streepjes achter de naam staan. Schuift af en toe aan bij (belangrijke) proefwerken. Verdwijnt ook snel weer. Laat medeleerlingen vaak achter met de vraag “Was dat nou…..??”

Het bijzettafeltje
Meestal een oudere leerling. Is vaak op latere leeftijd begonnen en stroomt graag door. Is ondertussen meubilair geworden van de school. Is vaak geliefd om de auto waarmee hij of zij naar school komt (= tochtjes maken tijdens tussenuren).

De kakelende kip
Vaak het maatje van het populaire grootbekkie. Herhaalt het liefst alles wat haar BFF zegt, maar dan nog tien keer harder…. en sneller.

schoolfiles1

Het kluisje, je beste vriend
Tijdens een schooljaar zullen de nodige vrienden komen en gaan, maar toch is er altijd iemand die trouw op je zit/staat/hangt te wachten: je kluisje. Zo’n ding is nuttiger dan je denkt. Naast dat je spullen er een veilig plekje hebben, zijn de kluisje dé hangplek om de laatste ontwikkelingen te spotten (kluisje schijnen handige steunpilaren te zijn tijdens het tongworstelen) en de nieuwe gossips op te vangen. Aangezien je medescholieren dondersgoed weten dat dit een prima hangplek is, is het er vaak enorm gezellig.

Wel eens nagedacht over wat voor een enorme redding het kluisje af en toe kan zijn als je crush in zicht is en jij even niet weet wat je moet doen? Gewoon opendraaien en diep erin gaan grabbelen alsof je hard op zoekt bent naar iets. Trouwens ook een erg fijne oplossing als die meiden een paar meter verderop door beginnen te krijgen dat je meeluistert naar hun geroddel.

schoolfiles1

Kijk uit voor de sputterzone!
Zorg dat je in de eerste weken van het schooljaar al je vaste plek in de klas scoort. En dan vooral niet te dichtbij het bureau van je docent als er sprake is van sputtergevaar. Sommige docenten hebben zo’n enorme passie voor hun vak dat er door het enthousiasme met enorme consumptie gepraat wordt. Yes, ik heb het hier over rondvliegende spuugklodders. Een klasgenootje van me maakte de fout door vóór de tafel van onze sputterende geschiedenisleraar te gaan zitten. Dan vraag je er om; ze had binnen een kwartier tijd dikke sputters op haar neus.

Vaak weet je al dat er enig sputtergevaar aanwezig is door de met tipp-ex gekalkte tekst ‘Pas op! Sputterzone!’ op de achterkant van het bureau van de docent. Dus lekker achteraan gaan zitten, dan blijf je droog.

Over welke onderwerpen wil jij iets lezen in de volgende aflevering van The School Files?

Bron beeld: weheartit.com

Door Brenda