Examentips

Lifestyle door Redactie

Voor de meiden die in hun laatste jaar van de middelbare school zitten, beginnen over een paar weken de examens. Of je er nou heel goed voor staat of niet, een beetje spannend is het meestal wel. Sommigen hebben geen idee wat ze moeten verwachten, anderen hebben misschien een oudere broer of zus die hun al veel heeft verteld. Het kan zijn dat je er een beetje tegenop ziet en dat is best logisch. Daarom geven wij jou een paar tips, zodat je iets minder gespannen hoeft te zijn.

Voor de examens:
- Maak een goede planning. Dit zorgt ervoor dat je met een gerust gevoel aan het leren begint, in plaats van dat je het gevoel hebt: oh nee dit red ik nooit!

- Zorg dat je uitgerust bent, ga op tijd naar bed en leer niet meer in bed.

examentips

- Neem kleine pauzes tussendoor, want je kan niet non stop leren. In de pauzes eet je even wat of je gaat sporten, maar je kunt ook (even kort) met een vriendinnetje afspreken.

- Thee helpt ontspannen, chocola maakt je vrolijk en kauwgum helpt je te concentreren.

- Laat je overhoren. Durf als je het goed weet ook te stoppen met leren. Je kunt het ’s avonds of de ochtend zelf nog even doorlezen als opfrisser, maar ga de avond voor het examen niet te lang door. Geef jezelf de tijd om rustig af te schakelen, om je op te laden voor de grote dag.

- Zorg dat je al je spullen bij je hebt. Handig is de avond ervoor je spullen klaar te leggen, inclusief chill-kleding die je die dag aantrekt.

examentips

- Vraag zoveel als je wilt om hulp bij leraren, maar ook bij ouders of vriendinnen die misschien veel van het vak weten.

- Sta op tijd op en zorg dat je niet hoeft te haasten. Ga dus ook op tijd weg van huis.

examentips

- Ontbijt goed, ook als je van de zenuwen weinig trek hebt is het belangrijk om te ontbijten. Neem desnoods iets mee om tijdens het examen te kunnen eten (als dat mag). Het eten van een banaan schijnt je concentratievermogen te bevorderen!

- Trek makkelijke kleding aan, geen kriebeltrui o.i.d.

- Probeer je te ontspannen.examentipsTijdens het examen:
- Raak niet in paniek als je een vraag niet meteen weet. Haal rustig adem en lees de vraag nog eens.

-  Blijf niet hangen bij een vraag die je niet weet. Ga door naar de volgende en kom terug bij die ene vraag als je nog tijd over hebt. Grote kans dat je daar nu net iets anders en minder gestrest naar kijkt en het antwoord zo weer binnenkomt.

examentips

- Probeer bij multiple choice vragen eerst het antwoord zelf te verzinnen voordat je naar de antwoordmogelijkheden kijkt.

- Controleer alles als je klaar bent, ook al heb je geen zin meer. Het zou zonde zijn als je een vraag vergeet.

examentips

- Je eerste ingeving is meestal de juiste!

- Na je examens mag je alles doen waar je nu zoveel zin in hebt. Dus als je iets bedenkt wat je nu niet kan doen: schrijf het op. Daarna heb je zeeën van tijd en je wilt je natuurlijk niet vervelen.

examentips

Heel erg veel succes meiden!

Heb jij dit jaar examens? En heb je tips, deel ze hieronder!

Door Annick
(Tip ingezonden door Annelies)